ΕΚΠΑ: Εγκαίνια εργαστηρίου AI και AR του Τμήματος Νοσηλευτικής

Ε.Κ.Π.Α.: Εγκαίνια του νέου Εργαστηρίου Επαυξημένης Πραγματικότητας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Ανατομίας «Asclepius» του Τμήματος Νοσηλευτικής

Εγκαινιάστηκε το νέο Εργαστήριο Επαυξημένης Πραγματικότητας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Ανατομίας «Asclepius» την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α.

Εγκαινιάστηκε το νέο Εργαστήριο Επαυξημένης Πραγματικότητας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Ανατομίας «Asclepius» την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο. Συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, κ. Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, ο Διευθυντής Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Αλέξανδρος Καμπούρογλου, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πικουλής, ο Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, Καθηγητής κ. Παύλος Μυριανθέας, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο βουλευτής και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Κωνσταντίνος Βλάσης και ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης απέστειλε χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων.


Κατά τη διάρκεια της τελετής επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στον Επίτιμο Καθηγητή, πρώην Πρύτανη και πρώην Υπουργό κ. Χρήστο Κίττα, τον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην βουλευτή κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Παράσχο, τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Γεώργιο Τρουπή, τον Καθηγητή κ. Ευάγγελο Μανώλη και τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Κακλαμάνο.

Στην τελετή μετά την προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο, ακολούθησαν χαρετισμοί από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής Σχολής, κ. Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα, τον Διευθυντή Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Αλέξανδρο Καμπούρογλου, τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Ανατομίας – Ιστολογίας – Εμβρυολογίας, Καθηγητή κ. Θεόδωρο Μαριόλη – Σαψάκο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρωγών κ. Φιλόθεο, Βοηθό Επίσκοπο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ομιλίες εκφώνησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, «Επιστήμη και Ηθική», ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και εκπαίδευση», ο κ. Θεόδωρος Πιπέρος, Χειρουργός Ογκολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου «Ιστορική Αναδρομή του Εργαστηρίου» και ο εκπρόσωπος των φοιτητών / βοηθών εργαστηρίου «Το εργαστήριο μέσα από τη ματιά των φοιτητών».

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γεράσιμος Σιάσος ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου εργαστηρίου επαυξημένης πραγματικότητας, τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής ανατομίας «Asclepius» του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου μας, το οποίο συγκαταλέγεται στις 50 καλύτερες Νοσηλευτικές σχολές του κόσμου, λειτουργεί από το 1980 παρέχοντας εδώ και 44 χρόνια ένα έργο επιτυχημένης και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης.

 Η υποδειγματική και δυναμική λειτουργία του είναι αποτέλεσμα της σθεναρής δέσμευσης του Πανεπιστημίου μας στην ποιότητα, την καινοτομία, την επιστημονική έρευνα, τη συνεχή εκπαίδευση και την αφοσίωση στη φροντίδα των ασθενών.

Στο Τμήμα Νοσηλευτικής έχουν ιδρυθεί Εργαστήρια στα οποία γίνεται η πρακτική-εκπαιδευτική άσκηση των φοιτητών στη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τους σπουδών. Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του τμήματος, καθώς σήμερα προστίθεται το νέο εργαστήριο επαυξημένης πραγματικότητας, τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής ανατομίας που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στα πλαίσια της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία».

Το νέο αυτό εργαστήριο αναμένεται να προσδώσει περαιτέρω δυνατότητες για επιστημονικές και ακαδημαϊκές δράσεις και να ενισχύσει τη νοσηλευτική εκπαίδευση των φοιτητών Νοσηλευτικής και των σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής. 

Η χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας θα προσφέρει μια μοναδική μαθησιακή εμπειρία που θα βοηθήσει στην κατανόηση σύνθετων εννοιών και στην αφομοίωση γνώσεων ανατομίας.

Η δεδομένη χρονική στιγμή λειτουργίας του νέου εργαστηρίου σηματοδοτεί για άλλη μια φορά τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής μας κοινότητας φέρνοντας το Πανεπιστήμιό μας σε αντιστοίχιση με όλα τα διεθνή Πανεπιστήμια.

Μαζί με τα συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα υποδειγματική πορεία του Τμήματος, θέλω να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρο του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κ. Παύλο Μυριανθέα και προς τον Διευθυντή του εργαστηρίου Ανατομικής – Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Σχολής, καθηγητή κ. Θεόδωρο Μαριόλη- Σαψάκο για το σημαντικό έργο που επιτελούν στην επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου μας.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον μεγάλο ευεργέτη του Πανεπιστημίου μας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την προσφορά του νέου εργαστηρίου που δίνει νέες εκπαιδευτικές δυνατότητες στους φοιτητές και επιτρέπει στο πανεπιστήμιό μας να μείνει στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας.

Καταθέτοντας στο σημείο αυτό τη διαβεβαίωση ότι οι Πρυτανικές αρχές θα συμβάλλουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα στην περαιτέρω ανάπτυξη του Τμήματος, ώστε οι φοιτητές του να λαμβάνουν υψηλή παιδεία και να εξασφαλίζουν επαγγελματικές προοπτικές, επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και αποτελεσματικότητα!»

JIM 10000
εικόνα Viber 2024 03 13 21 30 29 672
JIM 9860
εικόνα Viber 2024 03 13 21 30 30 046

 

νοσ. 1
εικόνα Viber 2024 03 13 21 30 30 383
JIM 10026
εικόνα Viber 2024 03 14 16 02 30 597

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr