ΔΠΘ: Κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής μέχρι 12/02

ΔΠΘ: Συνεχίζεται η κατάληψη στην Πολυτεχνική Σχολή

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Την επέκταση της κατάληψης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ αποφάσισαν οι φοιτητές, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα», μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο φοιτητικός σύλλογος.

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, η σχολή θα τελεί υπό κατάληψη έως 12/02.


Απόφαση Συλλόγου φοιτητών Ξάνθης:

(Αγωνιστικό Πλαίσιο συσπείρωσης 160 Φοιτητικών Συλλόγων)

Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές! Η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στην κοινή λογική, την επιστήμη και τα δικαιώματα των φοιτητών!

Το νομοσχέδιο που ανακοινώνει δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική! Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για την κατάσταση στις σπουδές μας! Η ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και ακολουθώντας τα πρότυπα της ΕΕ, προχωρά στην αναθεώρηση/παράκαμψη του άρθρου 16 το οποίο προβλέπει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Σήμερα μάλιστα βλέπουμε τις προσπάθειες του υπουργού παιδείας Πιερρακάκη να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην παράκαμψη του άρθρου, φέρνοντας νομοσχέδιο για την ίδρυση των πρώτων ιδιωτικών «πανεπιστημίων» στις αρχές του νέου έτους. Αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταματήσει τον αγώνα μας με ψέματα, απειλές και εκβιασμούς για «χαμένες εξεταστικές», μια αποστολή που ανέθεσε στην παράταξη της στα πανεπιστήμια η οποία όμως απέτυχε παταγωδώς , αφού οι μαζικότατες συνελεύσεις σε όλη τη χώρα έδωσαν την απάντηση τους. Τώρα επιλέγει τον αυταρχισμό και την καταστολή! Η κυβέρνηση της ΝΔ που κάνει την αδικία νόμο, την ίδια ώρα παρουσιάζει ως παράνομες τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις, εκφράζοντας το μέσω της απόφασης για διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών μας συλλόγων στα πανεπιστήμια!

Κάτω τα χέρια από τα πτυχία μας! Αυτό το νομοσχέδιο είναι απέναντι στις ανάγκες μας

• Κάνει την αδικία νόμο! Ενώ εμείς για να σπουδάσουμε περνάμε χίλια δυο εμπόδια, άγχος, πανελλαδικές εξετάσεις με ελάχιστη βάση εισαγωγής, πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά σε ενοίκια και άλλα έξοδα… η κυβέρνηση μας λέει ότι όποιος έχει λεφτά θα περνάει σε όποια σχολή θέλει και θα αγοράζει ισάξιο πτυχίο με το δικό μας! Ενώ παράλληλα βαφτίζουν πανεπιστήμια τα κολέγια που λειτουργούνε ήδη!

• Διαλύει τα πτυχία μας! Απαιτούμε πτυχία με αξία! Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και το μεγάλο παζάρι πτυχίων που στήνεται, θα πουλιούνται και αγοράζονται πτυχία διαφορετικών ειδών και ταχυτήτων στην λογική… “ότι πληρώνεις, παίρνεις”, εντείνοντας την κατηγοριοποίηση σχολών, πτυχίων, αποφοίτων.

Αυτό θα οδηγήσει σε αποστοίχιση επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών του καθενός. Στην ουσία, δημιουργούνται απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων και καταργείται το ενιαίο ισχυρό πτυχίο και, εν συνεχεία, η ενιαία ένταξη στην αγορά εργασίας έτσι τα πτυχία πλέον υποβαθμίζονται και μετατρέπονται σε φακέλους προσόντων. Ενώ από την άλλη, κατακερματίζεται ο κλάδος των μηχανικών, αποτρέποντας έτσι οποιαδήποτε έννοια συλλογικής διεκδίκησης και αναγκάζοντας τους αποφοίτους να διαπραγματεύονται ατομικά για τους όρους εργασίας τους (ωράριο, μισθός κλπ). Οδηγώντας μας στην τελική σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων (μέσα από μεταπτυχιακά, σεμινάρια κλπ) μέχρι να θεωρηθούμε άξιοι και άξιες για μια θέση εργασίας.

Ταυτόχρονα, όμως, προχωράει και η επί του πρακτέου ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολλεγίων με την είσοδο των αποφοίτων του κολλεγίων στο ΤΕΕ(Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος)! Το 2018 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε με fast track διαδικασίες τροπολογία που όριζε ότι οι απόφοιτοι των κολλεγίων θα έχουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ΑΕΙ, σε συνέχεια η ΝΔ το 2020 προσπάθησε να περάσει τροπολογία δίνοντας την δυνατότητα στους απόφοιτους κολεγίων να δίνουν εξετάσεις στο ΤΕΕ μαζί με τους αποφοίτους των ΑΕΙ. Τα τελευταία χρόνια γίνεται συνεχής προσπάθεια να εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η ισοτίμηση, με χαρακτηριστικό ότι αυτή η κουβέντα έχει ανοίξει και στη σχολή μας, αλλά οι μαζικές παρεμβάσεις των συλλογικών φορέων και των φοιτητικών συλλόγων το έχουν εμποδίσει. Παλεύουμε κόντρα στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολλεγίων ώστε να μην αφήσουμε να διαλυθεί το ενιαίο και αδιάσπαστο 5ετες πτυχίο μας και να χτυπηθεί η επαγγελματική μας προοπτική.

• Υποβαθμίζει τις σχολές μας! Ενώ από τις σχολές μας λείπουν η κρατική χρηματοδότηση, οι καθηγητές, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει την εισβολή ιδιωτών και ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και να οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τα ιδρύματα. Η δήθεν “απελευθέρωση” του δημοσίου πανεπιστημίου από το κράτος ουσιαστικά σημαίνει την πλήρη απελευθέρωση του κράτους από την ευθύνη χρηματοδότησης και στήριξης των δημοσίων πανεπιστημίων!

Είναι δεδομένο πως σε λίγο καιρό οι εισακτέοι των σχολών του ΔΠΘ θα μειωθούν δραματικά, αφού αρκετές οικογένειες θα διαλέγουν να στείλουν το παιδί τους να σπουδάσει στο ιδιωτικό της πόλης τους. Μείωση εισακτέων όμως σημαίνει και μείωση χρηματοδότησης, μέχρι και κλείσιμο τμημάτων. Δεν πάει πολύς καιρός από όταν ο πρώην πρύτανης ανακοίνωνε ότι λόγω ΕΒΕ τμήματα όπως οι Μηχ Περ θα απειληθούν με κλείσιμο ή από όταν οι αρχιτέκτονες έμειναν πάλι λόγω ΕΒΕ χωρίς εισακτέους. Όταν αυτά γίνονταν χωρίς το Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι έρχεται με την ίδρυση τους.

Αντίστοιχα η μείωση εισακτέων άρα και χρηματοδότησης και η παραπέρα προώθηση της λειτουργίας και των δημοσίων ΑΕΙ ως επιχειρήσεις θα έχουν τραγικά αποτελέσματα στην ποιότητα σπουδών μας. Αν τώρα αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε καθηγητές, αν τώρα τα εργαστήρια σε ΗΜΜΥ, ΜΠΔ είναι υποβαθμισμένα με το Νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά οι σχολές μας θα φτάσουν στα όρια τους και το τι θα μαθαίνουμε και πώς θα φτάσει στον πάτο, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και καλούς καθηγητές να φεύγουν προς τα ιδιωτικά και να μην αναπληρώνονται και πότε, αν οι μισθοί εκεί είναι καλύτεροι.

Όσο για την μέριμνα, αν μια φορά τώρα το Πανεπιστήμιο πετάει από πάνω του την ευθύνη για την σίτιση, την στέγαση, τις μετακινήσεις τότε αν τσακιστεί κι άλλο η χρηματοδότηση λόγω έλλειψης εισακτέων θα μας βάλουν να πληρώνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε!

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση πως σε ένα μόλις εξάμηνο έχουμε χάσει το μέτρημα με τις κλοπές προσωπικών αντικειμένων με αποκορύφωμα την κλοπή δωματίου στις εστίες. Αντίστοιχα εδώ και δυο χρόνια πολλοί φοιτητές ξεσπιτώθηκαν, και δεκάδες πρωτοετείς δεν μπήκαν στις εστίες λόγω της ανακαίνισης που πάει από παράταση σε παράταση. Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία αλλά απορρέουν από το ότι οι ανάγκες μας αποτελούν κόστος. Αλλιώς δεν θα παρέδιδαν τη φύλαξη, τη σίτιση, την καθαριότητα σε εργολάβους που κερδοφορούν στις πλάτες μας, θα νοικιάζοταν χώρους που θα αντικαθιστούσαν τα ανακαινιζόμενα δωμάτια για όσο χρειαζόταν και δεν θα καθυστερούσε τόσα χρόνια μια ανακαίνιση για την οποία δόθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ σε ανάδοχη εταιρία.

Επίσης, η αξιολόγηση μετά την ίδρυση ιδιωτικών θα αποτελέσει μοχλός πίεσης προς τα δημόσια, θέτοντας τα ιδιωτικά ως πρότυπα, αναγκάζοντας τα να συμμορφώνονται με τις μεταρρυθμίσεις που θέλει η κυβέρνηση. Άρα, αυτό σημαίνει αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που θα είναι προσαρμοσμένα στο εντατικοποιημένο μοντέλο των ιδιωτικών αλλά και θα θέτει στο προσκήνιο το ζήτημα των αντιστοιχιών των τμημάτων. Εμείς, γνωρίζουμε τι σημαίνει εντατικοποιημένο πρόγραμμα, όπως εργαστήρια, απουσίες, εργασίες και προόδους που εγχαράσσει πειθήνια χαρακτηριστικά στους φοιτητές και μετέπειτα στους εργαζομένους, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει συνδικαλισμός και πολιτική ζύμωση μέσα στο πανεπιστήμιο το οποίο οραματίζονται. Μάλιστα η αξιολόγηση είναι συνδεδεμένη με τη χρηματοδότηση. Τη στιγμή που στην Ελλάδα η χρηματοδότηση για την εκπαίδευση είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και τα δημόσια πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν τερατώδεις ελλείψεις. Ενώ τα ιδιωτικά θα διεκδικήσουν κομμάτι του δημόσιου προϋπολογισμού καταδικάζοντας τα δημόσια πανεπιστήμια σε περαιτέρω υποβάθμιση λόγω υποχρηματοδότησης.

Κοροϊδία της διοίκησης του ΔΠΘ αποτελεί και η ανακοίνωση της φοιτητικής μέριμνας πως εν μέσω εξεταστικής θα πρέπει να οι φοιτητές να μετακομίσουν σε δωμάτια με προβλήματα συντήρησης στα πλαίσια ανακαίνισης του Α2 ενώ λίγους μήνες πριν, το πανεπιστήμιο υποσχόταν πως θα μετακομίσουν στα ανακαινισμένα κτήρια που εν τέλει δεν έχουν ολοκληρωθεί!

Δεν ανεχόμαστε να μειώνεται η χρηματοδότηση για τα ιδρύματά μας στο όνομα του να μην θιχτούν τα ιδιωτικά, να κλείνουν τμήματα επειδή δεν βρίσκουν χορηγούς, να αναζητούν έσοδα με δίδακτρα και επί πληρωμή παροχές, να μεγαλώνουν τα κενά σε καθηγητές επειδή θα αναζητούν καλύτερους μισθούς στα ιδιωτικά.

Η κυβέρνηση κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της υποχρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης εκτοξεύοντας τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στην λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων.

Απαιτούμε να αναβαθμιστούν οι σπουδές μας, τα πτυχία μας να αποτελούν μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Η πλήρη υποβάθμιση των ιδρυμάτων θα έχει επίπτωση συνολικότερα στην φοιτητική καθημερινότητα και την ολοκληρωτική αλλαγή του δημόσιου δωρεάν δημοκρατικού χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, προώθησαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της ανώτατης εκπαίδευσης, την πολιτική της ΕΕ και τώρα έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Ξεσηκωμός! Είναι δική μας υπόθεση η υπεράσπιση των σπουδών και των πτυχίων μας!

Όλοι οι φοιτητές μια γροθιά μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους να σηκώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που αποτελεί αντιδραστική τομή στην εκπαίδευση. Την Πέμπτη 8 Φλεβάρη συμμετέχουμε μετά από κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων στο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα στα Προπύλαια, κλιμακώνοντας τον αγώνα μας σε συντονισμό με χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα!

Με τους αγώνες μας έχουμε αφήσει στα χαρτιά και άλλους νόμους. Έχουμε ακυρώσει αντίστοιχη προσπάθεια στο παρελθόν για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Όλα θα κριθούν στο δρόμο του αγώνα!

Απαιτούμε:

• Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!

• Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!

• Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!

• Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!

• Επαρκή φύλαξη των εστιών στην ευθύνη του πανεπιστημίου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων

• Καμία μεταφορά, κανένα ξεσπίτωμα φοιτητή από το σπίτι του εν μέσω εξεταστικής, καμία εκκένωση κτηρίου μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση στο Β2.

• Άμεση ενημέρωση και ολοκλήρωση της ανακαίνισης. Οι οικότροφοι του κτηρίου Α2 να μεταφερθούν στα ανακαινισμένα Β κτήρια όπως δεσμεύτηκε η πρυτανεία.

 ΠΡΟΧΩΡΆΜΕ ΣΕ:

• Κατάληψη της πολυτεχνικής μέχρις τη Δευτέρα 12/02.

• Κινητοποίηση την Πέμπτη 31/01 στις 12:00 στην κεντρική πλατεία, με προσυγκέντρωση στις 11:00 στον χώρο των προκάτ

• Παλλαϊκό Συλλαλητήριο στην Ξάνθη το Σάββατο 3/02 στις 12:00 στην κεντρική πλατεία με ΕΛΜΕ Ξάνθης, Διδασκαλικό Ξάνθης, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης και Ένωση Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης.

• Συμμετοχή του συλλόγου στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 8/02 στην Αθήνα στις 12:00 στα Προπύλαια

• Συντονιστικό κατάληψης αμέσως μετά την λήξη της συνέλευσης

• Κινητοποίηση στη Πρυτανεία την Δευτέρα 5/02

• Εκδήλωση του Φοιτητικού Συλλόγου με φορείς της πόλης και τον ΕΣΔΕΠ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και συναυλία στον χώρο των Προκατ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr