Φοιτητές της Νομικής Αθηνών πρωταθλητές του 8ου Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού & Προσφυγικού Δικαίου

Η Νομική Σχολή Αθηνών πρωταθλήτρια στον 8ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου

Είχε προηγηθεί η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον κόσμο για το “καλύτερο δικόγραφο” όπου διακρίθηκε η ομάδα προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου.

Διάκριση για φοιτητές ΕΚΠΑ καθώς η ομάδα της Νομικής Σχολής κατέκτησε για δεύτερη συνεχή χρονιά τον 8ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου.


Σε έναν συναρπαστικό τελικό γύρο απέναντι στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας «Ivane Javakhsivhili», η ομάδα φοιτητών της Νομικής του ΕΚΠΑ αναδείχθηκε νικήτρια ομάδα, για δεύτερη συνεχή φορά.

Όπως επισημαίνεται, η πανευρωπαϊκή αναγνώριση των ακαδημαϊκών αξιών και των δυναμικών φοιτητών του ΕΚΠΑ έρχεται ως αποτέλεσμα της άοκνης και πολύμηνης προσπάθειας των παικτών της ομάδας, υπό την επίβλεψη και επιστημονική καθοδήγηση του Επισκέπτη Ερευνητή Δρος. Σταύρου – Ευδόκιμου Πανταζόπουλου.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του ΕΚΠΑ αποτελούνταν από τους προπτυχιακούς φοιτητές: Σεμίνα Αθηνέλλη, Άγγελο Μπόζιο και Ηρώ Σαλά.

Στο ρόλο Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η ομάδα φοιτητών Νομικής του ΕΚΠΑ, στον τελικό γύρο είχε την τιμή, έχοντας τον ρόλο του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, να απευθύνεται σε νυν δικαστές του σώματος, ανταποκρινόμενη με ευχέρεια στις ερωτήσεις τους και λαμβάνοντας, εν τέλει, τα εύσημα και το θερμό χειροκρότημά τους, ενώπιον του κατάμεστου κεντρικού αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας.

Μία εκ των μελών της ομάδας, η Ηρώ Σαλά ανακηρύχθηκε μάλιστα Καλύτερη Ομιλήτρια του Τελικού Γύρου, ενώ και τα τρία μέλη συγκέντρωσαν κορυφαίες ατομικές επιδόσεις στους προκριματικούς γύρους, που είχαν ως συνέπεια την κατάταξη της ομάδας στην πρώτη θέση και στο προκριματικό επίπεδο.

Η 8η έκδοση του διάσημου Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου πραγματοποιήθηκε στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου 2023. Διοργανώθηκε από την Καθηγήτρια Vasilka Sancin και την Επίκουρη Καθηγήτρια Maruša Veber (Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας) σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Ερυθρό Σταυρό της Σλοβενίας.

Ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου βασίζεται σε μια μελέτη περίπτωσης που προετοιμάζεται προσεκτικά από τους διοργανωτές και εξετάζει τα πιο επίκαιρα ζητήματα που αφορούν το διεθνές ανθρωπιστικό και προσφυγικό δίκαιο, με βάση τρέχουσες καταστάσεις. Έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους φοιτητές να μελετήσουν και να κατανοήσουν τις θεμελιώδεις έννοιες του διεθνούς ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου, αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένα νομικά προβλήματα και εξασκώντας τη νομική τους επιχειρηματολογία ενώπιον έμπειρων δικαστών και μελών της επιτροπής.

Καθιέρωση της Νομικής ΕΚΠΑ στον κύκλο των διοργανωτών

Επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου πως «με την εξαιρετική εικόνα των μελών της ομάδας, η Νομική ΕΚΠΑ δικαίως και εν τοις πράγμασι καθιερώνεται στον κύκλο των διοργανωτών, των συμμετεχόντων και των φίλων του διαγωνισμού – πανεπιστήμια από κάθε μέρος της Ευρώπης αλλά και υψηλά ιστάμενα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – ως μία εκ των κορυφαίων Νομικών Σχολών της Ευρώπης».

Η ομάδα του ΕΚΠΑ ευχαριστεί θερμά την Καθηγήτρια Vasilka Sancin και την Επίκουρη Καθηγήτρια Maruša Veber για τη διοργάνωση αυτού του τόσο συναρπαστικού Διαγωνισμού.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κάνει ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστεί θερμά την Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Παρίσι και τη Δικηγορική Εταιρεία Κυριακίδης Γεωργόπουλος για τη γενναιόδωρη υποστήριξή τους, καθώς και τη Δικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσας για την σημαντικότατη συνδρομή της στην επιτυχία της ομάδας.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται και προς το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος Διεθνών Σπουδών της Νομικής ΕΚΠΑ, που «σθεναρά ενθάρρυνε την επιστροφή μας στον διαγωνισμό, καθώς και προς όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχία της ομάδας και του Πανεπιστημίου».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr