Οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν / Τι καταγγέλλουν

Οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν / Τι καταγγέλλουν

Ένα χρόνο πίσω, το 2023, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο οποίο δικαιούνταν δωρεάν σίτισης 4000 φοιτητές περίπου, σιτίζονταν τελικά μόνο 1911 και οι υπόλοιποι 2.100 δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, αφού δεν επαρκούσε η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο φοιτητικός σύλλογος του ΠΑ.ΜΑΚ. σε συνέντευξη Τύπου καταγγέλλει υποχρηματοδότηση και διαμηνύει ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί δυναμικά.


Την υποχρηματοδότηση των υποδομών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την κατάρρευση της φοιτητικής μέριμνας καταγγέλλει ο φοιτητικός σύλλογος του ιδρύματος. Όπως τόνισε ο Νίκος Μουτσίδης φοιτητής στο Οικονομικό του ΠΑΜΑΚ ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας συνεχίζεται ακόμη πιο δυναμικά. Με επίκεντρο τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται σε σχέση με τη σίτιση, τη στέγαση, τις υποδομές και τη στελέχωση, φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις τους και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Λέει χαρακτηριστικά πως η σίτιση, οι υποδομές και η στέγαση είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα «όπου οι φοιτητές μπαίνουμε σ´ έναν διαγωνισμό φτώχειας. Καθόλου δεδομένη δεν είναι η σίτισή μας και μάλιστα έναντι τριών ευρώ τη μέρα. Μάλιστα, μετά τα Χριστούγεννα ανακλήθηκαν κάποιες κάρτες σίτισης γιατί τα αποθεματικά που αξιοποιούσε το πανεπιστήμιο τελείωσαν. Οι δε εστίες στην Καλαμαριά είναι σε άθλια κατάσταση με τους φοιτητές να πρέπει να κάνουν μία ώρα με το αστικό, για να μετακινηθούν από και προς το πανεπιστήμιο», λέει ο Νίκος Μουτσίδης. Περιγράφει ότι υπάρχουν 202 κλίνες στις εστίες του ΠΑΜΑΚ στη Νέα Κρήνη όπου μένουν σε αυτές 170 φοιτητές.

«Οι αιτήσεις ανοίγουν στις 14 Σεπτέμβρη και οι εισδοχές γίνονται 20 με 25 Οκτώβρη. Επιπλέον επιβάλλεται χαράτσι 5 ευρώ τον μήνα για φθορές. Απορρίπτονται πάρα πολλές αιτήσεις φοιτητών», λέει χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τις υποδομές κάνει λόγο για απαρχαιωμένες υποδομές αναφέροντας ότι «Πολλοί φοιτητές συνωστίζονται στα αμφιθέατρα και από τύχη δεν είχαμε κι εμείς αντίστοιχο περιστατικό με τον φοιτητή που έπεσε πέρσι από το περβάζι του αμφιθεάτρου της Νομικής ΑΠΘ. Πολλοί από εμάς παρακολουθούμε μαθήματα στα σκαλιά ή και καθόλου γιατί δεν χωράμε στις αίθουσες. Επίσης υπάρχουν σημαντικές φθορές από την πολυχρησία και τη μη συντήρηση. Μεγάλο ζήτημα υπάρχει και ως προς την υποστελέχωση των σχολών μας όπου τουλάχιστον δυο τρία μαθήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών, τελικά δεν διδάσκονται γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές».

«Πλημμυρισμένο δωμάτιο για έναν χρόνο»

Η Τατιάνα Χατζηνέκου, δευτεροετής φοιτήτρια στο Οικονομικό, διαμένει στις εστίες και λέει πως «Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα γιατί πολλές φορές η αίτησή μας γίνεται δεκτή τον Δεκέμβρη και για ένα εξάμηνο δεν έχουμε που να μείνουμε. Το χαράτσι φτάνει από 50 έως 80 ευρώ τον χρόνο χωρίς όμως να έχουν επισκευαστεί προϋπάρχουσες φθορές. Το δωμάτιό μου πλημμύριζε για έναν ολόκληρο χρόνο. Σε μερικά δωμάτια πέφτουν σοβάδες και αρκετές φορές δεν υπάρχει ζεστό νερό. Στις εστίες επίσης δεν έχουμε εστιατόριο και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μια ώρα διαδρομή από τις εστίες για να έχουμε ένα πιάτο φαγητό στο εστιατόριο του ΠΑΜΑΚ». Τονίζει πως κάποιοι φοιτητές αναγκάζονται να μην μένουν στις εστίες, παρά τις οικονομικές τους δυσκολίες λόγω του ότι είναι μακριά και «σε πολύ κακή κατάσταση».

70 φοιτητές ανά Καθηγητή

Ο Γιώργος Παρλάνης τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών τονίζει πως «Η μείωση χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κατακόρυφη. Από το 2008 έως το 2021 η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 6,1 δις ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Στο ΠΑΜΑΚ υπάρχουν 13.766 φοιτητές και μόλις 204 μέλη ΔΕΠ που αντιστοιχεί ένας καθηγητής για 70 φοιτητές. Επίσης έχουμε έλλειψη σε υποδομές όπου δεν υπάρχει στούντιο μελέτης για το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και σε τμήματα με πολλούς φοιτητές πολλοί αποχωρούν γιατί δεν χωράνε στις αίθουσες.

Ο φοιτητικός σύλλογος του ΠΑ.ΜΑΚ. δηλώνει ότι ο αγώνας ενάντια στον νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων το προηγούμενο διάστημα δείχνει τον δρόμο για τη συνέχεια. Όπως διαμηνύουν οι φοιτητές, θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους διεκδικώντας καλύτερους όρους για όσα έχουν ανάγκη. Μάλιστα, ανέφεραν ότι οι αγώνες θα εξειδικευτούν ανά τμήμα και έτος, με παρεμβάσεις στους προέδρους των τμημάτων και στην Πρυτανεία, με σκοπό να καταδικάσουν τον νέο νόμο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση στο πανεπιστήμιο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr