600 φοιτητές θα λάβουν εκτάκτως χημειοπροφύλαξη!

600 φοιτητές θα λάβουν εκτάκτως χημειοπροφύλαξη!

Τουλάχιστον 600 συμφοιτητές των τριών κρουσμάτων θα λάβουν την ενδεδειγμένη αντιβίωση για χημειοπροφύλαξη για να να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωση. Συναγερμός στην Πάτρα για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας. Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, η χορήγηση χημειοπροφύλαξης αφορά συνολικά στο ευρύτερο κοινό σε περισσότερα από 3.000 άτομα

Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Πάτρας, σε συνδυασμό με την κορύφωση των εκδηλώσεων του καρναβαλιού, που αναμένεται να φέρει χιλιάδες κόσμου στην αχαϊκή πρωτεύουσα, οδήγησε τις τοπικές υγειονομικές αρχές και τον ΕΟΔΥ να προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός έκτακτου σχεδίου πρόληψης.


Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η χημειοπροφύλαξη, δηλαδή η χορήγηση αντιβιοτικών (ριφαμπικίνης) σε μεγάλη ομάδα ατόμων ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της μηνιγγίτιδας στον πληθυσμό.

Όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αννα Μαστοράκου, στην «Καθημερινή», «αποφασίστηκε - σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ - να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας στη φοιτητική κοινότητα. Έτσι, τουλάχιστον 600 συμφοιτητές των τριών κρουσμάτων θα λάβουν την ενδεδειγμένη αντιβίωση για χημειοπροφύλαξη». «Το καρναβάλι θα είναι σε κάθε περίπτωση ασφαλές», τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης πως στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου που έχει καταρτίσει ο ΕΟΔΥ, 20 στενές επαφές του τελευταίου κρούσματος εμβολιάζονται για μηνιγγίτιδα στο Κέντρο Υγείας του Βόρειου Τομέα Πάτρας.

Σημειώνεται πως κλιμάκια του ΕΟΔΥ επισκέφτηκαν την Πάτρα την περασμένη Παρασκευή για να κάνουν ιχνηλάτηση των επαφών του τελευταίου κρούσματος, ενός 20χρονου φοιτητή ο οποίος σπουδάζει στο τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τώρα νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Ρίου. Το πρώτο κρούσμα μηνιγγίτιδας καταγράφηκε στα μέσα Ιανουαρίου σε πρωτοετή φοιτητή του τμήματος Ναυπηγών, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου νόσησε φοιτήτρια του Μαθηματικού.

Η κ. Μαστοράκου ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει και έκδοση οδηγιών – από την Περιφέρεια και τον ΕΟΔΥ – προς καρναβαλιστές αλλά και επιχειρηματίες, ενόψει της μεγάλης παρέλασης την Κυριακή. Στόχος είναι να μη συνωστίζεται κόσμος στα μπαρ και τα καταστήματα διασκέδασης της πόλης.

Τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας

  • Στα μέσα Ιανουαρίου 18χρονος φοιτητής είχε διαγνωσθεί με μηνιγγίτιδα. Ο 18χρονος έχει πλέον ξεπεράσει τον κίνδυνο.
  • Στα τέλη Φεβρουαρίου είχε διαγνωσθεί με μηνιγγίτιδα μια 20χρονη φοιτήτρια, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται.
  • Τελευταίο κρούσμα την προηγούμενη εβδομάδα, 20χρονος φοιτητής του Τμήματος Mηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στην Πάτρα, παραμένει διασωληνωμένος σε εντατική νοσοκομείου με μηνιγγίτιδα. 

Μηνιγγίτιδα – Πάτρα: Πόσο κινδυνεύουμε στο Καρναβάλι – Οδηγίες προφύλαξης

Συνεχίζεται η στενή επιτήρηση του φοιτητικού, και όχι μόνο, πληθυσμού στην Πάτρα, μετά τα τρία περιστατικά μηνιγγίτιδας. Ενόψει του Καρναβαλιού της Κυριακής και των αποκριάτικων εκδηλώσεων τις επόμενες ημέρες αυτής της εβδομάδας, επικρατεί μια γενικευμένη ανησυχία, κυρίως ανάμεσα στους γονείς, που διερωτώνται για την πιθανότητα ή όχι μόλυνσης των νέων.

Κλιμάκιο και κινητές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονται από την περασμένη Τετάρτη στην Πάτρα, μετά την ταυτοποίηση τριών κρουσμάτων σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θα παραμείνουν τουλάχιστον έως την Πέμπτη στην πόλη, χορηγώντας χημειοπροφύλαξη σε έναν ευρύτερο κύκλο επαφών των φοιτητών και συστήνοντας τον εμβολιασμό στις πολύ στενές επαφές τους.

Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, η χορήγηση χημειοπροφύλαξης αφορά σε περισσότερα από 3.000 άτομα. Η θεραπεία δίνεται εθελοντικά – δεν υποχρεώνεται κανείς – και πρόκειται για ένα χάπι άπαξ. Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ συνιστούν αυξημένη προσοχή όλες τις επόμενες ημέρες που οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα εναλλάσσονται και ο πληθυσμός θα συγχρωτίζεται και θα έρχεται, επίσης, σε επαφή με άτομα που ταξιδεύουν στην Πάτρα και δε ζουν εκεί.

«Συνήθως η μηνιγγίτιδα σχετίζεται με συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, όπως είναι για παράδειγμα οι κοιτώνες», σημειώνει στο ygeiamou ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, και τονίζει ότι οι αριθμοί που καταγράφει σήμερα η Ελλάδα προς το παρόν είναι διαχειρίσιμοι. Βέβαια, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα τρία περιστατικά στο ίδιο μέρος σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών θεωρείται έξαρση κρουσμάτων.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής εμφανίζεται καθησυχαστικός για το επικείμενο Καρναβάλι. «Δεν θα δούμε δεκάδες κρούσματα μηνιγγίτιδας στο νοσοκομείο», σημειώνει. Προσθέτει δε ότι η διεισδυτικότητα της νόσου αφορά λιγότερα από 10 άτομα σε 1.000 στενές επαφές (για παράδειγμα άτομα του ίδιου νοικοκυριού), τη στιγμή που ο κορωνοϊός, για παράδειγμα, έχει 30%-50% διεισδυτικότητα. «Η μηνιγγίτιδα είναι μια νόσος με μικρή διεισδυτικότητα», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.

Εξηγεί δε ότι δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για τον χρόνο επώασης της λοίμωξης. Και αυτό καθώς κάνει αποικισμό, για παράδειγμα πάει στο φάρυγγα, αλλά μπορεί να μην προκαλέσει διείσδυση και το άτομο να νοσήσει. Πρόκειται για αερομεταδιδόμενο νόσημα που όπως οι υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις μεταδίδεται κατά βάση με την πολύ στενή επαφή, μέσω σταγονιδίων. 

Οι ειδικοί συστήνουν σε περιπτώσεις πολύ βαριάς λοίμωξης την αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας. Επίσης, όπως ισχύει για κάθε ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, όποιος έχει συμπτώματα του αναπνευστικού καλό είναι να απομονώνεται, δηλαδή να μη συμμετέχει σε εκδηλώσεις με συγχρωτισμό, καθώς και να κάνει χρήση των ατομικών μέτρων υγιεινής προστασίας (χρήση μάσκας σε απαραίτητες επαφές, υγιεινή των χεριών).

Ένα πολύ συχνό ερώτημα των γονέων είναι εάν μπορούν να διαπιστώσουν οι ίδιοι τη λοίμωξη της μηνιγγίτιδας στο παιδί τους. Αξίζει να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει τεστ που να γίνεται στο σπίτι ή στα ιατρεία των γιατρών. Υπάρχει αξιόπιστο μοριακό τεστ που πραγματοποιείται από τις μονάδες υγείας. Παράλληλα, μπορεί να γίνει και καλλιέργεια από φαρυγγικό δείγμα αλλά πιθανόν δεν είναι τόσο αξιόπιστη.

Στο επίκεντρο η συζήτηση για το εμβόλιο

Η ελληνική κοινωνία έχει θορυβηθεί το τελευταίο διάστημα μετά τα απανωτά περιστατικά μηνιγγίτιδας στην Πάτρα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 2024 έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 12 κρούσματα, με τα τρία εξ αυτών να αφορούν σε φοιτητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης της Πάτρας. Άλλο ένα κρούσμα έχει αναφερθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 13. Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση τριών κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (Σχολείο, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, κ.ά) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η λήψη μέτρων (επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων).

Τα περιστατικά μηνιγγίτιδας έχουν επαναφέρει τη συζήτηση για την αποζημίωση του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β (είναι ο τύπος του εμβολίου για τον οποίο δεν αποζημιώνεται) που έως σήμερα χορηγείται δωρεάν μόνο σε παιδιά υψηλού κινδύνου, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα κρίνεται μικρός. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γνωστός Καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, την περασμένη εβδομάδα κατά τη Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, πραγματοποιούνται συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε σχέση με την προστασία των βρεφών και υπάρχουν θετικές εισηγήσεις.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β. Το ένα κοστίζει περίπου 105 ευρώ και το άλλο περίπου 90. Το δεύτερο είναι εγκεκριμένο για ηλικίες άνω των 10 ετών. Για τα παιδιά κάτω των 2 ετών συστήνεται η διενέργεια τριών δόσεων, ενώ για όσα είναι από 2 ετών και πάνω γίνονται δύο δόσεις. Μπορεί ένα παιδί, ένας έφηβος ή ακόμη και ένας ενήλικος να το πραγματοποιήσει οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του θέλει. Αρκετοί γονείς, βέβαια, αντιμετωπίζουν πραγματικό δίλημμα μπροστά στο μεγάλο κόστος του εμβολίου, καθώς εάν υπάρχουν δύο παιδιά στην οικογένεια πρόκειται για τουλάχιστον 400 ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr