Πρόεδρος Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ: Η κατάληψη θέτει σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωση του εξαμήνου

Πρόεδρος Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ: Η κατάληψη θέτει σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωση του εξαμήνου

"Γίνεται σαφές ότι η απόφαση της Συνέλευσης για κατάληψη θέτει σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωση του εξαμήνου. Σας καλώ λοιπόν να εκφράσετε ενεργά την άποψή σας τόσο για τις αλλαγές του Προγράμματος Σπουδών όσο και για την ενδεχόμενη Κατάληψη μέσα από μια νέα έκτακτη Συνέλευση του Συλλόγου των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος μέσα στην εβδομάδα".

Τα παραπάνω τονίζει σε e-mail που απέστειλε η Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, καθηγήτρια Αλκμήνη Πάκα στους φοιτητές του Τμήματος μετά την απόφαση του Φ.Σ. να προβεί σε διήμερη κατάληψη της Σχολής την Παρασκευή 11/10 και την Δευτέρα 14/10.


Αναλυτικά η επιστολή της προέδρου του ΤΑΜ ΑΠΘ:

«Αγαπητοί φοιτητές,

Ο Σύλλογος Σπουδαστών του Τμήματος μας στη Γενική Συνέλευση της 7/10/2019 αποφάσισε την Κατάληψη της Σχολής την Παρασκευή 11/10 και την Δευτέρα 14/10 αντιδρώντας στις αλλαγές που έχουν γίνει το τρέχον ακαδημαϊκό έτος στο Πρόγραμμα Σπουδών, κυρίως δε, στην ένταξη σε αυτό της Πρακτικής Άσκησης και των Εντατικών Εργαστήριων ως μαθημάτων προαιρετικών κατ’ επιλογή με 6 και 3 ΕCTS αντίστοιχα.

Το Τμήμα αποφάσισε τις συγκεκριμένες προσθήκες στο πρόγραμμα μετά από εκτεταμένες διερευνήσεις της Επιτροπής Σπουδών και άτυπες συζητήσεις όλων των μελών του Τμήματος . Τελικά τις επικύρωσε μέσα από την Συνέλευση του. Στόχος τους είναι η έκθεση των φοιτητών και φοιτητριών σε μεγαλύτερο εύρος εκπαιδευτικών διαδικασιών. Επιπλέον, η ένταξη της Πρακτικής και των Εντατικών Εργαστηρίων στο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης - με απόδοση ECTS - της συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες που ήδη γίνονται (Workshopsκαι Erasmus placement) αλλά δεν αναγνωρίζονταν με κανέναν τρόπο. Στην ενημέρωση των φοιτητών και φοιτητριών που έγινε στο θεατράκι την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 παρουσιάστηκε το σκεπτικό και η διαδικασία και δόθηκαν διευκρινίσεις και απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που τέθηκαν από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό. Με δεδομένη την μεγάλη συμμετοχή του σώματος των φοιτητών στην ενημερωτική αυτή συνάντηση η απόφαση της Συνέλευσης για διαμαρτυρία κατά των αλλαγών δεν ήταν αναμενόμενη. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το ακαδημαϊκό ημερολόγιο προβλέπει 13 εβδομάδες μαθημάτων από 1/10/’19 έως 10/1/’20. Από τις 13 εβδομάδες ήδη λείπουν 3 Δευτέρες (30/9, 28/10, 6/1), γεγονός που πιέζει ασφυκτικά το πρόγραμμα των μαθημάτων που διεξάγονται τις Δευτέρες (01ΕΕ10, 03ΕΑ10, 05ΕΑ10, 09ΕΜ16, 07ΕΒ10). Βλέποντας το ημερολόγιο δεν υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης πέραν αυτών στην κενή εβδομάδα 13-17/1/΄20, άρα δεν υπάρχει περιθώριο απώλειας επιπλέον μαθημάτων.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η απόφαση της Συνέλευσης για κατάληψη θέτει σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωση του εξαμήνου. Σας καλώ λοιπόν να εκφράσετε ενεργά την άποψή σας τόσο για τις αλλαγές του Προγράμματος Σπουδών όσο και για την ενδεχόμενη Κατάληψη μέσα από μια νέα έκτακτη Συνέλευση του Συλλόγου των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος μέσα στην εβδομάδα.»

Φιλικά,
Αλκμήνη Πάκα

Ανακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης

«Απάντηση στο e-mail της προέδρου κ. Πάκα

Σήμερα το πρωί όλοι οι φοιτητές της σχολής λάβαμε ένα mail από την πρόεδρο, το οποίο καλούσε σε απονομιμοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου μας για κατάληψη στις 11/10 και 14/10. Καταδικάζουμε την παρέμβαση της προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου, που προσπαθεί αντιδημοκρατικά να αμφισβητήσει τις αποφάσεις μας και την αυτοτέλεια τους. Αντίστοιχη στάση έχει κρατήσει η ίδια και το υπόλοιπο τμήμα καθηγητών, κάθε προηγούμενη φορά που ο σύλλογος φοιτητών κινήθηκε σε παρόμοια κατεύθυνση (ειδικά όποτε έπαιρνε αποφάσεις για καταλήψεις). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση τους απέναντι στις κινητοποιήσεις και την κατάληψη του συλλόγου μας την περσινή χρονιά για το ζήτημα της παράτασης της εξεταστικής, όπου παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης, ο αγώνας μας μαζικοποιήθηκε και εν τέλει κέρδισε. Το τμήμα καθηγητών έχει επιλέξει να εναρμονιστεί πλήρως με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου με αποφάσεις κεκλισμένων των θυρών, με διαδικασίες εν κρυπτώ, που στέκονται απέναντι στις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων.

Τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση φέρνουν μια σειρά μέτρων όπως: διαγραφές στα ν+2, ισοτίμηση πτυχίων των δημόσιων ιδρυμάτων με τα ιδιωτικά κολέγια, αναθεώρηση του άρθρου 16 κλπ., οι φοιτητικού σύλλογοι μπαίνουν σε μια τροχιά απάντησης σε όλα αυτά μέσα από γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις. Γίνεται μια προσπάθεια τρομοκράτησης τους και καταστολής των αγώνων τους, που ξεκινάει από την κατάργηση του ασύλου το καλοκαίρι και συνεχίζεται από επιθετικές κινήσεις των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων και της κυβέρνησης. Σε αυτή την κατεύθυνση τρομοκράτησης, κινείται και η ίδια η πρόεδρος του τμήματος μας, που με αυτό το email εκβιάζει ότι θα χαθεί το εξάμηνο, και καλεί τους φοιτητές σε έκτακτη συνέλευση, παρότι υπάρχει από την προηγούμενη συνέλευση κάλεσμα για νέα Γενική Συνέλευση, την Δευτέρα 14/10.

Μπορεί η πρόεδρος να υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στη σχολή γίνονται “για το καλό μας”, όμως πατώντας πάνω στην υπαρκτή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, φέρνει μια σειρά αναδιαρθρώσεων που καταστρέφουν την καθημερινότητά μας στη σχολή και την προοπτική μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρακτική. Όλες οι παραπάνω αναδιαρθρώσεις εξειδικεύονται στη σχολή μας μέσα από τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών που προβλέπουν την εισαγωγή πρακτικής άσκησης κατ΄ επιλογήν και workshop. Οι πρακτικές ασκήσεις με την εξαίρεση λίγων σχολών γίνονται υπό το καθεστώς απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας ή στην καλύτερη περίπτωση με κάποιο χαριστικό "χαρτζιλίκι", χωρίς ωράρια και κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτό συμπιέζει ακόμα παραπάνω τα δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών νομιμοποιώντας και διευρύνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Όπως πάει να γίνει και στη σχολή μας, όπου η πρακτική θα είναι μόνο για 40 άτομα και με “μισθό” εν είδει χαρτζιλικιού από το ΕΣΠΑ, χωρίς ασφάλιση. Και αυτό γεννά τις εξής προβληματικές:

Πρώτον, μια πρακτική που γίνεται με αυτούς τους όρους εργασίας εμπεδώνει στο φοιτητή, ήδη από το πανεπιστήμιο, ότι είναι “κανονικότητα” να δουλεύεις με αυτούς τους όρους εργασίας, όπως περιγράφονται κι από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Δεύτερον, μια πρακτική που γίνεται μόνο για 40 άτομα και καταγράφεται στο παράρτημα διπλώματος, επί της ουσίας διασπά το πτυχίο και δημιουργεί φοιτητές πολλών ταχυτήτων, από τη στιγμή που μπαίνει στη λογική της συλλογής προσόντων και τη συγκρότηση του ατομικού φακέλου προσόντων.

Τρίτον, στους ήδη εντατικούς ρυθμούς της σχολής αν μπει 2μηνη ή 3μηνη πρακτική το πρόγραμμα θα γίνει πραγματικά μη βιώσιμο, αφού ήδη τρέχουμε και δε φτάνουμε. Αν αναλογιστούμε και την πίεση των διαγραφών, το να περάσουμε ένα εξάμηνο κάνοντας πρακτική, σημαίνει πως δε θα μπορούμε να περάσουμε κανένα άλλο μάθημα.

Τέλος, καλλιεργείται όλο και περισσότερο, η λογική του ανταγωνισμού για το ποιος είναι καλύτερος, από τη στιγμή που θα υπάρχουν κριτήρια για την εισαγωγή στην πρακτική αυτή, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τους όρους σπουδών για τους συμφοιτητές μας που δουλεύουν ή πρέπει να φύγουν για τις πόλεις τους.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν τρομοκρατούνται! Καλούμε όλους τους φοιτητές να υπερασπιστούν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και να μαζικοποιήσουν την κατάληψη του Σ.Σ. Αρχιτεκτονικής στις 11/10 και 14/10 και να συμμετέχουν στην πανεκπαιδευτική πορεία στις 11/10. Υπερασπιζόμαστε τη δυνατότητά μας να διεξάγουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες αυτοτελώς.

Απαιτούμε τη διεξαγωγή Τμήματος Καθηγητών, που θα συζητήσει για την πρακτική πάνω στις αποφάσεις του Συλλόγου Φοιτητών. Καμία πρακτική που διασπά το πτυχίο, κατακερματίζει τους φοιτητές, δεν καλύπτει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ. Σ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14/10 ΣΤΙΣ 14:00 ΣΤΗΝ 301»

Νέα διήμερη κατάληψη αποφάσισε η Γ.Σ. φοιτητών της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr