Σε δίκη12 φοιτητές τέσσερα χρόνια μετά για ολιγόωρη κατάληψη Σε δίκη12 φοιτητές τέσσερα χρόνια μετά για ολιγόωρη κατάληψη, μετά από καταγγελία καθηγητών!

Σε δίκη φοιτητές 4 χρόνια μετά... για ολιγόωρη κατάληψη, μετά από καταγγελία καθηγητών!

Σε δίκη καλούνται στις 3 Ιουνίου 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν, μαζί με άλλους συμφοιτητές τους το 2011, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο-πλαίσιο 4009/2011 για τα ΑΕΙ! Οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν περάσει και άλλες διώξεις, πειθαρχικές και ποινικές, αυτή τη φορά κατηγορούνται για την ολιγόωρη κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει στο αμφιθέατρο της σχολής τους, μετά τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Οι καταλήψεις στις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές της χώρας είχαν πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2011. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης οι φοιτητές του Φυσικού πραγματοποίησαν κατάληψη μιας εβδομάδας στη σχολή, μετά το τέλος της οποίας προσπάθησαν οι ίδιοι να αναπληρώσουν την εξεταστική περίοδο για τα μαθήματα που χάθηκαν στην κατάληψη. Όμως αντιμετωπίστηκαν με απαξίωση από πολλούς διδάσκοντες κι έτσι αποφασίστηκε ο φοιτητικός σύλλογος του Φυσικού να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο. Την κινητοποίηση αντιμετώπισαν καθηγητές όχι συζητώντας για το θέμα που έθεταν οι φοιτητές σε σχέση με την αναπλήρωση της εξεταστικής, αλλά με κλήση της αστυνομίας!


Συνέπεια ήταν 12 φοιτητές να περάσουν πειθαρχικό συμβούλιο, ενώ τώρα καλούνται και στα ποινικά δικαστήρια!

Όπως έχει καταγγελθεί στο παρελθόν τόσο στη βουλή όσο και μέσω των μέσων ενημέρωσης, η κατάσταση στη Φυσικό μοιάζει αρκετά περίεργη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη δίωξη των φοιτητών από το Τμήμα είχαν καταγγείλει τον Οκτώβριο του 2012 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους οι σημερινοί υπουργοί, Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι: "Δεν μπορεί να είναι τυχαίο εξάλλου ότι στο ίδιο Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, είχαν αποκλειστεί το 2010 δύο αριστούχοι φοιτητές -ο ένας ήταν πρώτος στο έτος του, με δημοσιευμένες εργασίες στο ΙΤΕ- από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, ενώ τα δημοσιεύματα της περιόδου μιλούσαν για  «διωγμό άριστων φοιτητών» και «ποινικοποίηση του φοιτητικού κινήματος»..."

Ενώ έκαναν αναφορά σε πολιτική δίωξη και στην ανάγκη διαφύλαξης της ακαδημαϊκής ελευθερίας έκφρασης.

Υπόθεση ασφαλώς που θα έπρεπε πριν απ' όλους να υπερασπίζεται η ακαδημαϊκή κοινότητα με τα όργανά της, είτε του Τμήματος είτε συνολικά του Πανεπιστημίου...

 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr