EKTAKTO: Παρουσιάζεται το πρωί το Σχεδίου Νόμου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου / Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

EKTAKTO: Παρουσιάζεται το πρωί το Σχεδίου Νόμου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου / Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

Συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκη, παρουσιάζοντας το Σχεδίου Νόμου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Το νομοσχέδιο πρόκειται να αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση. Η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει μια εβδομάδα με στόχο το νομοσχέδιο να κατατεθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και να ψηφιστεί, όπως είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει την ίδρυση, μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων, την οικονομική αναβάθμιση των ΑΕΙ, την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την πλήρη διοικητική αυτοδυναμία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.


Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί εντός Φεβρουαρίου.

Οι δηλώσεις Πιερρακάκη

Από τον Σεπτέμβριο του 2025, θα λειτουργήσουν  τα πρώτα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα  με αυστηρές προϋποθέσεις.

Όσον αφορά την εισαγωγή των σπουδαστών, διασαφηνίστηκε ότι δικαίωμα εγγραφής θα έχουν:

  • Οι κάτοχοι ελληνικού απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου που αντιστοιχεί το πρόγραμμα.
  • Οι κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλου.
  • Οι κάτοχοι ισότιμου απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

Ειδικά για την πρώτη και πολυπληθέστερη κατηγορία, ο κ.Πιερρακάκης εξήγησε ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει επί 0,8.

Παράλληλα, στην ενότητα «Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων» προβλέπεται επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών.

«Θεσμοθέτηση δυνατότητας εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τον πρώτο χρόνο. Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων καθορίζεται από τα ιδρύματα», αναφέρει η σχετική διάταξη.

Το νομοσχέδιο

Τα «Φοιτητικά Νέα» θα μεταδώσουν (ενσωματώνοντας) στο παρόν άρθρο ολόκληρο το Σχέδιο Νόμου:



Μείνετε Συντονισμένοι! Για να ανανεώσετε το άρθρο πατήστε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr