Πανελλαδικές: Ο κλειστός αριθμός εισακτέων θα υπάρχει μόνο για τις σχολές υψηλής ζήτησης

Ο κλειστός αριθμός εισακτέων θα υπάρχει μόνο για τις σχολές υψηλής ζήτησης

«Σε βάθος 5ετίας κλειστός αριθμός εισακτέων θα υπάρχει μόνο για τις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως ιατρικές, πολυτεχνικές και πιθανότητα νομικές», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για το νέο λύκειο συνεχίζονται και έως το τέλος του έτους, αναμένεται η παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίησή του.

«Ο απώτερος στόχος είναι εκτός από τις Ιατρικές, τα Πολυτεχνεία και ενδεχομένως τις Νομικές να μην υπάρχει κλειστός αριθμός εισαγωμένων. Αυτό είναι η μεγάλη δυνατότητα που θα δοθεί στην ελληνική κοινωνία να μπορούν τα παιδιά να σπουδάζουν αυτό που θέλουν, γιατί αυτό έχει σημασία. Δεν έχει σημασία να μπεις στο Πανεπιστήμιο, έχει σημασία να μπεις στο Πανεπιστήμιο και να σπουδάσεις αυτό που θέλει.


Υπάρχουν ορισμένες Σχολές που για το άμεσο μέλλον δεν μπορούμε να δούμε τη λύση τους και αυτές είναι οι τρεις που σας είπα.

Πέρα όμως από αυτά, υπάρχουν άπειρα Τμήματα. Εμείς όταν λέμε στα Πανεπιστήμια μας να πουν τη στρατηγική τους, η στρατηγική τους συμπεριλαμβάνει και ίδρυση καινούργιων Τμημάτων. Γιατί στο μεταξύ ξέρετε, ότι έχουν υπάρξει καινούργια γνωστικά πεδία.

Να σας θυμίσω στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπήρχε το Τμήμα Φυσιογνωστικό, χρόνια ολόκληρα. Αυτό στη δεκαετία του ’80 χωρίστηκε στη Βιολογία και τη Γεωλογία. Ενώ τα δυο αυτά ήταν μαζί για πάρα πολλές δεκαετίες. Λέμε εδώ ότι υπάρχουν καινούργια γνωστικά πεδία σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Άρα η στρατηγική είναι τι κάνουμε με τα υπάρχοντα, τι κάνουμε με τα ΤΕΙ και τι κάνουμε με την ίδρυση καινούργιων Τμημάτων. Άρα στο διηνεκές και όχι στο διηνεκές μετά από πολλά χρόνια, ο στόχος ακριβώς είναι αυτός: η κατάργηση του κλειστού αριθμού σε πάρα πολλά Τμήματα.»

Την ενημερωτική σελίδα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2018 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr