Απόφαση ΠΑΔΑ για εξάμηνο και εξεταστική

Απόφαση ΠΑΔΑ για εξάμηνο και εξεταστική

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα συνεδριάσει εκ νέου εντός της εβδομάδας, δίνοντας χρόνο στο κάθε Τμήμα-Σχολή να εκτιμήσει την κατάσταση και να τεκμηριωθεί η δυνατότητα εξέτασης των μαθημάτων. Αν θέλετε να ενημερωθείτε πρώτοι μόλις ολοκληρωθεί και η 2η σύγκλητος για να δείτε την απόφαση που θα εκδοθεί πατήστε εδώ.

Συνεδρίασε η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με κεντρικό θέμα «Ολοκλήρωση Χειμερινού Εξαμήνου του Ακαδημαϊκού Έτους 2023 – 2024» όπου αποφάσισε ομόφωνα για το τρόπο ολοκλήρωσης των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων για τους φοιτητές ενόψει των συνεχιζόμενων καταλήψεων. Ακόμη, στην σύγκλητο υπήρξαν τοποθετήσεις για το επικείμενο νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ίδρυση μη-κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και έχει δημιουργήσει "ευλόγως ανησυχίες και προβληματισμούς" όπως αναφέρουν μέλη της συγκλήτου του ΠΑΔΑ. 


Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του ΠΑΔΑ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» η Σύγκλητος του ΠΑΔΑ αποφάσισε:

1. Για την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων των προπτυχιακών προγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου 2023-2024, η Σύγκλητος δίνει τη δυνατότητα, όπου απαιτείται και είναι δυνατόν, να συμπληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, με κάθε νόμιμο, πρόσφορο μέσο και, κατά συνέπεια, να τεκμηριωθεί η δυνατότητα εξέτασης των μαθημάτων.

2. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα επανεκτιμήσει τα δεδομένα εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πραγματοποίηση της εξεταστικής διαδικασίας, επισημαίνοντας όλους τους ανωτέρω κινδύνους που περιγράφηκαν».

Η νέα ΛΙΣΤΑ με τις Γ.Σ. και Καταλήψεις στα Τμήματα-Σχολές (29/01-06/02) / ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Απόφαση της Συγκλήτου

Κατόπιν αυτών, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποφασίζει ομόφωνα να εγκρίνει τη διαμορφωθείσα, κατόπιν της διεξαχθείσας διαλογικής συζήτησης,

Η Απόφαση Συγκλήτου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έχει ως ακολούθως:

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θεωρεί ότι η αναμενόμενη κατάθεση του νομοσχεδίου, που προβλέπει την ίδρυση μη-κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, έχει δημιουργήσει ευλόγως ανησυχίες και προβληματισμούς. Είναι επίσης προφανές ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει περαιτέρω ανάγκη της στήριξης της Πολιτείας, τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης, όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Επιπροσθέτως, δηλώνει ότι το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υπηρετεί, στο σύνολό του, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με τρόπο αδιαπραγμάτευτο, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες πολλές φορές συνθήκες, να διατηρήσει και συνεχώς να βελτιώνει το επίπεδο των σπουδών που παρέχει.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σέβεται τις ανησυχίες της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας για την προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και είναι αποφασισμένη να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιπλέον, στέκεται αρωγός στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στο πλαίσιο αυτό ζητά τη βοήθεια όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Με βάση τα ανωτέρω, για την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων των προπτυχιακών προγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου 2023-2024, η Σύγκλητος δίνει τη δυνατότητα, όπου απαιτείται και είναι δυνατόν, να συμπληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, με κάθε νόμιμο, πρόσφορο μέσο και, κατά συνέπεια, να τεκμηριωθεί η δυνατότητα εξέτασης των μαθημάτων.

Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην εξεταστική περίοδο, όπου υπάρχουν προβλήματα χρονικού διαστήματος για την υλοποίησή της, θα επανεξεταστεί το όλο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των γεγονότων και της ολοκλήρωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Βέβαια, όλα τα προηγούμενα διευκολύνονται εφόσον υπάρξει εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπιστημίου, που να επιτρέπει τη δια ζώσης φυσική παρουσία.

Θεωρούμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι συνεχώς ανοικτό στα κοινωνικά δικαιώματα, τη γνώση, την έρευνα και το διάλογο.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα επανεκτιμήσει τα δεδομένα εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πραγματοποίηση της εξεταστικής διαδικασίας, επισημαίνοντας όλους τους ανωτέρω κινδύνους που περιγράφηκαν».

Διαλογική συζήτηση

Ακολουθεί διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, κατά την οποία:

1. το μέλος κ. Δημήτριος Κούης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ιδρύματος, ανέφερε ότι: «Συμφωνώ με το κείμενο Απόφασης – Ανακοίνωσης της Έκτακτης Συνεδρίασης της Συγκλήτου 3/29-01-2024 του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπως διαμορφώθηκε κατά τη σημερινή Συνεδρίαση του Συλλογικού Οργάνου και της συνάντησης των Κοσμητόρων των Σχολών με τον αρμόδιο Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας, κ. Σταύρο Καμινάρη, Καθηγητή.

Επιπροσθέτως, διευκρινίζω ότι οι ανησυχίες της ακαδημαϊκής κοινότητας για την προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι σεβαστές μόνο όταν εκφράζονται με νόμιμο τρόπο, και επιπλέον, η στοχοποίηση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, από όπου και αν προέρχεται, πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και εν τέλει, το δημόσιο συμφέρον».

2. το μέλος κ. Βασίλειος Ιωακειμίδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ιδρύματος, ανέφερε ότι: «Συμφωνώ με το τελικό κείμενο, όπως διαμορφώθηκε, κατά τη σημερινή συνεδρίασή μας.

Ωστόσο εκτιμώ πως η αναφορά στην έντονη δυσαρέσκειά της Συγκλήτου για τη στοχοποίηση των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων, με χαρακτηριστική την εισαγγελική παρέμβαση, έπρεπε να παραμείνει στην ανακοίνωση (κατά αναλογία της ανακοίνωσης της Συνόδου των Πρυτάνεων).»

και

3. το μέλος κ. Ιωάννης Καλατζής, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής της Σχολής Μηχανικών του Ιδρύματος, ανέφερε ότι : «Συμφωνώ με το κείμενο.

Μόνη μου επιφύλαξη, εκ των υστέρων αναγκαστικά καθώς στη συζήτηση επικεντρωθήκαμε στο θέμα της ολοκλήρωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των εξετάσεων, είναι η πρόταση για την «αναμενόμενη κατάθεση του νομοσχεδίου, που προβλέπει την ίδρυση μη-κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», καθώς:

α) Δεν γνωρίζουμε αν θα περιλαμβάνεται «ίδρυση πανεπιστημίων» στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ή απλώς η με κάποιο τρόπο λειτουργία παραρτημάτων ή άλλης μορφής τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.

β) Η αναφορά σε «μη-κρατικά», σε αντιδιαστολή με τα δήθεν «κρατικά» πανεπιστήμια είναι, όπως διατυπώνεται στο δημόσιο διάλογο αυτές τις ημέρες από συνταγματολόγους, λανθασμένη και τίθεται μόνο για να μην αναφερθεί η συνδεδεμένη με το οικονομικό κέρδος λέξη

«ιδιωτικά». Ήδη τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι βεβαίως δημόσια και όχι κρατικά, καθώς ούτε διοικούνται από το κράτος, ούτε οι διοικήσεις τους διορίζονται από αυτό. Και βέβαια, σε σχέση με τη σημερινή συζήτηση, το πώς είναι δυνατόν στο αυτοδιοικούμενο δημόσιο πανεπιστήμιο να καθορίζεται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος πότε και πώς θα διενεργηθούν οι εξετάσεις των φοιτητών, δηλαδή το επιστέγασμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που καθορίζει στη συνέχεια αν οι απόφοιτοι θα είναι κατάλληλοι να θεραπεύσουν ασθενείς, να κατασκευάσουν υποδομές, να παράξουν έρευνα, είναι πραγματικά μεγάλο ερώτημα.

γ) Τέλος, το «μη κερδοσκοπικά» το αφήνω στην κρίση όλων».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr