Μπήκαν τα ΜΑΤ στη Νομική του ΑΠΘ / Υπό ανακατάληψη η Σχολή

Μπήκαν τα ΜΑΤ στη Νομική του ΑΠΘ / Ανακατάληψη μέσα σε λίγα λεπτά

Μέσα στο κτίριο του ΑΠΘ εισέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις για να απομακρύνουν φοιτητές από τη Νομική Σχολή.

Οι φοιτητές ωστόσο προχώρησαν σε ανακατάληψη της Σχολής και αυτή την ώρα διαμαρτύρονται έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ, με τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής να υποστηρίζει, ότι: «Η αστυνομία γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με την επέμβαση της ΕΛΑΣ. Δεν μπορούσαμε να ξανακλειδώσουμε τη Σχολή. Αν γίνει ξανά ορμητήριο καταληψιών αντιλαμβάνεστε ότι το μήνυμα δεν ελήφθη και ενδεχομένως να χρειαστούν πιο δυναμικά μέσα».


Στις 5:30 το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, για την απομάκρυνση φοιτητών ώστε να λήξει η κατάληψη στην οποία είχε προχωρήσει ο Σύλλογος Φοιτητών της σχολής και να πραγματοποιηθεί κανονικά η εξεταστική.

Η σχολή άνοιξε ανακοίνωσε αμέσως μετά την επέμβαση της αστυνομίας ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

Οι αστυνομικές Aρχές δεν προχώρησαν σε προσαγωγές ή συλλήψεις. “Πάνοπλοι άνδρες για άλλη μια φορά εισέβαλαν στο ΑΠΘ. Οι αρχές μας κάλεσαν να αποχωρήσουμε για να παραδοθεί στη Νομική του ΑΠΘ”, αναφέρει φοιτήτρια του ΑΠΘ.

Της αστυνομικής εισβολής είχε προηγηθεί επιστολή του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, Παναγιώτη Γκλαβίνη, με την οποία ζητούσε την λήξη της κατάληψης. Μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή της Κατάληψης των φοιτητών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για “εκβιαστική στάση” της Κοσμητείας.

“Η δημόσια δύναμη επενέβη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ κι έθεσε τέλος σε μια πολυήμερη κατάληψη του κτηρίου μας. Η συνέλευση της σχολής στις 7/2 τόνισε ότι η κατάληψη δημοσίων κτηρίων δε δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας, ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων είτε αυτά είναι φοιτητικά είτε οποιαδήποτε άλλα” είπε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Πρόσθεσε ότι “πριν από λίγο τα αρμόδια όργανα της πολιτείας έπραξαν το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή αποκαθιστώντας της λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας που είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου”.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στους νόμιμους χρήστες του. Η προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών αποτελεί μέριμνα και υποχρέωση της Πολιτείας. Τα ατομικά δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες απολαμβάνουν πλέον την ίδια αδιαπραγμάτευτη συνταγματική προστασία εκ μέρους της Πολιτείας όχι μόνον εκτός, αλλά και εντός του Πανεπιστημίου» αναφέρεται και διευκρινίζεται ότι «πριν λίγο, τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας πράξανε το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή, αποκαθιστώντας τη λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου».

«Καλούμε τώρα όλες τις φοιτήτριες και όλους τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά στη Σχολή τους, να ζωντανέψουν τις εγκαταστάσεις της και να προετοιμάσουν τις εξετάσεις τους, οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα» καταλήγει ο κοσμήτορας στην ανακοίνωσή του προς τους φοιτητές.

Προχώρησαν σε ανακατάληψη

Οι φοιτητές ωστόσο προχώρησαν σε ανακατάληψη της Σχολής και αυτή την ώρα διαμαρτύρονται έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ, με τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής να υποστηρίζει, ότι: «Η αστυνομία γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με την επέμβαση της ΕΛΑΣ. Δεν μπορούσαμε να ξανακλειδώσουμε τη Σχολή. Αν γίνει ξανά ορμητήριο καταληψιών αντιλαμβάνεστε ότι το μήνυμα δεν ελήφθη και ενδεχομένως να χρειαστούν πιο δυναμικά μέσα».

Ο ίδιος τονίζει πως «ως Νομική Σχολή έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο πειθούς απέναντι στους φοιτητές μας» και επισημαίνει ότι «είναι συντριπτική μειοψηφία των φοιτητών που θέλει κατάληψη και κάνω έκκληση ακόμη μια φορά ότι το μήνυμα της πολιτείας με την επέμβαση της ΕΛΑΣ πρέπει να ληφθεί από τους αποδέκτες». Συμπλήρωσε, δε, ότι: «Πρέπει να είναι μια σχολή ελεύθερη σε όλες τις απόψεις, αυτό είναι το νόημα του ασύλου. Δεν μπορούμε να κλείνουμε 6.000 φοιτητές έξω από ένα κτήριο για 30-40 άτομα ή για πολύ λιγότερα άτομα που βρίσκονταν το πρωί μέσ’ το κτήριο. Φοιτητές και συνάδελφοι προσπάθησαν να μπουν και παρεμποδίστηκαν από τους νέους καταληψίες».

Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης Νομικής: Να παραιτηθεί άμεσα ο Γκλαβίνης

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης Νομικής αναφέρει:

«Σήμερα, ξημερώματα Δευτέρα 19/02, πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ασφάλεια εισέβαλαν στο κτίριο της ΝΟΠΕ για να εκκενώσουν την κατάληψη της νομικής!

Η κοσμητεία της σχολής, ο Γκλαβίνης, έδωσε εντολή στις δυνάμεις καταστολής να εκκενώσουν την κατάληψη και να απομακρύνουν τους φοιτητές του, που την περιφρουρούν. Πρόκειται για την μόνη κοσμητεία πανελλαδικά που στέλνει τα ΜΑΤ να εκκενώσουν την κατάληψη του φοιτητικού συλλόγου και που δίνει τα ονόματα των φοιτητών του στην αστυνομία!

Ο κοσμήτορας, μάλιστα, τόλμησε 2 λεπτά μετά την εκκένωση να στείλει μέιλ στους φοιτητές πως η «Δημόσια δύναμη επενέβη» για να λήξει την κατάληψη, χαρακτηρίζοντας την κατάληψη παράνομη και μιλώντας για αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου. Να παραιτηθεί τώρα!

Οι φοιτητές εκανακατέλαβαν τη νομική για να συνεχίσουν την υλοποίηση της απόφασης του συλλογικού τους οργάνου καθιστώντας σαφές πως δεν τρομοκρατούμαστε! Η κατάληψη της νομικής συνεχίζεται! Δεν κάνουμε βήμα πίσω όσες δυνάμεις καταστολής κι αν στείλει ο Γκλαβίνης!

Να παραιτηθεί άμεσα ο Γκλαβίνης!»

Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης Νομικής

Νέα Αριστερά: Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ- Στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητριών και των φοιτητών

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει στον δρόμο της καταστολής και της απόπειρας τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστρά.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ. Στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητριών και των φοιτητών. Τους καλούμε να μην φοβηθούν γιατί ο αγώνας τους είναι δίκαιος», σημειώνει και προσθέτει: «Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν καθαρή θέση. Η συγκρότηση μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι μονόδρομος».

«Η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η καταπάτηση του Συντάγματος δεν θα περάσουν», καταλήγει.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr