Το μήνυμα του προέδρου του ΕΑΠ για το νέο έτος 2024 / Οι επερχόμενες αλλαγές

Το μήνυμα του προέδρου του ΕΑΠ για το νέο έτος 2024

Αγαπητές/οί, 

Η έλευση του νέου Έτους 2024 σηματοδοτεί για το ΕΑΠ την έναρξη μιας νέας εποχής ύστερα από 28 χρόνια λειτουργίας του.


Η πρόσφατη τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Αθλητισμού στην σύνοδο των Πρυτάνεων στα μέσα του Δεκέμβρη στην Αθήνα για την πλήρη και άμεση αυτονόμηση του Ιδρύματός μας, που πρακτικά σημαίνει την εκλογή συμβουλίου διοίκησης και Πρύτανη, θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική ικανή να αναδείξει ακόμα περισσότερο την θέση του ανάμεσα στα 24 ΑΕΙ της Χώρας μας.

Είναι σε όλους γνωστό ότι, το ΕΑΠ στα χρόνια της λειτουργίας του αγκαλιάστηκε από την κοινωνία σαν το μοναδικό πανελλήνιας εμβέλειας Πανεπιστήμιο στην ανοικτή εξ αποστάσεως και δια βίου εκπαίδευση, αριθμώντας σήμερα περί τους 80.000 πτυχιούχους. Η φυσιογνωμία του, η ακαδημαϊκή του διάρθρωση σε προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, η εξ αποστάσεως ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις με τους φοιτητές μας, επιτρέπουν το ΕΑΠ να αποτελεί πλέον την πρώτη επιλογή των φοιτητών μας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Την ακαδημαϊκή χρονιά που διανύουμε πάνω από 8000 πρωτοετείς φοιτητές εμπιστεύθηκαν να σπουδάσουν στα 9 προπτυχιακά ΠΣ και στα 64 μεταπτυχιακά ΠΣ στις τέσσερες αυτοδύναμες Σχολές μας. Και αυτό παρά την ‘πανσπερμία’ κυρίως πολυάριθμων ΠΜΣ στα συμβατικά ΑΕΙ ορισμένα μάλιστα υλοποιούμενα εξ αποστάσεως. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι 800 φοιτητές μας σπουδάζουν από το εξωτερικό αναγνωρίζοντας την μοναδικότητα των σπουδών του Ιδρύματός μας.

Το ΕΑΠ ουδόλως λησμονεί, ότι κύριο καθήκον και μέλημα αποτελεί για τα Μέλη ΔΕΠ, τους Διευθυντές σπουδών και τους συντονιστές των ΘΕ των Π.Σ. η συνεχής φροντίδα για αναβάθμιση του μαθησιακού υλικού , ώστε οι φοιτητές μας να δύναται να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές προκλήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή αναμορφώσαμε και συνεχίζουμε να αναμορφώνουμε ΘΕ με νέο μαθησιακό υλικό δομημένο στην ανοικτή και εξ αποστάσεως μάθηση και εκπαίδευση.

Ήδη μέσω της ΕΘΑΕ άρχισε στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 η πιστοποίηση των Π.Σ. και σύντομα θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα της πιστοποίησής τους κάτι που θα αποτελέσει και την επιβεβαίωση της εξαιρετικής εκπαιδευτικής διαδικασίας και γνώσης που παρέχεται στο ΕΑΠ.

Η εξωστρέφεια που αναπτύχθηκε το προηγούμενο έτος με τις αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του για ακαδημαϊκές και ερευνητικές συνεργασίες με Ανοικτά Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Ισραήλ, Κύπρου, Ισπανίας, Ιαπωνίας, Ινδίας) θα επιτρέψει την αναμενόμενη για μας δημιουργία κοινών ΠΣ, που θα αναδείξουν έτι περαιτέρω την παρουσία του ΕΑΠ στην νέα εποχή που ήδη έχει ξεκινήσει.

Η πρόσφατη επίσκεψη της διοίκησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Ιαπωνίας στο Πανεπιστήμιό μας αλλά και η αναμενόμενη στα μέσα του Ιανουαρίου επίσκεψη πενταμελούς αντιπροσωπείας του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Κίνας, δρομολογεί συνεργιστικές δράσεις με ομοειδή ΑΕΙ σε εκπαιδευτικά προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από Χώρες της Ασίας που για πρώτη φορά θα συνεργασθούμε μαζί τους.

Δεν παραγνωρίζουμε βέβαια τουναντίον ενθαρρύνουμε τις δυνατότητες συνεργασιών Μελών ΔΕΠ των Σχολών μας με ΑΕΙ της Αμερικής και της Ευρώπης τις οποίες και θα εμβαθύνουμε στο 2024.

Μέλημά μας η αύξηση των θέσεων Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ, η πρόσληψη ΕΤΕΠ για την κάλυψη των εργαστηρίων μας σε τεχνικό προσωπικό και ο διορισμός μέσω του ΑΣΕΠ 165 θέσεων μονίμου προσωπικού, κάτι που αναμένεται στην απαρχή του 2024. Η πρόσφατη ψήφιση του Οργανισμού από την ΔΕ που αποτελεί και την εισήγηση στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Αθλητισμού αναμένεται να εγκριθεί εντός του 2024 και θα αποτελέσει ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα στην λειτουργία του Πανεπιστημίου μας.

Το ΕΑΠ σήμερα και μετά την γενναία χρηματοδότηση των τελευταίων χρόνων μέσω του ΠΔΕ σε εργαστηριακό εξοπλισμό, που αναμένεται να συνεχισθεί και το 2024, παρέχει πλέον σύγχρονη εργαστηριακή και ερευνητική δραστηριότητα όχι μόνον σε προπτυχιακό επίπεδο αλλά και σε μεταπτυχιακό μέσω των 19 θεσμοθετημένων εργαστηρίων του.

Aπό άποψη υποδομών έργα του περιβάλλοντος χώρου αξίας περί τα 1,5 εκατ. Ευρώ ολοκληρώνονται στο Πανεπιστήμιο στην Πάτρα την προσεχή άνοιξη που θα αλλάξουν την φυσιογνωμία του Ιδρύματος και θα προσδώσουν αίγλη και νέα προοπτική.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το έργο όλων των συντελεστών του Πανεπιστημίου μας και ευελπιστούμε, ότι με την καθημερινή συνδρομή όλων μας (Αντιπρόεδροι, ΔΕ., Κοσμητόρων, Μελών ΔΕΠ, ΣΕΠ, αλλά και του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού μας) θα ξεπερνάμε τα όποια αναφύονται προβλήματα και το 2024 με αλληλεγγύη και διάθεση προσφοράς απόλυτα απαραίτητης για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ!

Καθηγητής

Ιωάννης Καλαβρουζιώτης 

Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr