Η… κρίσις και η ISIS στη Μέση Ανατολή, σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Μέση Ανατολή αποτελεί για δεκαετίες θέατρο πολέμων και ανθρωπιστικών τραγωδιών. Οι συνθήκες κρίσης έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια και μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, την επονομαζόμενη αραβική άνοιξη και τους εμφυλίους που ακολούθησαν. Ακόμα και για τα δεδομένα της περιοχής όμως η εμφάνιση του αυτoαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» και η επιτυχία του στα πεδία των μαχών δημιουργεί ένα νέο εκρηκτικό μείγμα στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο σε διεθνοπολιτικό όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Ιδιαίτερα για την Τουρκία, και δεδομένης της συγκυρίας που δημιουργεί η κυριαρχία του πολιτικού Ισλάμ που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, η κρίση στη Συρία δημιουργεί πολύπλευρα διλήμματα πολιτικής και ασφάλειας.

Το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (ΒΣΑΣ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επιχειρεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή, με τη διοργάνωση την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 12.00 εκδήλωσης με θέμα «Cr-ISIS in the Middle East» στο Αμφιθέατρο Τελετών στο ισόγειο του Ιδρύματος, κατά την οποία γνωστοί πανεπιστημιακοί και αναλυτές από την Ελλάδα και την Τουρκία θα εκθέσουν τις απόψεις τους για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, ο γνωστός καθηγητής του πανεπιστημίου Bahcesehir και πολιτικός σχολιαστής της εφημερίδας Zaman Δρ. Sahin Alpay θα αναλύσει τις συνέπειες της κρίσης στη Συρία για την εσωτερική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Τουρκία, καθώς επίσης θα εκθέσει τις εξελίξεις στα ζητήματα δημοκρατίας στη γειτονική χώρα, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εκλογές.


Ο Επίκουρος Καθηγητής του πανεπιστημίου Bilkent και πολιτικός σχολιαστής της εφημερίδας «Καθημερινή» Δρ. Γιάννης Γρηγοριάδης θα αναλύσει τη διάσταση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και θα αναφερθεί τόσο στον κουρδικό παράγοντα όσο και στο ζήτημα του Ισλαμισμού στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.

Η καθηγήτρια του Τμήματος ΒΣΑΣ Δρ. Ευτυχία Βουτυρά θα επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική διάστασης του εμφυλίου στη Συρία και το πρόβλημα των προσφύγων.

Σχολιαστές του βασικού πάνελ θα είναι οι κκ. Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του ΒΣΑΣ, Γιώργος Χρηστίδης, Επίκουρος Καθηγητής του ΒΣΑΣ, και Πάνος Κουριώτης, διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr