Η Νεολαία του Ποταμιού για τις Φοιτητικές Εκλογές 2017

Η Νεολαία του Ποταμιού για τις Φοιτητικές Εκλογές 2017

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τέτοιες μέρες ως φοιτητής καλείσαι στην κάλπη να κάνεις πράξη το ύψιστο καθήκον προς τη δημοκρατία. Καλείσαι να διαμορφώσεις ως νέος, προοδευτικός και αδέσμευτος από κόμματα και λοιπά κέντρα εξουσίας τη βούληση του πολιτικού σώματος των φοιτητών. Ακούγοντας την ελευθερία του φοιτητικού συνδικαλισμού ως έννοια αποτυπωμένη και κατοχυρωμένη στο άρθρο 16§5 του συντάγματος μας έρχονται μάλλον στο νου διάφορες αρχές και αξίες: δημοκρατία, πλουραλισμός, συμμετοχή… Το σώμα των φοιτητών μέσα από μια συλλογική διαδικασία, μέσα από μια “γιορτή” αποφασίζει, εκλέγει τους αντιπροσώπους του, ώστε να έχει μέσω αυτών φωνή στα αποφασιστικά όργανα του ιδρύματος και στην κοινωνία εν γένει. Δεν πρόκειται, όμως, απλώς για μια δυνατότητα πρόσβασης στα συλλογικά όργανα. Η ίδια η ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι συνοψίζεται στην ενεργοποίηση μας ως νεολαία, στην παραγωγή πολιτικής βούλησης και στην ανεύρεση λύσεων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Φοιτητικές Εκλογές 2017


Αλήθεια, σκέφτηκες ποτέ ποιος γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα, ποιος ξέρει καλύτερα τις λύσεις για το πανεπιστήμιο από εσένα. Αυτή είναι η κεντρική αξία του μηνύματος που στέλνει ή πρέπει να στέλνει το φοιτητικό σώμα κατά τις εκλογές: πολιτική από τους φοιτητές για τους φοιτητές. Λαμβάνοντας ερεθίσματα, ανακαλύπτοντας τα προβλήματα, βρίσκοντας τις λύσεις ο κόσμος στον χώρο των σπουδών μας γίνεται καλύτερος… Είναι, όμως, τόσο ξεκάθαρο το μήνυμα στην πραγματικότητα; Ή πιο απλά είναι έτσι όπως περιγράφεται ο φοιτητικός συνδικαλισμός;

Στην πράξη παρά τα ανωτέρω ονειρικά και ειδυλλιακά περιγραφόμενα η πραγματικότητα σε τρομάζει. Έχεις μοχθήσει για να πετύχεις την εισαγωγή σου σε μια σχολή, ανυπομονείς να ξεκινήσεις και είσαι γεμάτος προσδοκίες. Πηγαίνεις πρώτη μέρα να εγγραφείς και αντικρίζεις μια εικόνα καταστροφής: τραπεζάκια στους διαδρόμους, τοίχους σε μπλε, κόκκινες, πράσινες και άλλες χρωματικές πανδαισίες που θα ζήλευε μέχρι και η κυρία Μοιραράκη και μια στρατιά επικείμενων συμφοιτητών σου, οι οποίοι επιθυμούν όσο τίποτε άλλο να γίνουν φίλοι σου. Και όταν λέμε φίλοι σου εννοούμε “φίλοι” σου. Γιατί η φιλία είναι ανιδιοτελής, ενώ αυτοί αποσκοπούν στο να τους τιμήσεις με την ψήφο σου “γιατί το έχουν ανάγκη”. Τόσο καλοί “φίλοι” είναι. Για αυτούς τους “φίλους” σου είσαι η καθημερινότητα τους. Από το πρωί (ίσως και μεσημέρι) που θα ξυπνήσουν μέχρι το βράδυ (ίσως και πρωί) που θα κοιμηθούν μεριμνούν για την ενημέρωσή σου για ζητήματα της σχολής, για τις παρέες και τη διασκέδαση σου. Και όλα αυτά γιατί είναι “φίλοι” σου. Γιατί εσύ θα τους αναδείξεις ως “παράγοντες”, γιατί εσύ θα βοηθήσεις στο να είναι άεργοι και ταυτόχρονα “κάποιοι”, γιατί εσύ είσαι το όχημα για την κοινωνική τους ανέλιξη. Δεν νοιάζονται για το καλό σου αλλά για το δικό τους. Δεν νοιάζονται για τη σχολή ή την κοινωνία αλλά για τον εαυτό τους και το κομματικό τους μέλλον.

Τόσο απλοϊκά είναι εν τέλει τα πράγματα όταν εισρέουν τα κόμματα στα πανεπιστήμια, όταν η πολιτική βούληση μολύνεται από φοιτητοπατέρες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των προσωπικών τους στόχων και η δημιουργία ενός κομματικού στρατού. Πιο πρακτικά βλέποντας το οι κομματικές παρατάξεις διαμορφώνουν έναν στρατό που μετά τις σπουδές του θα παραμείνει πιστός στο εκάστοτε κόμμα. Τα πραγματικά, όμως, προβλήματα λύνονται από ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από ανθρώπους που πιστεύουν στο αυτονόητο: τα κόμματα δεν έχουν καμία θέση στο πανεπιστήμιο. Το πρόβλημα δεν επιλύεται με απομάκρυνση από την πολιτική δράση αλλά με απομάκρυνση από όσους και από όσα μας έχουν βλάψει όλα αυτά τα χρόνια και έχουν καταντήσει τα πανεπιστήμια μας επιεικώς τριτοκοσμικά. Είναι καθήκον μας ως φοιτητές σε αυτές τις εκλογές να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους πραγματικά ανεξάρτητους και κομματικά -όχι πολιτικά- αχρωμάτιστους να αποδείξουν πως μπορούν να τα αλλάξουν όλα. Και σίγουρα μπορούν, επειδή μόνο αυτοί το θέλουν.

* Ο Χάρης Παπαδάκης είναι μέλος Τομέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

* Ο Ορέστης Αγγελόπουλος είναι υπεύθυνος Κοινότητας Παιδείας των Νέων του Ποταμιού και μέλος στην Επιτροπή Παιδείας στο Ποτάμι

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας, όπως κάθε χρόνο θα καλύψουν ζωντανά λεπτό προς λεπτό στις 24/5 τη ροή των Αποτελεσμάτων των Φοιτητικών Εκλογών 2017.

Συντονιστείτε στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr για όλα τα νέα και τα αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών 2017.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr