Καθηγητές του ΕΚΠΑ προχωρούν σε αποχή από τα μαθήματα ενόψει νομοσχεδίου

Καθηγητές του ΕΚΠΑ προχωρούν σε αποχή από τα μαθήματα ενόψει νομοσχεδίου

«Προφανείς οι κίνδυνοι για την βιωσιμότητα δημόσιων πανεπιστημίων», λέει ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Νομικής Αθηνών - Καλεί σε αποχή από την εξ αποστάσεως διδασκαλία την εβδομάδα ψήφισης του νομοσχεδίου. Παράλληλα οι καθηγητές της Ιατρική Σχολής του ΕΚΠΑ προχωρούν σε τρίωρες στάσεις εργασίας.

Νομική Σχολή ΕΚΠΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων. Και τούτο ανεξαρτήτως του αν το νομοσχέδιο αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθρο 16 παρ. 5), ζήτημα που θα κριθεί εν τέλει από τα Δικαστήρια. Επισημαίνεται δε ότι για ένα τέτοιο, τεράστιας σημασίας και έκτασης, νομοσχέδιο προσφέρθηκε εντελώς ανεπαρκής χρόνος διαβούλευσης, ώστε να είναι σε θέση οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να διατυπώσουν τις απόψεις τους.


Ενδεικτικώς, τονίζεται ιδιαίτερα ότι σημαντικό τμήμα της ακαδημαϊκής λειτουργίας των ΝΕΠΕ θα διέπεται από τους κανόνες που καθορίζει το μητρικό ίδρυμα στην αλλοδαπή έννομη τάξη που αυτό εδρεύει. Συνεπώς η τήρηση αυτών των κανόνων από τα ΝΕΠΕ δεν θα είναι δυνατόν να ελέγχεται στην ελληνική έννομη τάξη, η οποία αρκείται στην αναγνώριση των πτυχίων των μητρικών σχολών από τον ΔΟΑΤΑΠ. Οι αρχές και αξίες λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα έπρεπε -σε περίπτωση ορθής νομοθέτησης- να αποτελέσουν την βάση ενδεχόμενης αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, απουσιάζουν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Επιφυλάξεις εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι οι δικαιούμενοι να φοιτήσουν στα ΝΕΠΕ θα επιλέγονται με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, όταν οι εισαγόμενοι στα αντίστοιχα τμήματα των ημεδαπών ΑΕΙ θα πρέπει να επιτύχουν πολύ υψηλότερη βαθμολογία, αλλά τα πτυχία τους θα αναγνωρίζονται ως ισότιμα.

Εκτός αυτών, η επιλογή των διδασκόντων των ΝΕΠΕ δεν προβλέπεται να πραγματοποιείται υπό διαφανείς διαδικασίες με συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων, αλλά επαφίεται στη διοίκηση του μητρικού πανεπιστημίου, ο δε ρόλος τους στην οργάνωση και λειτουργία των τμημάτων και προγραμμάτων θεσπίζεται μόνον ως γνωμοδοτικός.

Περαιτέρω, προβλέπεται ότι τα ΝΕΠΕ, που ορίζονται ως νομικά πρόσωπα ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μπορούν να προβαίνουν σε (προφανώς εμπορικές) επενδύσεις.

Τέλος, η έλλειψη κριτηρίων ως προς την «χωροταξία» των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην ελληνική επικράτεια δημιουργεί προφανείς κινδύνους για την βιωσιμότητα δημόσιων περιφερειακών πανεπιστημίων.

Εν όψει αυτών το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας συμπαρατάσσεται με όσους αντιδρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου και καλεί τα μέλη του να απέχουν από την (εξ αποστάσεως λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης της Σχολής μας) διδασκαλία κατά την εβδομάδα 4 έως 9 Μαρτίου 2024, κατά την οποία έχει «προγραμματισθεί» η ψήφισή του.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Δ.Ε.Π.) ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Συλλόγου στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, τη συμμετοχή του Συλλόγου

1. Στις κινητοποιήσεις της 27ης Φλεβάρη, ημέρας εισαγωγής του νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘΑ με τίτλο

«Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και στις κινητοποιήσεις που θα λάβουν χώρα στις 7 & 8 Μάρτη, ημέρες συζήτησης και ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, με τρίωρες στάσεις εργασίας (12:00-15:00), καθώς και στις συλλογικές δράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ζητάμε:

  • Την ουσιαστική και μετρήσιμη ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου μέσω της γενναίας αύξησης της χρηματοδότησης για την αντιμετώπισή των αυξημένων λειτουργικών αναγκών, την ανάσχεση και αντιστροφή της υποστελέχωσης σε μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και σε μόνιμο διοικητικό προσωπικό, την πλήρη κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε κτηριακές υποδομές και εργαστηριακό/ερευνητικό εξοπλισμό, την ουσιαστική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας και τη θεσμική θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας και του αυτοδιοίκητου.
  • Την προσθήκη στο Μέρος Γ’ του νομοσχεδίου άρθρων για ειδικά θέματα των Σχολών Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) των Δημόσιων Πανεπιστημίων, σύμφωνα με το σχετικό ομόφωνο ψήφισμα του 16ου Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ και με το ψηφισθέν πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας. Τα άρθρα αυτά θα πρέπει να αναγνωρίζουν ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου από τα μέλη ΔΕΠ/ΕΕΠ/ΕΔΙΠ των ΣΕΥ διέπεται από τις αρχές της αναλογικότητας και της ισονομίας και, συνεπώς, θα πρέπει να θεσμοθετούν αξιοπρεπή κλινικοεργαστηριακή αμοιβή που θα συνάδει με τα προσόντα των υπηρετούντων μελών και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ενώ θα πρέπει να προβλέπουν και την ουσιαστική πανεπιστημιοποίηση των κατ’ όνομα πανεπιστημιακών νοσοκομείων.
  • Τη μη παράκαμψη τού άρθρου 16 για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια εγκατάστασης και λειτουργίας των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων πρέπει να διευρυνθούν, να αυστηροποιηθούν και να καταστούν ισότιμα των αντίστοιχων που ισχύουν για τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Επισημαίνεται, επίσης, ότι στο Μέρος Δ’ του κατατεθέντος νομοσχεδίου δε γίνεται καμία μνεία στις ιδιαίτερες προϋποθέσεις και στα κρίσιμα κριτήρια που πρέπει να διέπουν την αδειοδότηση εγκατάστασης και λειτουργίας ΣΕΥ, και ειδικότερα Τμημάτων Ιατρικής.

2. Στην απεργία της 28ης Φλεβάρη για την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών με αιτήματα:

  • Την άμεση και δίκαιη απόδοση ευθυνών, όπου και όπως αναλογούν, για το πολύνεκρο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή 57 συνανθρώπων μας, νεαρής κυρίως ηλικίας.
  • Την ενίσχυση της ασφάλειας στις μετακινήσεις και στις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών.
  • Tη θεσμοθέτηση αξιοπρεπών και αξιοκρατικών αποδοχών για τους καθηγητές Πανεπιστημίου, αλλά και για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στα ΑΕΙ.



ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr