Ξεκίνησε το "Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών"

Ξεκίνησε στο ΑΠΘ το Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, με θέμα: «Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες: Επιταχύνοντας την έρευνα και την ανάπτυξη, εμπλουτίζοντας την ακαδημαϊκή ζωή», που διοργανώνουν η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ ξεκίνησε χθες στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το συνέδριο θα διαρκέσει ως τις 29 Νοεμβρίου και πρόκειται για «τον σημαντικότερο θεσμό για τις ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και μία από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις στον χώρο των ελληνικών βιβλιοθηκών, καλύπτοντας θέματα υπηρεσιών και τεχνολογιών πληροφόρησης, αυτοματισμού και εξοπλισμού βιβλιοθηκών, πηγών πληροφόρησης και συνδρομών».


Οι θεματικοί άξονες παρέχουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τα οποία αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Οι θεματικοί άξονες είναι, μεταξύ άλλων, «Ανοιχτή Επιστήμη», «Ακεραιότητα, αξιολόγηση και διάχυση της έρευνας», «Βιώσιμα μοντέλα δημοσίευσης», «Πνευματικά δικαιώματα», «Τεχνητή νοημοσύνη», «Η Βιβλιοθήκη ως εκδότης», «Συνέργειες μεταξύ Βιβλιοθηκών και φορέων πολιτισμού».

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην έρευνα, τη διδασκαλία, την εκπαίδευση και τη διασύνδεση τους με την αγορά εργασίας, ενθαρρύνοντας την καινοτομία και την ισότιμη, χωρίς αποκλεισμούς, πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία.

Το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών είναι ο σημαντικότερος θεσμός για τις ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και μία από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις στο χώρο των ελληνικών βιβλιοθηκών, καλύπτοντας θέματα υπηρεσιών και τεχνολογιών πληροφόρησης, αυτοματισμού και εξοπλισμού βιβλιοθηκών, πηγών πληροφόρησης και συνδρομών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του βιβλιοθηκονόμοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να επικοινωνήσουν με συναδέλφους τους, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο χώρο των βιβλιοθηκών, καθώς και για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στόχοι του φετινού συνεδρίου είναι:

• Η διερεύνηση αναδυόμενων τάσεων και τεχνολογιών που διαμορφώνουν το μέλλον των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα και η ανάλυση δεδομένων.
• Ο αντίκτυπος των δημοσιεύσεων ανοιχτής πρόσβασης, των ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων, των θεμάτων πνευματικών δικαιωμάτων και των καινοτόμων μοντέλων επιστημονικής επικοινωνίας.
• Η ανάδειξη της σημασίας της πληροφοριακής παιδείας στην ψηφιακή εποχή και στρατηγικών για τη διδασκαλία ψηφιακών δεξιοτήτων σε φοιτητές και ερευνητές.
• Η διερεύνηση ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, όπως καθηγητές, φοιτητές, τμήματα πληροφορικής, ερευνητικά κέντρα και πολιτιστικούς φορείς.
• Η σπουδαιότητα δημιουργίας περιεκτικών και διαφορετικών περιβαλλόντων βιβλιοθηκών, με την ενθάρρυνση της ισότιμης πρόσβασης στην επιστημονική πληροφορία και την υποστήριξη κοινοτήτων που υποεκπροσωπούνται.
• Η συζήτηση αποτελεσματικών στρατηγικών μάρκετινγκ, δέσμευσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πρωτοβουλιών προσέγγισης της κοινότητας για την προώθηση των υπηρεσιών και των πόρων της βιβλιοθήκης.

Μετονομάζεται Σχολή του ΑΠΘ

Πρόγραμμα του Συνεδρίου

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr