Πρωτοετής φοιτήτρια του ΠΑΜΑΚ για τις παρατάξεις και τις φοιτητικές εκλογές

Πρωτοετής φοιτήτρια του ΠΑΜΑΚ για τις παρατάξεις και τις φοιτητικές εκλογές

Φοιτητικές Εκλογές 2019: "Με τις φοιτητικές εκλογές, σκέφτηκα να μοιραστώ την μικρή μου εμπειρία, ως πρωτοετής φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τις φοιτητικές παρατάξεις."

Γράφει πρωτοετής φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,


Πριν ακόμη μπω στο πανεπιστήμιο, όλοι γύρω μου μου έλεγαν να προσέχω να μην μπλέξω με καμιά φοιτητική παράταξη· φίλοι, γνωστοί, συγγενείς... μπήκα, λοιπόν, κι εγώ σε κάποιες ιστοσελίδες να μάθω παραπάνω για την πρώτη μέρα στη σχολή, και μεταξύ των συμβουλών που έβρισκα ήταν και το να μη δώσω ποτέ το τηλέφωνό μου σε παραταξιακούς, ή όπως τους αποκαλούν πιο “ακαδημαϊκά” τα “κομματόσκυλα”.

Μπαίνοντας, λοιπόν, πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο, αυτό που αντίκρισα ήταν ένα μέρος γεμάτο ζωή και με διάφορα τραπεζάκια σε κάθε γωνία (και όχι μόνο). Μπλε από τη μία, κόκκινο από την άλλη, και οι φοιτητές να πηγαινοέρχονται, να μοιράζουν φυλλάδια και να συζητάνε μεταξύ τους. Μία βδομάδα μετά είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την Πανσπουδαστική (φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ). Όταν με ενημέρωσαν για την ΔΑΠ μου άφησαν περιθώριο να σκεφτώ εάν θέλω να ενταχθώ ή όχι, χωρίς να με πιέσουν καθόλου. Η αλήθεια είναι ότι είχα την περιέργεια να δω πως λειτουργεί μια παράταξη και γιατί το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών τις κράζει. Έτσι αποφάσισα να πω ένα άτυπο ναι. Την ίδια μέρα με πλησίασαν και από την Πανσπουδαστική. Αυτοί μιλούσαν περισσότερο με πολιτικά επιχειρήματα.

Πολλοί είναι που πιστεύουν- δικαίως- ότι οι φοιτητικές παρατάξεις δεν στοχεύουν στην πολιτικοποίηση της νεολαίας, αλλά προσπαθούν απλώς να αποσπάσουν ψήφους τάζοντας σημειώσεις, εκδρομές σε χιονοδρομικά κέντρα και νησιά, καλώντας σε στα πάρτυ που διοργανώνουν κ.λπ. Περνώντας ένα μέρος του χρόνου μου μαζί τους κατάλαβα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε απόλυτο βαθμό. Ναι μεν θα σε καλέσουν να πας μαζί τους εκδρομή, να πιείτε τους καφέδες σας, να παρτάρετε, αλλά ταυτόχρονα γίνονται πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ των φοιτητών, όπου ο καθένας σέβεται τη γνώμη του άλλου.  

Εν τελεί, μέχρι και σήμερα κρατάω επαφές και με τις δύο πλευρές (ΔΑΠ και Πανσπουδαστική), καθώς συνειδητοποίησα ότι έχει ενδιαφέρον να μπορείς να συζητάς για φοιτητικά ή πολιτικά θέματα και με άλλα άτομα, εκτός των φίλων σου, και να μπορείς να ακούς διάφορες απόψεις από εκπροσώπους διαφόρων πλευρών. Θεωρώ ότι οι φοιτητικές παρατάξεις προσπαθούν να λειτουργούν για τον αρχικό λόγο που δημιουργήθηκαν, να πολιτικοποιούν, δηλαδή, τους νέους, να προωθήσουν τον διάλογο, να σε ωθήσουν να εκφράζεις τη δική σου γνώμη επάνω στην πολιτική και να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου ως φοιτητής και να αγωνιστείς γι’ αυτά. Σήμερα είναι δύσκολο- έως αδύνατο- να διεκδικείς τα δικαιώματά σου ατομικά, χρειάζεσαι στήριξη, χρειάζεσαι άτομα από πίσω σου που θα αγωνίζονται μαζί σου. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να επιτύχεις μέσα σε μία παράταξη, μέσα σε έναν σύλλογο. 

 Οι γνώσεις που προσφέρει πολλές φορές το πανεπιστήμιο δεν αρκούν. Έχοντας επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους ανακαλύπτεις διάφορες πλευρές του εαυτούς σου που δεν ήξερες. Η Ελλάδα χρειάζεται σκεπτόμενους νέους, πολίτες με τις δικές τους αξίες, τις δικές τους ιδέες, που δεν θα μείνουν άπραγοι, που δεν θα περιοριστούν σε αυτό που ορίζει το κράτος για αυτούς, αλλά θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να περάσουν τα χρόνια αυτά της φοιτητικής τους ζωής με αξιοπρέπεια και όπως τους αρμόζει, ώστε να μάθουν πως να ζήσουν και μετά τη φοιτητική τους ζωή... αυτά τα χρόνια δυστυχώς δε θα γυρίσουν πίσω, οπότε είναι ευκαιρία μας να τα εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε. 

Δε λέω ότι θα γραφτούμε υποχρεωτικά όλοι στο ψηφοδέλτιο κάποιας παράταξης, αλλά αξίζει να μη τις περιφρονούμε και να συμμετάσχουμε όσο μπορούμε, έστω και με τη ψήφο μας στις φοιτητικές εκλογές. Στις 10 Απριλίου είναι η ευκαιρία μας να δώσουμε το παρόν μας στη συγκρότηση ενός φοιτητικού συλλόγου που μας αντιπροσωπεύει. Οι παρατάξεις και οι υποψήφιοι εκπρόσωποι είναι αρκετοί και η επιλογή είναι δική σου.

Οι Φοιτητικές Εκλογές 2019 ζωντανά μέσω Liveblogging (Συνεχής Ενημέρωση)!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr