Ερώτηση στη Βουλή για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα μετά το δημοσίευμα του «Φοιτητικά Νέα»

Ερώτηση στη Βουλή για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα μετά το δημοσίευμα του «Φοιτητικά Νέα»

Φοιτητικό Στεγ. Επίδομα 2020-21: Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατέθεσαν 51 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ), μετά το δημοσίευμα του «Φοιτητικά Νέα» για την μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των αιτήσεων για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα χιλίων ευρώ του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

Το σχετικό δημοσίευμα του «Φοιτητικά Νέα»: Καθυστερούν οι αιτήσεις για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 1000€ ακαδ. έτους (2020-2021)


Η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή:

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Μεγάλη καθυστέρηση στις αιτήσεις για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 1000€ του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021»

Η πανδημία του κορωνοιού έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα, έχοντας σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, την κοινωνική συνοχή και το σύνολο της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, μια αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας μας αποτελούν οι φοιτητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αρκετοί από τους φοιτητές, φοιτούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και ενοικιάζουν ένα κατάλυμα για να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις φοιτητικές τους υποχρεώσεις. Λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί από την πανδημία αρκετοί από αυτούς δεν έχουν ξενοικιάσει τα σπίτια τους, και ο προγραμματισμός που είχαν κάνει τους πήγε ένα χρόνο πίσω, επιβαρύνοντας τους οικονομικά και πληρώνοντας ενοίκιο και τα πάγια έξοδα για ένα σπίτι το οποίο ουσιαστικά είναι κλειστό και δεν μένουν.

Μια «ανάσα» για τους φοιτητές αποτελεί το στεγαστικό επίδομα όπου καλύπτει ένα μέρος των ενοικίων τους. Οι αιτήσεις για την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για κάθε ακαδημαϊκό έτος, υποβάλλονται εντός προθεσμίας, από 1 έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους, όπως αναφέρει συγκεκριμένα η τελευταία ΚΥΑ. Προθεσμίες, που όπως φαίνεται όμως, μένουν μόνο στα χαρτιά, παρά τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου έτους, όπου οι διαδικασίες θα έπρεπε να ήταν πιο άμεσες.

Έτσι, βρίσκονται στην αναμονή χιλιάδες φοιτητές και γονείς φοιτητών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021. Η εγκύκλιος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από το Υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να έχουν έρθει σε οικονομικό αδιέξοδο. Ενώ πέρυσι η αντίστοιχη εγκύκλιος εκδόθηκε στις 3 Ιουνίου 2020 και η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2020. Μέχρι σήμερα, 17 Ιουνίου 2021, δεν υπάρχει καμιά σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Πότε αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος που θα καθορίζει την διαδικασία υποβολής και την ακριβή ημερομηνία των ηλεκτρονικών αιτήσεων για το στεγαστικό επίδομα του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021;
2. Προτίθεται να επανεξετάσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας των φοιτητών που δικαιούνται το εν λόγω επίδομα, δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία;
3. Προτίθεται να δώσει το επίδομα στέγασης, λόγω πανδημίας, σε όλους τους φοιτητές που δεν «ξενοίκιασαν» το σπίτι τους στην πόλη που φοιτούν από την αρχή της χρονιάς του 2020 έως και το εαρινό εξάμηνο του 2021;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης
Φίλης Νικόλαος
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μωραϊτης Θάνος
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Πέτη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr