ΔΠΘ: Ανακατασκευάζονται 8 κτίρια με σκοπό να λειτουργήσουν ως φοιτητικές εστίες

ΔΠΘ: Ανακατασκευάζονται 8 κτίρια με σκοπό να λειτουργήσουν ως φοιτητικές εστίες

Την άμεση ανακατασκευή 8 κτιρίων με σκοπό να λειτουργήσουν ως φοιτητικές εστίες και χώροι σίτισης των φοιτητών, ανακοινώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. 

Αναλυτικότερα, όπως γνωστοποιεί το πανεπιστήμιο, το κτηριακό συγκρότημα των φοιτητικών εστιών που αποτελείται από 8 κτήρια και βρίσκεται στα Κιμμέρια Ξάνθης ανακατασκευάζεται με πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΔΕ).


«Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και προκειμένου να καταστούν τα κτίρια Β1 – Β2 λειτουργικά, πρέπει να εξοπλιστούν με την απαραίτητη επίπλωση – συσκευές (μεταξύ άλλων κρεββάτια, γραφεία, ντουλάπες, τραπέζια, ψυγεία, ηλ. κουζίνες κ.λπ.)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, γνωστοποιούν πως ξεκινά και η ανακατασκευή του κτηρίου Α2.

Αναλυτικά

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καταβάλλει διαχρονικά κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών στέγασης και σίτισης των φοιτητών και φοιτητριών του, καθώς και τη βελτίωση των εν γένει συνθηκών διαβίωσης τους σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ το οποίο έχει και την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης των εστιών.
Στο πλαίσιο αυτό το κτηριακό συγκρότημα των φοιτητικών εστιών που αποτελείται από 8 κτήρια και βρίσκεται στα Κιμμέρια Ξάνθης ανακατασκευάζεται με πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΔΕ) συνολικού συμβατικού προϋπολογισμού πέντε εκατομμυρίων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων χιλιάδων ευρώ περίπου (5.884.000€) με ΦΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση στο συγκρότημα μετά από 45 χρόνια λειτουργίας. 

Η πρώτη φάση αφορά την ανακατασκευή των κτηρίων Β1 και Β2 που διαθέτουν 92 και 66 δωμάτια αντιστοίχως με δαπάνη ανακατασκευής ύψους περίπου 1.500.000 ευρώ εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί και δοθεί στον ανάδοχο 788.325 ευρώ. Στο κτήριο Β2 έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών ανακατασκευής η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου 2024, ενώ στο κτήριο Β1 έχει ολοκληρωθεί περίπου το 50% των εργασιών που προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο 2024. 
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και προκειμένου να καταστούν τα κτίρια Β1 – Β2 λειτουργικά, πρέπει να εξοπλιστούν με την απαραίτητη επίπλωση – συσκευές (μεταξύ άλλων κρεββάτια, γραφεία, ντουλάπες, τραπέζια, ψυγεία, ηλ. κουζίνες κ.λπ.). Η έγκριση της πρότασης για τον διαγωνισμό για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού ύψους 2.999.870 ευρώ με ΦΠΑ (ο διαγωνισμός περιλαμβάνει το σύνολο του εξοπλισμού για το συγκρότημα των εστιών) έχει ολοκληρωθεί από το ΥΠΑΙΘΑ, το οποίο και τη χρηματοδοτεί, και αναμένεται η δημοπράτησή του.

Στην παρούσα φάση ξεκινά και η ανακατασκευή του κτηρίου Α2. Για το λόγο αυτό οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που στεγάζονται στο κτήριο Α2 μεταφέρονται στο κτήριο Α1. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν ενημερωθεί εγκαίρως με πολλαπλές ανακοινώσεις από το φθινόπωρο 2023 και, πιο πρόσφατα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο προσωπικό τους email από την αρχή του έτους (17/1/2024). Το κτήριο Α1 διαθέτει 67 δωμάτια που είναι στην ίδια κατάσταση με αυτά του κτηρίου Α2 (σε 5 δωμάτια γίνονται ορισμένες επισκευές που θα ολοκληρωθούν σε 4-5 μέρες). Τα δωμάτια του Α1 στα οποία μεταφέρονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Α2 είναι αντίστοιχα με αυτά στα οποία διαμένουν, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για τη μεταφορά των προσωπικών τους ειδών (μόνον αυτά έχουν να μεταφέρουν) η οποία για όσους και όσες επιθυμούν γίνεται με τη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΔΠΘ. Ήδη αρκετοί και αρκετές φοιτητές και φοιτήτριες από το κτήριο Α2 έχουν μεταφερθεί στα νέα τους δωμάτια στο Α1. Για τους τελευταίους και τις τελευταίες φοιτητές και φοιτήτριες που παραμένουν στο Α2 (περίπου 14) δόθηκε παράταση ως τις 14 Μαρτίου 2024 για να μεταφερθούν στα νέα τους δωμάτια.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr