Οπλα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ για αποφυγή βιασμών

Οπλα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ για αποφυγή βιασμών.

Στον περιορισμό των βιασμών στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις (campus) υποστηρίζουν οι οπαδοί της οπλοκατοχής ότι θα οδηγήσει η άδεια οπλοφορίας των φοιτητριών.

Παρότι 41 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ απαγορεύουν αυστηρά την οπλοκατοχή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, νομοθέτες δέκα πολιτειών προωθούν νομοσχέδια τα οποία θα επιτρέψουν σε φοιτητές να κατέχουν και να φέρουν όπλα. «Αν κάποιο μέλος της φοιτητικής κοινότητας βιασθεί διότι δεν επέτρεψες την οπλοκατοχή, θεωρώ ότι έχεις ευθύνη για το περιστατικό», είπε ο βουλευτής της τοπικής Βουλής της Φλόριντα, Ντένις Μπάξλεϊ, στη συζήτηση σχετικού νομοθετήματος τον περασμένο μήνα. Η Βουλή του Ταλαχάσι ψήφισε τον σχετικό νόμο με μεγάλη πλειοψηφία.


Η εισηγήτρια του σχετικού νόμου στην πολιτεία της Νεβάδας, Μισέλ Φιόρε, εξηγεί: «Αν αυτά τα όμορφα, νεαρά κορίτσια στο πανεπιστήμια έχουν όπλο, αναρωτιέμαι πόσοι άνδρες θα θελήσουν να τους επιτεθούν σεξουαλικά. Οι επιθέσεις αυτές, που καταγράφονται σήμερα, θα μειωθούν δραστικά αν τα αρσενικά σεξουαλικά αυτά αρπακτικά φάνε μια σφαίρα στο κρανίο».

Ανάλογα νομοθετήματα εξετάζονται αυτή τη στιγμή στα πολιτειακά Κοινοβούλια σε Ιντιάνα, Μοντάνα, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας και Ουαϊόμινγκ.

Οι επικριτές αυτών των πρωτοβουλιών, όμως, υποστηρίζουν ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν άοπλες οάσεις και ότι οι νεαροί φοιτητές, με συνήθειες όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές, θα κινδύνευαν να πέσουν θύματα ατυχημάτων ή και δυστυχημάτων.

Ειδικοί των σεξουαλικών εγκλημάτων εκτιμούν ότι οι βιαστές είναι συνήθως γνωστοί και φίλοι των θυμάτων τους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν οι γυναίκες αυτές διέθεταν όπλα, θα δίσταζαν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον φίλων τους.

«Η στάση των υποστηρικτών της οπλοκατοχής στα πανεπιστήμια αποδεικνύει βαθιά άγνοια για τις σεξουαλικές επιθέσεις. Ενας βιασμός αρχίζει συνήθως συναινετικά, προτού γίνει βίαιος. Σε μια τέτοια περίπτωση, η χρήση όπλου είναι σχεδόν αδύνατη», λέει ο Τζον Φουμπέρ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

Αλλοι αντίπαλοι των νομοθετημάτων επισημαίνουν ότι οι εισηγητές των νομοσχεδίων εκμεταλλεύονται ένα κοινωνικό φαινόμενο για να ικανοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία. Σφυγμομετρήσεις έδειξαν, στο μεταξύ, ότι η συντριπτική πλειονότητα προέδρων πανεπιστημίων και καθηγητών διαφωνεί με την οπλοκατοχή στο campus.

«Η ιδέα είναι απαράδεκτη. Από ό,τι έχω δει, οι σεξουαλικές επιθέσεις σχετίζονται συνήθως με υπερκατανάλωση οινοπνεύματος και η παρουσία όπλων σε τέτοιες καταστάσεις θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη», λέει η δευτεροετής φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Στέτσον στη Φλόριντα, Μαριάνα Πράντο.

Κατάθεση απόφοιτης

Το νομοσχέδιο στη Φλόριντα θα υποβληθεί τώρα σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία θα καταθέσει απόφοιτη πανεπιστημίου της Νεβάδας, η οποία υπέστη βιασμό το 2007. «Το γεγονός ότι θα ακούσουμε για την εμπειρία νέας γυναίκας που βιάσθηκε στο πανεπιστήμιο είναι ιδιαίτερα συγκινητικό. Αν η κοπέλα αυτή διέθετε όπλο, δεν θα είχε πέσει θύμα βιασμού», λέει ο εισηγητής του νομοσχεδίου.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr