Η Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής (ΑΝΟΚ) για τις Φοιτητικές Εκλογές 2016

Η Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής (ΑΝΟΚ) για τις Φοιτητικές Εκλογές 2016

Η Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής (ΑΝΟΚ) είναι μία μη κομματική κίνηση φοιτητών που δραστηριοποιείται στη Νομική Σχολή ΔΠΘ. Η ΑΝΟΚ ιδρύθηκε τον Μάιο του 2015 με στόχο να ανατρέψει τα δεδομένα της συνδικαλιστικής δράσης στον φοιτητικό σύλλογο. 

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal στην Ελλάδα όπως κάθε χρόνο θα καλύψουν Live λεπτό προς λεπτό τη ροή των αποτελεσμάτων των Φοιτητικών Εκλογών 2016.


Η ANOK αποτελείται από ενεργούς, ανήσυχους και ετερόκλητους φοιτητές και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του συνόλου της φοιτητικής κοινότητας, σε μια δυναμική και ουσιαστική αντιπροσώπευσή του στα όργανα διοίκησης και σε μια ατέρμονη «μάχη» ενάντια στο κομματικό κατεστημένο.

Η ΑΝΟΚ επιδιώκει τη μεταποίηση της Νομικής ΔΠΘ σε χώρο πολιτικοποίησης, δημοκρατίας, έρευνας, αντιμετώπισης των προβλημάτων και εξεύρεσης λύσεων που ικανοποιούν όχι τις κυριαρχούσες παρατάξεις αλλά το σύνολο του φοιτητικού κόσμου.

Η ανεξαρτησία μας κινείται σε δύο επίπεδα: στο διοικητικό και στο οικονομικό. Διοικητικά, η ΑΝΟΚ δεν σχετίζεται με οποιοδήποτε κόμμα ή πολιτικό φορέα –οι θέσεις και οι προτάσεις της διατυπώνονται και επεξεργάζονται από τα μέλη ατομικά και υποβάλλονται στο ανώτατο όργανο, την Ολομέλεια.

Η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς λογοδοσία και εξαρτήσεις από κομματικούς μηχανισμούς. Οικονομικά, η ΑΝΟΚ δεν εξαρτάται από κανέναν καθώς οι εισφορές έρχονται αποκλειστικά από τα μέλη της. Για λόγους διαφάνειας δημοσιεύεται και ο τριμηνιαίος οικονομικός απολογισμός, όπου αναγράφονται αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδα της κάθε περιόδου.

Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας και δράσης πετύχαμε: την αφαίρεση των παραταξιακών αφισών από τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της Σχολής, τον εξορθολογισμό του Νέου Προγράμματος Σπουδών, την αύξηση των αναβαθμολογήσεων από 3 σε 5, την ανάρτηση των βαθμολογιών αποκλειστικά στο διαδίκτυο, την «διπλή» εξεταστική Ιουνίου και για τους τεταρτοετείς φοιτητές καθώς και την έγκαιρη ανακοίνωση του προγράμματος της εξεταστικής.

Πέρα όμως από την υλοποίηση των θέσεών μας, κατά τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώσαμε και μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων (6 στο σύνολο) με ενημερωτικό και ακαδημαϊκό χαρακτήρα, όπως ενημερώσεις για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε Γαλλία και Γερμανία, ομιλία του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και ημερίδες τόσο νέων όσο και έμπειρων και καταξιωμένων νομικών σχετικά με το πολιτικό έγκλημα και τις προοπτικές του δικηγορικού επαγγέλματος.

Μέσα από τις προτάσεις μας προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των σπουδών που παρέχει το ελληνικό Πανεπιστημίο. Πιέζουμε προς θέσπιση ενός σύγχρονου, ανταγωνιστικού προγράμματος σπουδών με διδασκαλία μαθημάτων σε ξένες γλώσσες και μαθήματα επιλογής σε αναπτυσσόμενους κλάδους δικαίου (Δίκαιο Διαδικτύου, Δίκαιο Μεταφορών, Διεθνές Φορολογικό Δίκαιο κ.α.).

Πετύχαμε την αφαίρεση των παραταξιακών αφισών από τη Σχολή και τον εξωραϊσμό του εσωτερικού χώρου. Ζητάμε συνεργασία μεταξύ διαφορετικών Πανεπιστημίων και Τμημάτων στα πλαίσια επιστημονικών εργασιών και έρευνας καθώς και αύξηση των συνεργασιών με Ιδρύματα του εξωτερικού στα πλαίσια του Erasmus+.

Θέλουμε μια στοιχειωδώς ενημερωμένη Βιβλιοθήκη, πρόσβαση σε ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων, αξιολόγηση των συγγραμμάτων και χρήση των ηλεκτρονικών μέσων προς διευκόλυνση της διδασκαλίας.

Με λίγα λόγια, επιθυμία μας είναι να σπουδάσουμε σε ένα σύγχρονο, προοδευτικό Πανεπιστήμιο, το οποίο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας και την εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει, δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα της αλλοδαπής.

Πολλά πράγματα, για να γίνουν, χρειάζονται χρήματα –είναι αλήθεια. Όμως υπάρχουν και πάρα πολλά τα οποία χρειάζονται μόνο θέληση και όρεξη για δουλειά.

Χάρης Παπαδάκης 

Φοιτητής Νομικής Κομοτηνής

Όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τις Φοιτητικές Εκλογές 2016 στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr