Απολογισμός Φοιτητικών Εκλογών 2017: Επεισόδια και καμένες κάλπες

Απολογισμός Φοιτητικών Εκλογών 2017: Επεισόδια και καμένες κάλπες

Ένταση επικράτησε έξω από το κτίριο του παιδαγωγικού του ΕΚΠΑ όταν άγνωστα άτομα συνεπλάκησαν με ομάδα φοιτητών, ρίχνοντας πέτρες και φωτοβολίδες. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο άγνωστοι εισέβαλαν στον χώρο κρατώντας τσεκούρια και έκαψαν δύο κάλπες.

Πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 24 Μαϊου, οι φοιτητές της χώρας προσήλθαν στις κάλπες των Φοιτητικών Εκλογών με νικητή όμως για ακόμη μία φορά την αποχή. Οι φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Ελλάδας (πλην Πολυτεχνείου Κρήτης), ωστόσο η συμμετοχή φαίνεται, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, ήταν κάτω από 50%.


Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα Αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών 2017 σε κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.

Πρώτη δύναμη πανελλαδικά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που εξέδωσαν ξεχωριστά οι παρατάξεις, αναδεικνύεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεύτερη η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), ενώ τρίτη η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή κίνηση (ΕΑΑΚ).

Επεισόδια και εντάσεις επικράτησαν έξω από το κτίριο του παιδαγωγικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πραγματοποιούνταν οι φοιτητικές εκλογές, όταν άγνωστοι συνεπλάκησαν με ομάδα φοιτητών που περιφρουρούσαν την εκλογική διαδικασία. Οι άγνωστοι έριξαν πέτρες και φωτοβολίδες ενώ μετά από λίγη ώρα απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες έκαναν χρήση χημικών, τόσο στην οδό Ναυαρίνου όσο και στους γύρω δρόμους των Εξαρχείων (εικόνες και βίντεο μπορείτε να δείτε εδώ).

Στο κτίριο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου λίγο αργότερα άγνωστοι εισέβαλαν στο χώρο κρατώντας τσεκούρια, προσπαθώντας να διακόψουν τις διαδικασίες και καταφέρνοντας τελικά να κάψουν δύο κάλπες στην αίθουσα που πραγματοποιούνταν οι εκλογές για το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών. Ωστόσο, η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Στόχος ομάδας νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα έγιναν και φοιτητές - μέλη της παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΠ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά την επίθεση της ομάδας στη Θεολογική Σχολή τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι ένας φοιτητής του τμήματος Θεολογίας (δείτε βίντεο εδώ).

Τα γεγονότα σχολίασε και ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «είναι μία σημαντική ημέρα για τους φοιτητές που ψηφίζουν, και αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να προστατευθούν». «Αυτές οι συμπεριφορές είναι απολύτως καταδικαστέες», κατέληξε ο υπουργός.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σύμφωνα με την ΔΑΠ και την ΠΚΣ:

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΔΑΠ:

Στα Πανεπιστήμια: η ΔΑΠ 45,95%, η ΠΚΣ 19,92%, η ΕΑΑΚ 13,58% και η ΠΑΣΠ 6,65%.

Στα ΤΕΙ: η ΔΑΠ 51,42%, η ΠΚΣ 28,34%, η ΠΑΣΠ 13,73% και η ΕΑΑΚ 1,93%.

Σύμφωνα με την ΠΚΣ:

Στα Πανεπιστήμια: η ΔΑΠ 38,37%, η ΠΚΣ 24,96%, η ΠΑΣΠ 8,58% και η ΕΑΑΚ 8,36%.

Στα ΤΕΙ η ΔΑΠ 44,62%, η ΠΚΣ 24,98%, η ΠΑΣΠ 11,68% και η ΕΑΑΚ 1,02%.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Φοιτητικές Εκλογές 2017

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr