Η εξαρτημένη.. "ανεξάρτητη" ΕΘΑΑΕ

Η "ανεξάρτητη" ΕΘΑΑΕ πρέπει να γίνει ανεξάρτητη αρχή

*του Νίκου Τσούλια, Γραμματέα του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στα «Φοιτητικά Νέα»

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε. 8/11/23) σχετικά με την ανασυγκρότηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης [διοικητική μεταφορά Τμημάτων από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας), συγχώνευση Τμημάτων και ίδρυση 2 νέων] είναι αποκαλυπτική σχετικά με το τρόπο που η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και με τον τρόπο που η «ανεξάρτητη» ΕΘΑΑΕ υλοποιεί τις εντολές του Υπουργού Παιδείας.


Η ΕΘ.Α.Α.Ε. ξέχασε ότι το θέμα αυτό αφορούσε και το ΔΙ.ΠΑ.Ε. το οποίο φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να έχει άποψη. Με τη γνωμάτευση αυτή, η ΕΘ.Α.Α.Ε. υπονόμευσε το ρόλο της, αφού εγκρίνει την ίδρυση Τμήματος χωρίς διδακτικό προσωπικό, χωρίς έλεγχο βιωσιμότητας και εγκρίνει κατάργηση Τμημάτων λόγω μειωμένης ζήτησης μόνο στο Δ.Π.Θ.

Οι αποφάσεις της, που λαμβάνονται δυστυχώς από καθηγητές που θα έπρεπε να τιμούν την ανεξάρτητη αυτή αρχή, υλοποιούν απλώς κυβερνητικές επιλογές ενώ είναι σαφώς αντιεπιστημονικές.

Η ΕΘ.Α.Α.Ε. πρέπει να γίνει πραγματικά ανεξάρτητη αρχή.

Μήτκας (Πρόεδρος ΕΘΑΑΕ): "Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μία Ιατρική Σχολή θα έχει μέλλον στην Ελλάδα, εάν να δέχεται φοιτητές με ΕΒΕ 9.000 μόρια"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr