«Πάγωσε» το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 2016

«Πάγωσε» το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 2016

5.000 είναι οι φοιτητές που δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα των 1000 ευρώ ακαδημαϊκού έτους 2015-2016.

Στον νόμο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή υπάρχει διάταξη που μεταβιβάζει στα ΑΕΙ τόσο την εκκαθάριση των αιτήσεων για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα όσο και την ενταλματοποίηση της σχετικής δαπάνης εφόσον το ΥΠΠΕΘ πιστώσει τα απαραίτητα κονδύλια με τα ιδρύματα να αρνούνται να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη επικαλούμενα αδυναμία και αφήνοντας ξεκρέμαστους συνολικά 4.750 δικαιούχους.


Φοιτήτρια αναφέρει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr: Μου είπαν πως δεν δέχονται αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα και πως προς το παρόν έχουν παγώσει. Δεν έχουν να μας πουν κάτι νεότερο, όσοι πρόλαβαν και έκαναν αιτήσεις τον Αύγουστο και τα πήραν ήταν τυχεροί, για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει κάτι νεότερο εδώ και δύο μήνες.

Τι αναφέρουν Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και Γραμματείες Σχολών στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr:

  • Οι ΥΔΕ δεν είναι πλέον αρμόδιες. Στάλθηκε εγκύκλιος που αναφέρει να επιστραφούν οι αιτήσεις.
  • Οι αιτήσεις για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα ακ. έτους 2016 επέστρεψαν στις γραμματείες των Σχολών λόγω αναρμοδιότητας.
  • Αρμόδια μετά την επιστροφή των αιτήσεων σύμφωνα με γραμματείες σχολών πλέον είναι τα γραφεία φοιτητικής μέριμνας.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργειο Παιδείας Γιάννης Παντής σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει ότι το ζήτημα είναι καθαρά γραφειοκρατικό και ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα έχει συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας που απαρτίζεται από υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας.

Όλα τα Φοιτητικά Επιδόματα που δικαιούνται οι Φοιτητές μπορείτε να τα δείτε μαζεμένα εδώ.

Η ομάδα είναι επιφορτισμένη να ελέγξει τις αιτήσεις των δικαιούχων που δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής το επίδομα και να έχει βρει λύση στο πρόβλημα το αργότερο σε ένα μήνα. Μάλιστα τόνισε ότι για την επόμενη χρονιά έχει σχεδιαστεί η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα κατατίθενται οι αιτήσεις για το επίδομα προκειμένου η διαδικασία να γίνεται πιο γρήγορα.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ενημέρωσε τις διοικήσεις των ΑΕΙ της χώρας σχετικά με τη δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε μέσω διεύρυνσης ενίσχυσης δομών είτε μέσω άλλων ενεργειών που θα επιλεγούν με στόχο την αύξηση του ποσοστού έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα που αφορούν το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης μέσω του οποίου διατίθεται το ποσό των 21 εκατ ευρώ στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

Μείνετε συντονισμένοι στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας για την καθημερινή σας φοιτητική ενημέρωση!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr