Η ΠΚΣ Νομικής ΑΠΘ για το χάσιμο της εξεταστικής

Η ΠΚΣ Νομικής ΑΠΘ για το χάσιμο της εξεταστικής

Καταγγελία των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. Νομικής για την απόφαση της Κοσμητείας για το χάσιμο της εξεταστικής:

"Ως εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Νομικής καταδικάζουμε την εκδικητική – τιμωρητική απόφαση της Κοσμητείας της Νομικής για οριστικό χάσιμο της εξεταστικής.


Ξεκαθαρίζουμε ότι υπεύθυνοι για αυτό δεν είναι οι φοιτητές που μέσα από τον Φοιτητικό τους Σύλλογο και με συλλογικές αποφάσεις, αγωνίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο τομή για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Αντίθετα προτρέπουμε όσους ψάχνουν να αποδώσουν ευθύνες, να στραφούν στην ίδια την κυβέρνηση που επιλέγει να φέρει αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση μέσα στην περίοδο της εξεταστικής μας.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ και επιβεβαιώνει τους λόγους που πάνω από ένα μήνα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι κινητοποιούνται. Πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, άνισος τρόπος εισαγωγής στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίδακτρα στα προπτυχιακά. Με την ελάχιστη βάση πεδίου άλλοι θα μπαίνουν στη Νομική γράφοντας 19.000 μόρια και άλλοι θα μπαίνουν στην Νομική του ιδιωτικού πανεπιστημίου με τα μισά μόρια, εφόσον έχουν τα λεφτά που απαιτούνται. Την ίδια ώρα προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση μέχρι και πτυχίων των κολλεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισαβόνας που προετοιμάζεται σύντομα. Επίσης με τα 3ετή προγράμματα σπουδών των ιδιωτικών, δημιουργούνται απόφοιτοι πολλαπλών ταχυτήτων, με πολλαπλά πτυχία πάνω στο ίδιο αντικείμενο, συμπιέζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα και την εργασιακή προοπτική όλων προς τα κάτω. Τέλος η επιβολή διδάκτρων σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών για αλλοδαπούς φοιτητές ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή διδάκτρων για όλους τους φοιτητές και διογκώνονται οι ανισότητες στην εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση μάλιστα φέρνει αυτό το νομοσχέδιο αξιοποιώντας το άρθρο 28 του Συντάγματος παρακάμπτοντας έτσι το άρθρο 16, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και η παρανομία μπορεί να γίνει νόμος όταν αυτό εξυπηρετεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας, την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Με το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δίνεται η δυνατότητα για ίδρυση ακόμα και 4ης , 5ης Νομικής, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει υπερκορεσμό στο αντικείμενο, αβεβαιότητα για το μέλλον των αποφοίτων, που μέσα στη ζούγκλα του ανταγωνισμού θα συμπιέζονται εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα όλων των αποφοίτων προς τα κάτω.

Η Κοσμητεία αντί να πάρει θέση για την υποτίμηση των πτυχίων μας, για τις ελλιπείς υποδομές, για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, επιλέγει να πάρει θέση απέναντι στον φοιτητικό μας Σύλλογο, φέρνοντας ακόμα και τα ΜΑΤ να καταστείλουν τους αγώνες μας και τις αποφάσεις του Συλλόγου. Την ίδια ώρα που με τις αποφάσεις τους φορείς της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας στηρίζουν τον αγώνα μας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Είναι βέβαιο ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για την πραγματοποίηση της εξεταστικής, ιδιαίτερα της εμβόλιμης και πως ακόμα μπορούν να παρθούν μέτρα για την πραγματοποίησή της. Η απάντηση της Κοσμητείας στο αίτημα των φοιτητών για εμβόλιμη εξεταστική ήταν πως δεν επαρκούν οι αίθουσες για τη δια ζώσης πραγματοποίησή της. Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα με τις υποδομές της σχολής οδηγεί καθημερινά σε συνωστισμό φοιτητών και οδήγησε μάλιστα μέχρι στην πτώση του συμφοιτητή μας από το παράθυρο την περασμένη χρονιά.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κοσμήτορας κ. Γκλαβίνης «οι αγώνες έχουν συνέπειες». Ως αγωνιζόμενοι φοιτητές και αυριανοί μαχόμενοι νομικοί γνωρίζουμε ότι συνέπειες από έναν δίκαιο αγώνα δεν έχουν μόνο όσοι αγωνίζονται. Συνέπειες έχουν και όσοι διαχρονικά θεσμοθετούν και υλοποιούν αντιδραστικούς νόμους , ενάντια στα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας και ιδιαίτερα όσοι παίζουν το ρόλο του «λαγού» και του πρόθυμου στην εφαρμογή τους, καταλήγοντας στην πλήρη απαξίωση και ανυποληψία.

Κάνουμε ξεκάθαρο πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για πτυχία με αξία, αποκλειστικά δημόσιες- πραγματικά δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας!

Όλοι και όλες στο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 22/02 στις 12:00 στην Καμάρα!

Όλοι και όλες στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 28/02 στις 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου"

ΠΚΣ
Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr