Ο ΕΟΠΠΕΠ συμβάλει στη μεταρρύθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Ρεμπούτσικα: Ο ΕΟΠΠΕΠ διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στη μεγάλη μεταρρύθμιση που συντελείται στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ)

Σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα την επαγγελματική εκπαίδευση συμμετείχε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ, κα Γεωργία Ρεμπούτσικα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γερμανική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της HotelBrain Academy στις 21 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Προθέσεων μεταξύ Ελλάδας μέσω υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και ειδικότερα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης & Νεολαίας και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας και του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου της ΕΕΚ ΒΙΒΒ (Federal Institute for Vocational Education and Training, BIBB).

Η κα Ρεμπούτσικα, επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΕΟΠΠΕΠ στη μεγάλη μεταρρύθμιση που συντελείται στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ), την τελευταία τετραετία, την οποία αξιοποιεί και εμπλουτίζει ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που εισάγει στο χώρο της Δία Βίου και της ΕΕΚ. Ειδικότερα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ αναφέρθηκε στη συμβολή του ΕΟΠΠΕΠ στη διασφάλιση ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) με την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου εθνικού συστήματος πιστοποίησης της της μη-τυπικής εκπαίδευσης (αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων) στη χώρα μας. «Κεντρικός στόχος όλων των παραπάνω ενεργειών είναι ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ελκυστικότητας της ΕΕΚ, με τη στενότερη σύνδεση της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της κοινωνίας, με την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων του εργατικού δυναμικού (reskilling & upskilling) και την ενδυνάμωση των προοπτικών απασχόλησής του», υπογράμμισε η κ Ρεμπούτσικα.


Ειδικά, για το ρόλο του ΕΟΠΠΕΠ στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συμφωνίας η διευθύνουσα αναφέρθηκε στο συγχρηματοδοτούμενο έργο «EPOS VET», που υλοποίησε ο ΕΟΠΠΕΠ ως Εθνικό Σημείο Αναφοράς του Δικτύου EQAVET, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκε η Μεθοδολογία Διασφάλισης Ποιότητας Προγραμμάτων Σπουδών Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και ο Οδηγός Εφαρμογής της Μεθοδολογίας. Παράλληλα έγινε η πιλοτική εφαρμογή σε δύο Δημόσια ΙΕΚ, με πεδίο αναφοράς τρεις νέες/καινοτομικές ειδικότητες. Η συνεργασία μεταξύ ΕΟΠΠΕΠ και Bibb στο πλαίσιο της υλοποίησής του έργου αποτέλεσε το δεύτερο άξονα της Ελληνογερμανικής συμφωνίας.

Τέλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ επεσήμανε: «Όροι όπως Ποιότητα -Κοινωνικοί Εταίροι - Ενίσχυση Δεξιοτήτων για εμάς στον ΕΟΠΠΕΠ δεν είναι απλές λέξεις αλλά η πεμπτουσία της λειτουργίας μας, της καθημερινότητάς μας. Υπενθυμίζω ότι στο Διοικητικό μας συμβούλιο, αλλά και σε όλα τα όργανα των διαδικασιών πιστοποίησης που τρέχουμε, (εξετάσεις, επαγγελματικά περιγράμματα κλπ) συμμετέχουν σταθερά οι εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων. Όσον αφορά την Ποιότητα είναι μια από τις αρμοδιότητές μας που διατρέχει οριζόντια όλη την ΕΕΚ».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Γερμανός Πρέσβης, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας, η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου καθώς και εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr