ΤΕΙ Θεσσαλίας: Αντιδράσεις στο σχέδιο συγχώνευσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΤΕΙ Θεσσαλίας: Αντιδράσεις στο σχέδιο συγχώνευσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και διαφοροποιήσεις από τους τοπικούς φορείς που ζητούν αλλαγές  και διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πριν την οριστική απόφαση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επεσήμανε ότι πολύ σύντομα θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους δυο πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ  Θεσσαλίας, ώστε να συζητήσουν σχετικά με την συγχώνευση. «Μέσα σε έξι χρόνια γίνονται αλλαγές που δεν βοηθούν την εκπαίδευση. Η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει άποψη. Έχει άποψη και λέει ότι από τα 48 τμήματα που υπάρχουν σήμερα και λειτουργούν σε όλη τη Θεσσαλία δεν πρέπει να αδικηθεί η εκπαίδευση. Πρέπει να πάμε σε μια εκπαίδευση  που θα ωφελήσει, τους φοιτητές, την παραγωγικότητα, τις πόλεις, τις κοινωνίες και όχι όπως μας συμφέρει.  Στόχος της περιφέρειας είναι να ενισχυθούν και να γίνουν τμήματα, που θα έχουν υποδομές,  τεχνολογικό εξοπλισμό, εκπαιδευτικό προσωπικό, φοιτητές, φοιτητική μέριμνα και να είναι λειτουργικά, βιώσιμα και παραγωγικά. Χωρίς να διαταραχθεί η χωροθετική τους  ισορροπία  στη Θεσσαλία. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρχει και ένα σχέδιο ρεαλιστικό.  Το ζητούμενο είναι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι με τους δυο πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ  Θεσσαλίας  και να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε την εκπαίδευση. Από την πράξη αυτή πρέπει να δημιουργηθεί, κάτι μεγάλο, κάτι ξεχωριστό και δημιουργικό για την εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών μας. Είναι αταλάντευτη η πρόθεση μας να μην αδικηθεί κανείς και πρωτίστως η εκπαίδευση και φυσικά τα χρήματα που επενδύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από το ΕΣΠΑ, πάνω από 100 εκ. ευρώ, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην πάνε χαμένα».


Στην ΕΡΤ Λάρισας μίλησε και ο επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας και αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Γεώργιος Σούλτης ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του για την επιχειρούμενη συγχώνευση Πανεπιστημίου –ΤΕΙ Θεσσαλίας, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» την κατάργηση του Τεχνολογικού Ιδρύματος με πολλές συνέπειες για τη Λάρισα.

«Σήμερα επιχειρείται η συνολική κατάργηση του των ΤΕΙ, χρησιμοποιώντας σαν Δούρειο Ίππο τους όρους «πανεπιστημιοποίηση» η «συγχώνευση η απορρόφηση από τα πανεπιστήμια», βρίσκοντας τα ΤΕΙ αδύναμα, αφού όλες οι κυβερνήσεις άφησαν τα τμήματα των ΤΕΙ να εκφυλιστούν χωρίς προσωπικό, μη κάνοντας διορισμούς για πάνω από 20 χρόνια. Η ερώτηση είναι: χρειάζονται τα ΤΕΙ, η καταστρέφουμε τις μελλοντικές γενιές οδηγώντας τα παιδιά μας στο να πάρουν ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα. Ως άνθρωπος που υπηρέτησα την Τεχνική και Τεχνολογική εκπαίδευση για περίπου 40 χρόνια, πιστεύω ακράδαντα ότι η κατάργηση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων αποτελεί «έγκλημα» με πολλές συνέπειες και για την πόλη της Λάρισας καθώς στα ΤΕΙ Θεσσαλίας φοιτούν περίπου 15.000 σπουδαστές. Η πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Στο σχέδιο συζητείται να δημιουργηθούν διετή τμήματα αντίστοιχα με τα ΙΕΚ μέσα στα πανεπιστήμια. Σκέφτηκαν αλήθεια ότι τα παιδιά δεν πάνε να γίνουν τεχνίτες, όταν πια βγάλουν το Λύκειο. Τα ΙΕΚ στην Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένος θεσμός. Αυτό που χρειάζεται είναι να φτιάξουμε σωστό Τεχνικό Λύκειο, αλλά πως θα γίνει αυτό χωρίς Τεχνολογικά Ιδρύματα ανώτατης βαθμίδας;

Το θέμα της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας θα συζητηθεί εκτάκτως αυτή την ώρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων που είναι σε εξέλιξη.

Πρώην πρόεδρος ΤΕΙ Θεσσαλίας: Καταργούν το ΤΕΙ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr