Πιστοποιήθηκαν 17 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΠΑΔΑ

Πιστοποιήθηκαν 17 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΠΑΔΑ

Ο Πρόεδρος της ΕΘ.Α.Α.Ε. Π. Μήτκας απένειμε τις Πιστοποιήσεις Ποιότητας σε 17 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του ΠΑ.Δ.Α.

Σε εκδήλωση με θέμα την αποτίμηση του έργου της ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κατά την περίοδο των ακαδημαϊκών ετών 2019-2023, στις 19/10, απονεμήθηκαν οι Πιστοποιήσεις Ποιότητας σε 17 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του ΠΑ.Δ.Α από τον Πρόεδρο της ΕΘ.Α.Α.Ε. καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ακαδημαϊκά Τμήματα του ΠΑΔΑ που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης μέχρι σήμερα, σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις.


Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της ΕΘ.Α.Α.Ε. στην πρώτη επίσκεψη στο ΠΑΔΑ, ευχαριστώντας τον για την καλή συνεργασία και την υποστήριξη, αναφέροντας συνοπτικά τα έργα που έχουν μεταμορφώσει το Ίδρυμα και διατυπώνοντας το αίτημα να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός από τη μεριά της ΕΘ.Α.Α.Ε. στις μελλοντικές πιστοποιήσεις. Ζήτησε από τον κ. Μήτκα τη συνδρομή του ώστε να μην υφίσταται πλέον διαχωρισμός σε παλαιά και νέα Τμήματα στα Πανεπιστήμια. Έχοντας συμμετάσχει στο Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, εξέφρασε την πάγια θέση της Συνόδου στη στήριξη του εθνικού φορέα πιστοποίησης.

Το Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, καθηγήτρια Ευσταθία Παπαγεωργίου, που ήταν η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας και είχε την ευθύνη για την πιστοποίηση των προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών, μίλησε για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλλαν όσοι συμμετείχαν στο εν λόγω εγχείρημα για να θεσπισθούν οι ορθές διαδικασίες, να ενσωματωθούν οι βελτιωτικές δράσεις και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες εφαρμογές. Η κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε διεξοδικά στην αποτίμηση του έργου της ΜΟΔΙΠ του ΠΑΔΑ κατά την τελευταία τετραετία καθώς και στις σημαντικές δράσεις των δύο υποέργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχετικού έργου της ΜΟΔΙΠ, ενώ τόνισε πως είναι ιδιαιτέρως ευτυχής που η συστηματική και εργώδης προσπάθεια της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για τις πιστοποιήσεις, υπό την καθοδήγησή της, επιστεγάστηκε με άριστα αποτελέσματα τόσο για το ΕΣΔΠ του Ιδρύματος όσο και για τα ΠΠΣ των Ακαδημαϊκών Τμημάτων. Παραδίδοντας τη σκυτάλη στον κ. Καμινάρη, εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά της για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου που αφορά όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, ευχαριστώντας από καρδιάς όλους όσους εργάστηκαν εντατικά για να είναι πραγματικότητα η σημερινή ημέρα. Σημείωσε, επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό γεγονός η αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών και αποφοίτων του ΠΑ.Δ.Α. στις διαδικασίες της ΜΟΔΙΠ, δηλώνοντας έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια στη διαδικασία που θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα τμήματα.

Ο Πρόεδρος της ΕΘ.Α.Α.Ε. Περικλής Α. Μήτκας συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, τον Πρύτανη κ. Καλδή, το μέλος Διοίκησης ΠΑΔΑ, καθηγήτρια Ε. Παπαγεωργίου που ήταν η αρμόδια Αντιπρύτανις, επικεφαλής της ΜΟΔΙΠ, σημειώνοντας ότι το ΠΑΔΑ είναι ένα Ίδρυμα συγκροτημένο, στιβαρό, με στόχους και με προσήλωση στην ποιότητα. Αναφερόμενος στη στενή συνεργασία που έχει με τον Πρύτανη του ΠΑΔΑ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΔΑ θα σημειώσει λαμπρότερα βήματα προς το μέλλον. Ο κ. Μήτκας διευκρίνισε ότι τα Πανεπιστήμια είναι ο πρώτος και μόνος τομέας στην ελληνική πραγματικότητα που όχι μόνο αποδέχεται, αλλά και αποζητά την αξιολόγηση. Σ’ ότι αφορά τους δείκτες, ο κ. Μήτκας υπογράμμισε την αναγκαιότητα να είναι το κέντρο βάρους στους πιο ουσιαστικούς δείκτες, όπως είναι η απασχόληση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Σημείωσε ότι η ΕΘ.Α.Α.Ε. λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στέκοντας δίπλα τους. Στην ομιλία του ανέδειξε αφενός τη ζωτική σημασία της ΜΟΔΙΠ στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, αφετέρου τις ευκαιρίες που προσφέρει ο νέος νόμος για την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων, τα οποία οφείλουν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη στρατηγικής μετά από την ορθή ιεράρχηση στόχων. Σ΄ότι αφορά τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών που ανέρχονται σε 1.200 στο σύνολο των ΑΕΙ της χώρας, θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία δομής μέσα στα Πανεπιστήμια για την πιστοποίηση και αξιολόγησή τους, μετά την ολοκλήρωση της αρχικής πιστοποίησης από την ΕΘ.Α.Α.Ε.

Ο τ. Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΚΠΑ, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, Δημήτριος Καραδήμας, στην ομιλία του σημείωσε ότι η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου είναι στο DNA των Πανεπιστημίων, με την ποιότητα να αποτελεί εκ των πραγμάτων, επομένως, φυσιολογικό μέρος της ακαδημαϊκής ζωής. Καθιστώντας σαφές ότι η αξιολόγηση και η πιστοποίηση είναι διαδικασίες απαραίτητες για τα Πανεπιστήμια, επεσήμανε την ανάγκη επίτευξης ισορροπίας μεταξύ των αναγκών της πολιτείας, αφενός, που αποφασίζει τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων βάσει των κοινωνικών αναγκών, των υφιστάμενων δυνατοτήτων και της αναγκαιότητας σύνδεσης των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας και των αναγκών του Πανεπιστημίου, αφετέρου, καθώς αυτό που πρέπει να εξασφαλισθεί είναι ότι δεν τίθεται υπό διακινδύνευση η ακαδημαϊκότητα των Τμημάτων από την υπέρμετρη προσήλωση στην αναγκαιότητα σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Ο τ. Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, επέστησε, επίσης, την προσοχή στον κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας του παρεχόμενου στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών διδακτικού έργου, μέσα στις γενικότερες συνθήκες που διαμορφώνονται και τόνισε ότι τα ιδρύματα θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την αποφυγή αυτού του κινδύνου. Ο κ. Καραδήμας ευχαρίστησε την ΕΘ.Α.Α.Ε. και προσωπικά τον κ. Μήτκα για τη στήριξη στη διαδικασία πιστοποίησης των Τμημάτων του Ιδρύματός του, επισημαίνοντας την ανάγκη ουσιαστικότερης συνεργασίας της ΕΘ.Α.Α.Ε. με τα Πανεπιστήμια, αλλά και την ανάγκη για αξιολόγηση της ίδιας της ΕΘ.Α.Α.Ε. από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Παρακάτω παρατίθενται τα 17 Τμήματα του ΠΑΔΑ που έλαβαν τα Πιστοποιητικά Ποιότητας.

Το Μέλος Διοίκησης ΠΑΔΑ, καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου που ήταν την εν λόγω περίοδο Αντιπρύτανις Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, στο χαιρετισμό της έκανε λόγο για τις συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες που κατεβλήθησαν για την υλοποίηση κομβικών έργων στην ανάπτυξη και επέκταση των υποδομών, στον εξοπλισμό των Τμημάτων και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που στο σύνολό τους πέτυχαν την ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

O Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και δια βίου Μάθησης, καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης αναφέρθηκε στη θετική συμβολή της όλης διαδικασίας στη βελτίωση, θέσπιση και πάνω απ’ όλα αποτίμηση διαδικασιών, που υπηρετούν τη διάχυση της πληροφόρησης προς την κοινωνία για την επίτευξη των στόχων που υπηρετούνται από το Πανεπιστήμιο και υπογράμμισε ότι ως Αντιπρύτανης αρμόδιος του ΕΛΚΕ θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια πιστοποίησης των άλλων Τμημάτων, των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και του ΚΕΔΙΒΙΜ.

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας, καθηγητής Σταύρος Καμινάρης, δήλωσε υπέρμαχος της ποιότητας και της αξιολόγησης που οδηγεί μπροστά τα Πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι αυτή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από το Υπουργείο. Στη συνέχεια μίλησε για την κεντρική σημασία που έχει η δέσμευση στη διασφάλιση της ποιότητας, η οποία προϋποθέτει συνεχή προσπάθεια βελτίωσης σε καθημερινή βάση. Τόνισε, επίσης, ότι η ολοένα μεγαλύτερη καταξίωση του Ιδρύματος είναι θεμελιώδης στόχος όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΠΑΔΑ.

Ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας, καθηγητής Θεόδωρος Ξάνθος, στον χαιρετισμό του μίλησε για τον κομβικό ρόλο της ΕΘ.Α.Α.Ε ως σημείο διεπαφής με την Ευρώπη και την Πολιτεία, αναλύοντας την κεντρική σημασία της διαδικασίας του αναστοχασμού στην επίτευξη διασφάλισης ποιότητας. Ο δε Πρόεδρος της ΕΘΑΕΕ στην ομιλία του τόνισε ότι το σημείο αυτό που ανέδειξε ο κ. Ξάνθος έχει επιτευχθεί από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αποτελώντας συνθήκη που καθιστά μη αναγκαία την αξιολόγηση από εξωτερικούς φορείς.

Ο Αντιπρύτανης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων -Βιώσιμης Ανάπτυξης ΠΑΔΑ, καθηγητής Αριστείδης Παπαγρηγορίου, αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη και χρήσιμη διαδικασία της πιστοποίησης, μέσα από την εμπειρία του ως πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού, για την αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και των Ακαδημαϊκών Μονάδων, και στη συνέχεια εστίασε στη σημασία και την αξία του Πανεπιστημίου ως χρήσιμου σημείου αναφοράς και συμπαράστασης της νεολαίας και της ίδιας της κοινωνίας, σ΄αυτές τις δύσκολες εποχές. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το ΠΑΔΑ θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο και στη νέα εποχή που φέρνει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή των πιστοποιητικών τόσο οι νυν όσο και οι απερχόμενοι πρόεδροι εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες για τη στήριξη εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και ιδιαίτερα του Πρύτανη, της κ. Παπαγεωργίου και της Προϊσταμένης της Δ/νσης ΜΟΔΙΠ, Δρ. Μ. Σιγάλα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr