Διχασμένοι και Ξενερωμένοι είναι οι Φοιτητές με τις Φοιτητικές Εκλογές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Φοιτητικές Εκλογές 2016 | Διχασμένοι και Ξενερωμένοι είναι οι Φοιτητές με τις Φοιτητικές Εκλογές

Είναι περίπου εννέα το πρωί στο Πάντειο Πανεπιστημίο. Πέρα από τις αμέτρητες αφίσες και μερικά πεταμένα φυλλάδια, τίποτα δεν παραπέμπει σε εκλογικό πυρετό, κάτι που επιβεβαιώνει πως η αποχή, που πέρυσι κινήθηκε κοντά στο 50% των ενεργών φοιτητών, ήρθε για να μείνει.

Φέτος η μάχη των αμφιθεάτρων εξελίχθηκε με αλλαγές. Η προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, έχει βγει για τριακοστή φορά πρώτη, όμως έχει εμφανώς διασπαστεί και αποδιοργανωθεί μετά τη διάλυση της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά, περισσότεροι από 60 φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν στις εκλογές συμβολικά ως ΟΝΝΕΔ, θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αναστολή λειτουργίας της οργάνωσης της νεολαίας μετά το συνέδριο της Θεσσαλονίκης.


Διαβάστε Ακόμη: Γιατί να υπάρχουν παρατάξεις μέσα στις σχόλες των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ;

Η Πανσπουδαστική, αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, κρατάει ακόμη απόσταση ασφαλείας από τις υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις – όπως και το ΚΚΕ εντός του Κοινοβουλίου. Άλλη μια διαφοροποίηση που παρατηρήθηκε στις φοιτητικές εκλογές του 2016 είναι η σύμπραξη των αριστερών σχημάτων ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ (αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 παίρνοντας μαζί και το όνομα) και ΑΡΔΙΝ, τα οποία αποφάσισαν να κατέβουν με κοινό ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές σε μια προσπάθεια να κερδηθεί έδαφος, ενώ η ΠΑΣΠ, αν και προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ από το 2009, μάλλον δεν τα καταφέρνει, κινδυνεύοντας να εξαφανιστεί. Για την ακρίβεια δεν δυσκολευτήκαμε να βρούμε απλώς κάποιον ψηφοφόρο της, δυσκολευτήκαμε να βρούμε μέχρι και υποψήφιό της για να μας μιλήσει. Παραδόξως, το ίδιο συνέβη και με το καινούργιο Μπλόκο Ριζοσπαστικής Αριστεράς που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνομιλώντας με τους φοιτητές, καταλαβαίνεις ένα και μόνο πράγμα. Τα πανεπιστήμια θα είναι η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της πολιτικής κατάστασης της χώρας, αφού πάντα και για πάντα ο παλμός της κοινωνίας ξεκινά από εκεί. Όμως, πολλές φορές ο τρόπος προσέγγισης των ψηφοφόρων στα Πανεπιστήμια δεν διαφέρει πολύ από αυτόν που χρησιμοποιούν τα πολιτικά κόμματα, και φυσικά περιλαμβάνει «χάρες», εξυπηρετήσεις, φιλικές ψήφους και έντονη κομματική καθοδήγηση. Όπως σε όλες τις προεκλογικές περιόδους, πέφτουν άπειρα sms, τηλέφωνα και inbox στα social media, χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση, αφού οι φοιτητές φαίνεται να έχουν ξενερώσει με τις πανεπιστημιακές παρατάξεις, όπως και οι πολίτες με τα κοινοβουλετικά κόμματα.

Παντελής, τμήμα Δημόσιας Διοίκησης

Θα προτιμούσα να μην πω τι θα ψηφίσω. Το πανεπιστήμιό μας έχει μια συγκεκριμένη παράταξη που βγαίνει πρώτη εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι μέρος του πανεπιστημίου και οι φοιτητικές εκλογές, όπως είναι μέρος της πολιτείας οι βουλευτικές ή οι δημοτικές εκλογές. Νομίζω πως και φέτος η ΔΑΠ θα είναι πρώτη. Από την πρώτη στιγμή που ερχόμαστε στο πανεπιστήμιο μας πλησιάζουν, και τώρα που παίζουν οι εκλογές συνήθως παίρνουν συνέχεια τηλέφωνα ή μας στέλνουν στο Facebook κυρίως. Οτιδήποτε μπορεί να τους εξασφαλίσει μία ψήφο σού το παρέχουν, σημειώσεις κ.λπ. Σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχουν κόμματα στα πανεπιστήμια. Υπάρχει κάποιου είδους συνδικαλισμός για τα συμφέροντα των φοιτητών, αλλά ως εκεί. Εδώ έχει διαμορφωθεί έτσι η κατάσταση, οπότε πρέπει καλώς ή κακώς να συμβιβαστούμε, αλλά αν υπήρχε κάτι θετικό από την ανάμειξη των κομμάτων δεν θα συζητούσαμε τώρα για το αν πρέπει να υπάρχουν. Το χειρότερο είναι πως εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Γιάννης, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, πρώτο έτος

Οι περισσότεροι κράζουν τη ΔΑΠ, αυτό τουλάχιστον έχω καταλάβει από όταν ήρθα. Οι περισσότερες παρατάξεις συμπορεύονται με κάποιο κόμμα, έτσι και η ΔΑΠ. Θα ήταν πολύ καλύτερο αν οι παρατάξεις στα πανεπιστήμια αποτελούνταν από φοιτητές ανεξάρτητους, που δεν έχουν πάρε δώσε με κόμματα και θέλουν απλώς να προωθήσουν τα συμφέροντα του πανεπιστημίου.

Οι παρατάξεις μάς πλησιάζουν, μας λένε ότι θα μας βοηθήσουν με τις σημειώσεις ή θα μας λύσουν απορίες. Μας καλούν σε συνέδρια, σεμινάρια και προσπαθούν να μας εντάξουν σε αυτό το κλίμα για να ενεργοποιηθούμε με κάποιο τρόπο. Πιστεύω πως θα βγει και πάλι η ΔΑΠ φέτος, κυρίως γιατί όλοι έχουμε συνηθίσει στη σταθερότητα. Το δικό μας πανεπιστήμιο επίσης μένει ανοιχτό, δεν κλείνει. Άλλες παρατάξεις πιέζουν όταν δεν υλοποιούνται τα αιτήματα και τα συμφέροντα των φοιτητών και κάνουν καταλήψεις. Οπότε οι περισσότεροι σκέφτονται ότι δεν θέλουν να αλλάξει αυτό γιατί έχουν ήδη κάνει μια προσπάθεια και δεν σκέφτονται να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Πολλοί απ'αυτούς που τη βρίζουν, βέβαια, την ψηφίζουν κιόλας για κάποιο λόγο.

Μιλτιάδης, υποψήφιος με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας

To ψηφοδέλτιό μας είναι υποστηριζόμενο από την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), αποτελείται κυρίως από άτομα που είναι μέλη της Νεολαίας. Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας αλλά δεν παύουμε να είμαστε και πολίτες εδώ μέσα. Κάτι που επηρεάζει τη ζωή μας εδώ, όπως η υποχρηματοδότηση, το ότι πήραν τα αποθεματικά μας, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Πρέπει να παλέψουμε και γι' αυτό έξω, στον δρόμο, παντού, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο. Ο καθένας όπως μπορεί για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Στους περισσότερους φοιτητές υπάρχει αδιαφορία, που πιστεύω δυστυχώς καλλιεργείται από τη ΔΑΠ. Τα στελέχη της καλούν κόσμο που ξέρει ότι δεν θα τους ψηφίσει σε αποχή. Σίγουρα δεν θα βγουν και πάλι με 60%, αν και μπορεί να έχουν και πάλι αυτοδυναμία. Παλεύουν με νύχια και με δόντια για να μη χάσουν ούτε μία ψήφο, ξέρουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα γι' αυτούς. Εμείς προσεγγίζουμε κυρίως ιδεολογικά τους φοιτητές. Θέλουμε ως κομμουνιστές να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο σε ποια τάξη ανήκει και ποια είναι τα δικαιώματά του. Να δημιουργήσουμε μια συνείδηση. Από εκεί και πέρα, αν αυτός νιώθει ότι είναι κάπου κοντά μας, θέλουμε να τον οργανώσουμε δίπλα μας στους αγώνες, μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο. Η Αριστερά στα Πανεπιστήμια είναι δυστυχώς πολύ διασπασμένη.

Έκτορας, τμήμα Πολιτικών Επιστημών, δεύτερο έτος, υποψήφιος με το Μπλόκο

Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά μπορώ να σου πω τι δεν θα γίνει. Για πολλά χρόνια η ΔΑΠ υπήρξε υπερδύναμη. Από εκεί και πέρα, η αντιπαράθεση υπάρχει μόνο με την ΠΑΣΠ. Τους φοιτητές τους προσεγγίζεις ανάλογα με το τι θέλεις να χτίσεις. Οι δυο κύριοι τρόποι είναι στο μάθημα και διαδικτυακά, ανάλογα την παρέμβαση και ανάλογα τι ζητάει το κάθε σχήμα. Υπάρχει το ιδεολογικό κομμάτι και το «ιδεολογικό» κομμάτι άλλων παρατάξεων, που σου λένε «κοίτα τι ωραία παρέα είμαστε, πόσο σούπερ περνάμε τα φοιτητικά μας χρόνια» και χτίζεις πάνω σε μια φιλική σχέση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως υπάρχει περισσότερο κομματικοποίηση και όχι τόσο πολιτικοποίηση στα πανεπιστήμια;

Εδώ διαφωνώ. Όταν έχουμε 50% αποχή δεν υπάρχει τόσο έντονη κομματικοποίηση, ωστόσο υπάρχει όπως και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας. Δεν το βρίσκω λάθος, αλλά έχει και τα κακά του. Όπως υπάρχουν τα συνδικάτα μέσα στις εργασίες, έτσι υπάρχουν και τα κόμματα στα πανεπιστήμια, γιατί υπάρχουν κομμάτια που ανήκουν σε ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Δεν το θεωρώ κακό να παρεμβαίνεις ως κόμμα στα πανεπιστήμια, κακό είναι να μένεις στο κεντρικό πολιτικό και να αγνοείς τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ο κόσμος δεν ξέρει πολλά για τις φοιτητικές εκλογές γιατί δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Υπάρχουν άνθρωποι που τραμπουκίζουν κοπέλες, σκίζουν ψηφοδέλτια και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού έχει συναποφασιστεί από πριν. Νομίζω θα είχε ενδιαφέρον το ότι ακυρώνεται και παραλύει όλος ο φοιτητικός σύλλογος μέσα σε κάποιες ώρες. Εδώ ευθύνεται καθαρά η ΔΑΠ και ο μηχανισμός της.

Γιάννης, τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, υποψήφιος της ΠΑΣΠ, 19 ετών

Κατεβαίνω υποψήφιος με την παράταξη της ΠΑΣΠ επειδή θεωρώ ότι είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να εκπροσωπήσει τους φοιτητές και να αλλάξει ορισμένα πράγματα προς το καλύτερο. Πιστεύω πως πανελλαδικά τα ποσοστά των ψηφοφόρων θα πέσουν, οι φοιτητές πλέον έχουν αρχίσει να μην ενδιαφέρονται για το κομμάτι του συνδικαλισμού μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά παρ' όλα αυτά ορισμένες παρατάξεις θα διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους. Γι' αυτό φταίνε λίγο και οι ίδιες και το κομματικό στοιχείο που είχε προσκοληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Οι περισσότερες πλέον είναι ανεξάρτητες από τους κομματικούς φορείς, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις. Ο κόσμος δεν πιστεύει πια πως πρέπει να υπάρχουν μέσα στα πανεπιστήμια γιατί απλά δεν το έχουν ψάξει.

Εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό. Όντας ανεξάρτητοι από το 2009, έχουμε αρχίσει και ασχολούμαστε περισσότερο με τα θέματα του πανεπιστημίου παρά με τα θέματα της κοινωνίας, τις βουλευτικές εκλογές ή οτιδήποτε άλλο. Πλέον ο στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε μια ομαλή ακαδημαϊκή πορεία στους φοιτητές.

Αντιγόνη, τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, πρώτο έτος, 18 ετών

Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές, γιατί η αποχή και η αδιαφορία είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Χειρότερο και από μια λανθασμένη επιλογή για το ποια παράταξη θα επιλέξεις. Γι' αυτό αποφάσισα να ψηφίσω. Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται κάποια καθοδήγηση στο πανεπιστήμιο γιατί είναι αυτόνομος οργανισμός και το ότι συμμετέχουν φοιτητές σημαίνει ότι γνωρίζουν τα προβλήματα και τις λύσεις από μέσα. Κάποιες παρατάξεις είναι ξεκάθαρα κατευθυνόμενες και αυτό είναι πρόβλημα. Βλέπουμε πως οι νεολαίες συμμετέχουν και στις κομματικές διαδικασίες των κομμάτων –όπως η ΔΑΠ στις συγκεντρώσεις της Νέας Δημοκρατίας– και υποστηρίζουν, ενώ στα φυλλάδιά τους λένε ότι δεν έχουν καμιά σχέση. Πολλοί βέβαια, και συγκεκριμένα από το Πάντειο, πήγαν μέχρι και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Πρώτη φορά θα ψηφίσω και δεν ξέρω αν αυτό που θα κάνω είναι σωστό, ούτε ξέρω τι γινόταν μέχρι τώρα. Οι παρατάξεις όμως βοηθούν μερικές φορές και δεν μιλάω για τις σημειώσεις, αλλά για θέματα διαδικαστικά που δεν τα γνωρίζεις γιατί το πανεπιστήμιο δεν σε κατευθύνει σε τίποτα και δεν κάνει καμιά ενημέρωση ποτέ. Μετά, αν στραφείς σ' αυτούς στην αρχή της χρονιάς για να σε βοηθήσουν, καλώς ή κακώς, έχουν το τηλέφωνό σου και σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς σε καλούν για διάφορα πράγματα ή για να σου πουν, για παράδειγμα, ότι το μάθημα ακυρώνεται και να μην έρθουμε από την άλλη άκρη της Αθήνας, κάτι που το πανεπιστήμιο δεν κάνει φυσικά.

Μιχαέλα, τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, πρώτο έτος, 18 ετών

Είναι σημαντικό να συμμετέχεις στις εκλογές γιατί χρειάζεται να έχεις λόγο στο ποια θα είναι η κυρίαρχη πολιτική παράταξη μέσα στη σχολή. Κι εγώ δεν ξέρω αν αυτό που θα ψηφίσω είναι το πιο σωστό και δεν θα το ψηφίσω 100% με βάση τα πολιτικά μου πιστεύω. Είναι πολύ ασταθής η οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα, οπότε δεν είμαι σίγουρη για την επιλογή μου. Θα ψηφίσω την παράταξη που με βοήθησε περισσότερο και βάσει σημειώσεων και σε πιο διαδικαστικά θέματα. Είναι πιο οργανωμένοι και ένας λόγος είναι ότι είναι η κυρίαρχη παράταξη στο Πάντειο εδώ και χρόνια. Βέβαια, αυτό που με ενοχλεί πάρα πολύ είναι ότι έχουν πολύ έντονο το κομματικό στοιχείο. Απαρνιούνται τα κόμματα με τα οποία σχετίζονται και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το κάνουν, εφόσον ακολουθούν τις κινήσεις τους. Επίσης, όταν σου μιλάνε κυρίως κοιτάνε να δυσφημίσουν τις άλλες παρατάξεις και όχι να σου πουν τι θα κάνουν. Αυτό που συμβαίνει και στην πολιτική δηλαδή. Η ΔΑΠ, αν και ενδιαφέρεται περισσότερο, πιστεύω πως η βοήθεια που μας παρέχει είναι και λίγο ψηφοθηρική.

Γιάννος, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, 21 ετών, υποψήφιος με το κοινό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς

Οι φοιτητικές εκλογές φέτος γίνονται σε πολύ υποτονικό κλίμα, καθώς όλη τη χρονιά, και λόγω της γενικότερης κατάστασης και λόγω της απουσίας κάποιου νόμου για την εκπαίδευση, δεν παρατηρήθηκε έντονη πολιτική δραστηριότητα στα πανεπιστήμια. Το μόνο αξιοσημείωτο για εμάς είναι ότι δυνάμεις της Αριστεράς που απογοητεύτηκαν το καλοκαίρι με το δημοψήφισμα και την υπογραφή του μνημονίου είναι σε μια διαδικασία εδώ και 8-9 μήνες που συζητούν μεταξύ τους, ανασυνθέτουν τις απόψεις τους και εντέλει αυτό αποτυπώνεται και στο κοινό εκλογικό ψηφοδέλτιο της Αριστερής Ενότητας, των ΕΑΑΚ και του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας, που είναι ένας κόμβος, μια αιχμή που έχει κάτι να πει σήμερα, παρά την υποτονική κατάσταση των εκλογών. Είμαι μέλος του σχήματος εδώ και 2-3 χρόνια και παρεμβαίνουμε στη σχολή καθημερινά για οτιδήποτε προκύψει, είτε αυτό είναι κάποιο εκπαιδευτικό είτε κάποιο ζήτημα της σχολής. Ταυτόχρονα, ως δυνάμεις της Αριστεράς έχουμε κι άλλους προβληματισμούς σε ζητήματα που πολλοί θεωρούν δευτερεύοντα, όπως το μεταναστευτικό ή τα ζητήματα φύλου, και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται και εκλογικά γιατί έτσι μπορούμε να κατακτήσουμε περισσότερα.

Μύριαμ Σταματιάδη, τμήμα Κοινωνιολογίας, τρίτο έτος, 21, υποψήφια με τη ΔΑΠ

Κατεβαίνω υποψήφια από το πρώτο έτος. Θεωρώ πως η ΔΑΠ είναι η μόνη παράταξη στη σχολή μου που παράγει κάποιο έργο και γι' αυτό τον λόγο μπήκα κιόλας, οπότε κατεβαίνω για να την ενισχύσω. Είμαστε κυρίαρχη παράταξη εδώ και μια δεκαετία. Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο καιρό σημειώνεται ένα τεράστιο κλίμα αποχής. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όσο επηρεάζεται ο κόσμος έξω από τα πολιτικά δρώμενα τόσο επηρεάζεται και μέσα στο πανεπιστήμιο. Οι περισσότεροι θεωρούν πλέον ανούσια διαδικασία τις εκλογές και γι' αυτό οι περισσότεροι φοιτητές και το πρώτο έτος, που είναι στην ουσία το πιο νέο κομμάτι στο πανεπιστήμιο, τις αγνοούν πλήρως. Αυτό οφείλεται και στο ότι υπάρχει μια σχετική κομματικοποίηση, απλά η διαφορά είναι ότι ορισμένες παρατάξεις κομματικοποιούν το πανεπιστήμιο και άλλες δεν ασχολούνται με αυτό. Όλες ανήκουν σε κάποιο κόμμα, δεν το αρνούμαι αυτό, αλλά είναι ανάλογα πώς θα το χειριστούν. Το τι κάνει η ΟΝΝΕΔ σίγουρα επηρεάζει το έξω, το τι γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια αφορά τη ΔΑΠ. Ο σύνδεσμος υπάρχει, κανείς δεν το αρνείται αυτό.

  • Δείτε ΕΔΩ τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ των Φοιτητικών Εκλογών 2016 ανά Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Πηγή: VICE

Διαβάστε Ακόμη:

Όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τις Φοιτητικές Εκλογές 2016 στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr