Νέες κινητοποιήσεις στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ / "Δωρεάν σίτιση για όλους"

Νέες κινητοποιήσεις στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ

Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν χθες το μεσημέρι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη φοιτητική λέσχη, με αίτημα να σιτίζονται δωρεάν όλοι οι φοιτητές, χωρίς να προαπαιτείται ο έλεγχος σε φοιτητική κάρτα ή πάσο.

Ο Λάμπρος Παπανικόπουλος, μέλος του φοιτητικού συμβουλίου, του φοιτητικού συλλόγου Πληροφορικής σημειώνει ότι: «Φοιτητές αποκλείονται από την δωρεάν σίτισή τους στη φοιτητική λέσχη, μέσω των σχετικών ελέγχων που γίνονται σε κάρτες σίτισης και πάσο. Αποφασίσαμε να κάνουμε μία κινητοποίηση για να σταματήσει ο έλεγχος και να μπορούν όλοι οι φοιτητές να μπαίνουν στη λέσχη και να σιτίζονται δωρεάν. Για ακόμη μία φορά κατέβασαν τα ρολά και σταμάτησαν τις διανομές, με στόχο να μην φάει κανένας φοιτητής. Απέκλεισαν χιλιάδες φοιτητές από τη δωρεάν σίτιση, άτομα που ανήκουν στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας κι έχουν χάσει τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Με πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων οι διανομές άνοιξαν και πάλι και δεκάδες φοιτητές βοηθάμε στο μαγείρεμα, στη διανομή του φαγητού και στη λάντζα. Το μήνυμά μας είναι σαφές στη διοίκηση της Πρυτανείας και της Φοιτητικής Λέσχης. Από εδώ και στο εξής οι φοιτητές θα τρώνε δωρεάν, δεν θα αποκλείεται κανείς και τις επόμενες εβδομάδες θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας».


Σημειώνεται ότι με δηλώσεις του στη «ΜτΚ» που κυκλοφόρησε στις 15/10/23, ο πρύτανης του ΑΠΘ Δημήτρης Κωβαίος είχε σημειώσει για το θέμα τα εξής: «Κανείς φοιτητής του ΑΠΘ, πλήρωσε ή θα κληθεί να πληρώσει το οποιοδήποτε αντίτιμο και ουδείς φοιτητής παρεμποδίστηκε από το να σιτιστεί. Βάση νόμου ισχύει η καταβολή αντιτίμου, κάτι που εφαρμόζεται σε φοιτητικές λέσχες άλλων πανεπιστημίων. Ωστόσο, στους όρους της σύμβασης μας με τον ανάδοχο, έχουμε επιπλέουν κάρτες δωρεάν σίτισης που μπορούν να διατεθούν στους φοιτητές μας, με την προϋπόθεση να καταθέσουν το σχετικό αίτημα για έκδοση κάρτας. Όσον αφορά στους πρωτοετείς που μπορεί να μην έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους, αρκεί το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, ότι έχουν περάσει στο ΑΠΘ». Αναφερόμενος στις ενέργειες φοιτητών που εισέβαλλαν στη λέσχη και προχώρησαν μόνοι τους σε διανομή φαγητού, εξηγεί ότι αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς πρέπει στη συνέχεια να ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την καθαριότητα της λέσχης. «Αποτέλεσμα αυτού ήταν η λέσχη να κλείσει εκείνο το απόγευμα προκειμένου να απολυμανθεί, και οι συμφοιτητές των συγκεκριμένων ατόμων, να μείνουν χωρίς φαγητό».

«Καταστροφική η αυτοδιαχείριση»

Ο κ. Κωβαίος, κάνει λόγο για ρεκόρ αιτήσεων έκδοσης κάρτας σίτισης, ζήτημα που αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια καθώς από αυτές καθορίζονται οι μερίδες φαγητού που υπολογίζει ο ανάδοχος του έργου. «Φέτος έχουμε 7.813 αιτήσεις. Καμία άλλη χρονιά δεν είχαμε τόσες πολλές αιτήσεις. Από αυτές έχουν ήδη εκδοθεί 3.600, 2.125 είναι υπό εξέταση και 1.768 είναι στο πρώιμο στάδιο υποβολής». Εξηγεί ότι η αυτοδιαχείριση της φοιτητικής λέσχης είχε οδηγήσει στην καταστροφή, εξηγώντας πως το 2012 όταν ο ίδιος είχε αναλάβει την προεδρεία της, το ταμείο ήταν μείον κατά 200.000 ευρώ. «Υπήρχε αδυναμία να πληρωθεί η δαπάνη σίτισης και οι φοιτητές έτρωγαν κονσέρβες. Εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων, μεταβήκαμε στο μεικτό σύστημα όπου μέσω δημόσιας διακήρυξης, το έργο αναλαμβάνεται από ανάδοχο εταιρία. Έτσι, το 2019, με την ίδια διαχρονικά χρηματοδότηση, παρέδωσα 17 εκατ. ευρώ αποθεματικό και μία λέσχη με εξαιρετική εικόνα, ως προς τις υποδομές, τη λειτουργία και το μενού», λέει ο ίδιος. Ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει έλεγχος και εν δυνάμει να σιτίζεται στη λέσχη όλη η πόλη. «Αυτό θα είναι εις βάρος των φοιτητών και φυσικά είναι παράνομο. Η λέσχη είναι αποκλειστικά και μόνον για τους φοιτητές του πανεπιστημίου». Σημειώνεται ότι βάση νόμου, απαιτείται ένας όγκος εγγράφων προκειμένου να εκδοθεί η σχετική κάρτα. «Έχω καταθέσει εδώ και καιρό αίτημα στο υπουργείο Παιδείας να τροποποιηθεί αυτή η απόφαση ώστε καταθέτοντας αρχικά το εκκαθαριστικό να εκδίδεται η κάρτα, ώστε οι διαδικασίες να μην είναι τόσο χρονοβόρες, καθώς το 99% των αιτούντων έχουν εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr