ΙΕΚ: Ξεκινούν και πάλι τα δια ζώσης θεωρητικά μαθήματα -Η διάρκεια της διδακτικής ώρας ορίζεται σε 35΄ λεπτά

ΙΕΚ: Ξεκινούν και πάλι τα δια ζώσης θεωρητικά μαθήματα -Η διάρκεια της διδακτικής ώρας ορίζεται σε 35΄ λεπτά

H Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης ανταποκρινόμενη στις εξελίξεις, στη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και την επανέναρξη της διαδικασίας κατάρτισης στα Ι.Ε.Κ. σας ενημερώνει ότι η επαναλειτουργία των Ι.Ε.Κ. ορίστηκε για τις 18 Μαΐου 2020 σύμφωνα με την αριθμ. Δ1α/ΓΠ.oικ 28237 Κ.Υ.Α. (Β΄ 1699). Με βάση την με αρ. πρωτ. Κ1/54905/13-5-2020 Υ.Α. με θέμα «Τροποποιήσεις διατάξεων της Υ.A. 5954/23-6-2014 (Φ.Ε.Κ. 1807/Β’/2-7-2014) «Κανονισμός Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.)» που εκδόθηκε λόγω των εκτάκτων συνθηκών, ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για την επαναλειτουργία, τη διαδικασία κατάρτισης και την ολοκλήρωση του εξαμήνου:

1. Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια καταρτιζομένων, εκπαιδευτών και διοικητικού προσωπικού θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες, όπως αυτοί περιγράφονται στις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.


2. Από 18 Μαΐου έως και 30 Ιουνίου 2020, θα διεξαχθούν τα θεωρητικά μαθήματα όλων των ειδικοτήτων και εκείνα τα εργαστηριακά μαθήματα, όπου αυτά δύνανται να πραγματοποιηθούν εντός Ι.Ε.Κ., εντός Εργαστηριακών Κέντρων και σε όσες επιχειρήσεις επιτραπεί η παρουσία καταρτιζόμενων, με αύξηση δύο (2) διδακτικών ωρών ανά ημέρα, με ανώτερο όριο τις τριάντα (30) διδακτικές ώρες την εβδομάδα. Η διάρκεια της διδακτικής ώρας ορίζεται σε 35΄ λεπτά.

3. Τα εργαστηριακά μαθήματα και το εργαστηριακό μέρος των μικτών μαθημάτων των ωρολόγιων προγραμμάτων των Ι.Ε.Κ. δύνανται να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της επίδειξης από τον εκπαιδευτή προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η επαφή των καταρτιζόμενων με κοινόχρηστο εξοπλισμό, υλικά, πάγκους εργασίας και επιφάνειες των εργαστηριακών χώρων. Επίσης, και στην περίπτωση της μεθόδου της επίδειξης θα πρέπει να αποφεύγεται η εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων που απαιτούν την χρήση κλιματισμού ή μηχανικού εξαερισμού. Όταν για τον προηγούμενο λόγο δεν εκτελείται κάποια άσκηση ή δεν επαρκεί ο εργαστηριακός χώρος βάσει των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ., το πρόγραμμα του συγκεκριμένου εργαστηρίου μπορεί να αναδιαμορφώνεται με τη σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου εκπαιδευτή και του Διευθυντή του  Ι.Ε.Κ.

4. Όσα από τα εργαστηριακά μαθήματα δεν είναι δυνατόν να γίνουν λόγω περιοριστικών μέτρων στους χώρους που διεξάγονται, θα πραγματοποιηθούν από την 1η έως και την 23η Σεπτεμβρίου με ανώτερο όριο τις τριάντα (30) διδακτικές ώρες την εβδομάδα, με αντίστοιχη κατανομή ωρών ανά ημέρα και εβδομάδα, σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε ειδικότητας.

5. Τα τμήματα με αριθμό καταρτιζόμενων μέχρι 15 θα λειτουργήσουν κανονικά εντός αίθουσας με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας, εκτός των περιπτώσεων καταρτιζόμενων που περιλαμβάνονται στην παράγραφο 8 της παρούσας.

6. Επιβάλλεται περιορισμός στον αριθμό των καταρτιζόμενων ανά αίθουσα, για αποφυγή συγχρωτισμού στις περιπτώσεις τμημάτων άνω των 15 καταρτιζόμενων, με 1,5 μέτρο ενδιάμεση απόσταση, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

7. Προκειμένου να επιτευχθεί περιορισμός των καταρτιζόμενων εντός της αίθουσας στα τμήματα με μεγαλύτερο αριθμό από 15 καταρτιζόμενους, και για να είναι δυνατή η απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους, οι Διευθυντές των Ι.Ε.Κ. θα πρέπει να προχωρήσουν σε δημιουργία δύο (2) υποτμημάτων ανά τμήμα, με ισομερή επιμερισμό των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας ως εξής: α) είτε δύο υποτμήματα εντός του Ι.Ε.Κ., όπου αυτό είναι δυνατό,

β) είτε ένα τμήμα που θα αποτελείται από καταρτιζόμενους που δύνανται να βρίσκονται εντός της αίθουσας και ένα δεύτερο τμήμα που θα αποτελείται από καταρτιζόμενους που δεν δύνανται ή  δεν επιθυμούν να βρίσκονται εντός της αίθουσας και θα συνεχίσουν την κατάρτισή τους με τη μέθοδο της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στις πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης του κάθε Ι.Ε.Κ. θα γίνεται ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού από τους εκπαιδευτές, το οποίο θα αναρτάται για το κάθε μάθημα ειδικότητας προς μελέτη από τους καταρτιζόμενους. Στην περίπτωση οποιασδήποτε τεχνικής δυσκολίας, οι εκπαιδευτές σε συνεργασία με τη διοίκηση του Ι.Ε.Κ. θα μεριμνούν για την αποστολή του εκπαιδευτικού υλικού στους καταρτιζόμενους με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο και μέσο.

8. Σε περίπτωση καταρτιζόμενων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή έρχονται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή ήδη νοσεί, είναι δυνατή η ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση των καταρτιζόμενων, που προβλέπεται στην παράγραφο 7 της παρούσας. Στην περίπτωση αυτή οι καταρτιζόμενοι θα αποστείλουν γραπτή δήλωση στο Ι.Ε.Κ.

9. Οι εκπαιδευτές θα βρίσκονται εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων των Ι.Ε.Κ., από όπου και θα διεκπεραιώνουν τις καθημερινές διδακτικές τους υποχρεώσεις. Εκπαιδευτές που δεν θα μπορούν να παρευρίσκονται στην αίθουσα λόγω του ότι εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως ορίζονται από τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, δύνανται να παρέχουν τις διδακτικές τους υπηρεσίες εφαρμόζοντας την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλους τους καταρτιζόμενους.

10. Αντί των εξετάσεων προόδου οι καταρτιζόμενοι θα εκπονήσουν γραπτή εργασία.

11. Οι τελικές εξετάσεις θα γίνουν ΜΟΝΟ με την εκπόνηση γραπτών εργασιών που θα δοθούν στους καταρτιζόμενους από τους εκπαιδευτές.

α) Για τις ειδικότητες στις οποίες τα θεωρητικά και τα εργαστηριακά μαθήματα θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Ιουνίου, οι εργασίες θα παραδοθούν από τους καταρτιζόμενους στους εκπαιδευτές από 22 έως 26 Ιουνίου 2020 και η αξιολόγηση και βαθμολόγησή τους από τους εκπαιδευτές θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι 28 Ιουνίου 2020.

β) Για τις ειδικότητες στις οποίες τα εργαστηριακά μαθήματα θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2020, οι εργασίες θα παραδοθούν από τους καταρτιζόμενους στους εκπαιδευτές από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου 2020 και η αξιολόγηση και βαθμολόγησή τους από τους εκπαιδευτές θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι 28 Σεπτεμβρίου 2020.

γ) Τυχόν επανεξετάσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν με τον ίδιο τρόπο μέχρι 30 Ιουνίου 2020 και μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020 αντίστοιχα.

12. Η τελική βαθμολογία κάθε μαθήματος του εξαμήνου 2020Α διαμορφώνεται από τους βαθμούς της γραπτής εργασίας της προόδου και της εργασίας της τελικής εξέτασης, σύμφωνα με τα αντίστοιχα ποσοστά βαρύτητας που προβλέπονται στον Κανονισμό Λειτουργίας.

13. Το Ε΄ εξάμηνο της πρακτικής άσκησης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποιείται και επανεκκινεί στις 18 Μαΐου 2020.

14. Η λειτουργία της Μαθητείας των Δ.Ι.Ε.Κ. θα γίνεται σύμφωνα με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποιείται και επανεκκινεί στις 18 Μαΐου 2020. Η μία ημέρα της μαθητείας που διεξάγεται εντός Ι.Ε.Κ. θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα μέτρα ασφάλειας και τους περιορισμούς που ορίζονται στην παρούσα εγκύκλιο.

15. Στα διαλείμματα, τα οποία δύνανται να είναι και σε διαφορετικό χρόνο ανά τμήμα, καθώς και κατά τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

16. Στους χώρους των Ι.Ε.Κ. θα υπάρχουν αντισηπτικά και πρέπει να γίνεται φυσικός αερισμός των χώρων.

Επισυνάπτονται οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. σχετικά με τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος σε εκπαιδευτική μονάδα.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΠΟΠΤΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr