Οι σπουδαστές των ΑΕΝ λένε όχι στην ισοτιμία των πτυχίων τους με των ΙΕΚ

Οι σπουδαστές των ΑΕΝ λένε όχι στην ισοτιμία των πτυχίων τους με των ΙΕΚ

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Όπως σε όλη την χώρα, έτσι και οι φοιτητές της ΑΕΝ Χανίων αντιδρούν στην πρόταση σύμφωνα με την οποία οι απόφοιτοι των ΑΕΝ θα ενταχθούν στο επίπεδο 5 του Εθνικού πλαισίου προσόντων, υποβαθμίζοντας έτσι τα πτυχία...

Κύμα αντιδράσεων για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με βάση μια μελέτη που συνέταξε ιδιωτικός φορέας χωρίς να πάρει τη γνώμη ούτε των ναυτεργατικών σωματείων ούτε των καθηγητών που διδάσκουν στις δημόσιες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.


Όπως σε όλη την χώρα, έτσι και οι φοιτητές της ΑΕΝ Χανίων αντιδρούν στην πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη σύμφωνα με την οποία οι απόφοιτοι των ΑΕΝ (Ανθυποπλοίαρχοι και Μηχανικοί Γ’) θα ενταχθούν στο επίπεδο 5 του Εθνικού πλαισίου προσόντων.

Την ενημερωτική σελίδα για όλα τα νέα που αφορούν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

Οι φοιτητές στα Χανιά ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους από την πλατεία Δικαστηρίων και φωνάζοντας συνθήματα κατέληξαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Ουσιαστικά, το πτυχίο τους θα είναι ισότιμο με απολυτήριο Τεχνικού-Επαγγελματικού Λυκείου, πτυχίο ΙΕΚ ή πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την στιγμή που για να φοιτήσουν σε αυτές τις σχολές, οι σπουδαστές έχουν δώσει πανελλήνιες.

Σύμφωνα με την πρόταση ο απόφοιτος ΑΕΝ, αλλά και ο απόφοιτος του ΚΕΣΕΝ ακόμα (Υποπλοίαρχος και Μηχανικός Β’) δεν διαθέτει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες να χαρακτηριστεί επίπεδο 6 του Εθνικού πλαισίου προσόντων, δηλαδή Πανεπιστημιακού τίτλου.

Παράλληλα όμως αναγνωρίζει τις δεξιότητες αυτές στον βαθμό του Πλοιάρχου και Μηχανικού Α’ οπού εκεί προτείνει να χαρακτηριστεί ως επίπεδο 6, Πανεπιστημιακής δηλαδή εκπαίδευσης.

Σύλλογος Σπουδαστών ΑΕΝ Ιονίων Νήσων: ''Εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με την υποβάθμιση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού''

Το αίτημά μας είναι η διασφάλιση πανεπιστημιακών σπουδών επιπέδου 6, σύμφωνα μετα ευρωπαϊκά πρότυπα ναυτικής εκπαίδευσης. Αυτό είναι ουσιαστικό διότι σε περίπτωση κατάταξης των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στο επίπεδο 5, προκύπτουν τα εξής βασικά προβλήματα:

1. Δημιουργείται σύγκριση εργασιακού πλεονεκτήματος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών που αποφοιτούν από τις ΑΕΝ και των αποφοίτων άλλων Ευρωπαϊκών κρατών μελών λόγω διαφορετικού επιπέδου εκπαίδευσης.

2. Δεν εξασφαλίζεται η συμβατότητα του πτυχίου μας με μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα οποία αποτελούν ουσιαστικό στάδιο για την περαιτέρω εκπαίδευση των ναυτικών στο σύγχρονο ναυτιλιακό περιβάλλον.

3. Αποκλείονται από τυχόν

Θέσεις εργασίας στο Δημόσιο όπου απαιτείται πτυχίο Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (επίπεδο 6).

Συνοψίζοντας, ως Σπουδαστές Α.Ε.Ν Θεωρούμε μη αποδεκτή την υποβάθμιση του πτυχίου μας στο επίπεδο 5. Πιστεύουμε ότι οι γνώσεις και η εμπειρία που αποκτούμε κατά τη διάρκεια της τετραετούς εκπαίδευσής μας είναι επαρκείς, και Θα έπρεπε το πτυχίο μας να αναγνωρίζεται ως επίπεδο 6 και όχι λιγότερο. Η διατήρηση υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης είναι Θεμελιώδης για την εξασφάλιση ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας στον ναυτιλιακό τομέα.

Με εκτίμηση,

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Α.Ε.Ν ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Πορεία διαμαρτυρίας από τους σπουδαστές της ΑΕΝ Ηπείρου

Με πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Πρέβεζας συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους το πρωΐ της Δευτέρας, οι 400 περίπου σπουδαστές της ΑΕΝ Ηπείρου, αντιδρώντας στην υποβάθμιση των σπουδών τους με το νέο νομοσχέδιο και το άρθρο ”Στρατηγική διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, του Ιδρύματος Ευγενίδου”.

Οι σπουδαστές με πανό και συνθήματα ξεκίνησαν την πορεία τους από την πύλη της Ακαδημίας, κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Σπηλιάδου στην παραλία και στην συνέχεια εισήλθαν εντός του ιστορικού κέντρου, για να επιστρέψουν και πάλι στις εγκαταστάσεις της ΑΕΝ Ηπείρου.

Καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας τους, οι σπουδαστές φώναζαν συνθήματα ”Όχι σε ένα πτυχίο-μέλλον χωρίς αξία” , ”Όχι στην υποβάθμιση των ΑΕΝ στην πρόταση του ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ”.

Οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε περίπτωση που δεν αλλάξει το νομοσχέδιο υποβάθμισης των πτυχίων τους.

Επιστολή εναντίωσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΕΝ ΚΥΜΗΣ σχετικά με την υποβάθμιση του πτυχίου τους

Υποβάθμιση των πτυχίων τους καταγγέλουν οι σπουδαστές της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου

Θέλουν να παίρνουμε ένα… υποβαθμισμένο πτυχίο ίσο με πτυχίο διετούς φοίτησης ΙΕΚ και εμείς αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, ανέφεραν σπουδαστές της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου με αφορμή έκθεση του Ιδρύματος Ευγενίδου που δόθηκε στην δημοσιότητα και αφορά τις αλλαγές στη ναυτική εκπαίδευση. Όπως είπαν θα στείλουν επιστολή στον αρμόδιο υπουργό, σε συνεννόηση και με άλλες ΑΕΝ της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι αν συμβεί αυτό θα είναι άγνωστη η πραγματική αξία του πτυχίου τους.

ΠΕΣ ΝΑΤ: Καμία υποβάθμιση των πτυχίων ΑΕΝ

Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, ασκεί κριτική στο σχεδιασμό του υπουργείου Ναυτιλίας για τη ναυτική εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι δε θα δεχτεί καμία υποβάθμιση των πτυχίων των ΑΕΝ.

Αναλυτικά σημειώνει:

"Κύριε υπουργέ, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, δηλώσατε ότι πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο αποτελεί «η ανάγκη δραστικής αναβάθμισης του τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης», επίσης είχατε ανακοινώσει ότι το 2024 θα ανακηρυχτεί σε «Έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης», ωστόσο η «μετάφραση» αυτών των διακηρύξεων και των προωθούμενων αλλαγών δείχνει υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει, δηλαδή, συνολικά τόσο με την εκπαίδευση στην Ελλάδα, όσο με την υγεία και ασφάλιση.

Πριν μερικές ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η εργασία του Ιδρύματος Ευγενίδη με θέμα: «Στρατηγική Διαμόρφωσης Νέου Θεσμικού Πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα», που είχε ανατεθεί τον Απρίλη του 2020 από το υπουργείο Ναυτιλίας. Η θεωρητική πρόταση από το «Ευγενίδειο Ίδρυμα» όχι μόνο δεν αναβαθμίζει αλλά, αντίθετα, υποβαθμίζει την Ναυτική εκπαίδευση.

Είναι αδιανόητο και προκαλεί έκπληξη, η μη συμμετοχή της ΠΝΟ και των Ναυτεργατικών σωματείων στις συζητήσεις που αφορούν την Ναυτική Εκπαίδευση.

Για την ΠΕΣ ΝΑΤ ΧΙΟΥ, ένα είναι σίγουρο, ότι, οι προτεινόμενες αλλαγές αφήνουν κυριολεκτικά στο περιθώριο τους Έλληνες Ναυτικούς, αποκομμένους από τις διεθνής εξελίξεις, και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση των Α.Ε.Ν. και γενικά της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Το θεσμικό πλαίσιο που προτείνεται για τη ναυτική εκπαίδευση δεν συνδέεται με την κατοχύρωση της επαγγελματικής εξέλιξης, με βάση τις ανατροπές που έχουν συντελεστεί, από την διεύρυνση των θέσεων εργασίας, με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα και μειωμένες οργανικές συνθέσεις.

Σήμερα, που η «Ναυτική Ελλάδα» ξέφτισε και απώλεσε το μεγαλείο της, που οι Ναυτικοί λιγόστεψαν, και οι μισθοί και τα μεροκάματα φτήνυναν και οι εργασιακές σχέσεις έγιναν λάστιχο, το «κοινωφελές» Ευγενίδειο Ίδρυμα προτείνει και αλλαγή της στρατηγικής, με υποβάθμιση των διπλωμάτων για τους Β’ και Γ’ Πλοιάρχους και Μηχανικούς, ώστε να είναι ισότιμα με τα πτυχία ΙΕΚ και αυτά του Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας, Φυσικά με τις αντίστοιχες δραματικές επιπτώσεις για τους σπουδαστές και αυριανούς Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού (υποβάθμιση στο περιεχόμενο σπουδών, αμοιβές, εργασιακές σχέσεις).

Οπότε, η περίφημη ελληνική ναυτοσύνη θεωρείται κατώτερη του οποιουδήποτε πτυχίου ενός πάλαι ποτέ ΤΕΙ, και ο «Βασιλιάς» των Θαλασσών είναι γυμνός!!

Καμία υποβάθμιση των τίτλων σπουδών των Α.Ε.Ν., ΟΧΙ στην υποβάθμιση των τίτλων των αποφοίτων που εισέρχονται με Πανελλήνιες εξετάσεις στο επίπεδο πέντε του εθνικού πλαισίου προσόντων. Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση πρέπει να είναι οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ν. να εντάσσονται στο επίπεδο έξι του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Ενώνουμε την φωνή μας με την φωνή των Σπουδαστών / Σπουδαστριών των ΑΕΝ Πλοιάρχων και Μηχανικών για:

Ουσιαστική αναβάθμιση και ισοτίμηση του πτυχίου με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή το επίπεδο 6.

Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυξήσεις στους μισθούς των καθηγητών.

Σύγχρονες υποδομές, βιβλία και εργαστήρια που να αντιστοιχίζονται με την τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου.

Ουσιαστικά μέτρα για την δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση των σπουδαστών. Ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr