Φοιτητικές πολυκατοικίες και στην Ελλάδα

Φοιτητικό Σπίτι | Φοιτητικές πολυκατοικίες και στην Ελλάδα

Η αγορά των ιδιωτικών, οργανωμένων φοιτητικών κατοικιών αναδεικνύεται διεθνώς σε μια από τις πλέον υποσχόμενες επενδύσεις προσεγγίζοντας αισίως τα 180 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, ωστόσο η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, έστω κι αν η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Αθήνα φιλοξενούν ήδη τις πρώτες «φοιτητικές» πολυκατοικίες.

Η διεθνής εταιρεία συμβούλων στο κομμάτι της φιλοξενίας HVS, με γραφεία και στην Αθήνα, πραγματοποίησε έρευνα για τη φοιτητική κατοικία, την οποία παρουσιάζει το newmoney.gr, εστιάζοντας και στην ελληνική αγορά, οι επιδόσεις της οποίας ωστόσο στο συγκεκριμένο τομέα είναι πενιχρές.


Οι πόλεις – στόχοι για τις εν λόγω επενδύσεις που εντοπίζει η ΗVS στην Ελλάδα είναι, πέραν των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με έναν αριθμό 100 χιλ. και 60 χιλ. φοιτητών αντίστοιχα, ο Πειραιώς με 17 χιλ. φοιτητές, όπως άλλωστε και η Πάτρα και τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο της Κρήτης με 11 χιλ. φοιτητές, η Λάρισα, η Κομοτηνή, η Καλαμάτα και η Ξάνθη. Η HVS αναφέρει και μερικές ενδεικτικές τιμές ενοικίων π.χ. για διαμερίσματα που μισθώνονται ως φοιτητικές κατοικίες π.χ. στην περιοχή Ζωγράφου: για ένα στούντιο τα ενοίκια κυμαίνονται από 150 έως 210 ευρώ και από 220 έως 270 ευρώ για ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι τιμές για ένα στούντιο 25- 30 τ.μ. ξεκινούν από 180 ευρώ, ενώ στο Βόλο για σπίτια ηλικίας 30ετίας το αντίστοιχο νούμερο κυμαίνεται μεταξύ 160 και 180 ευρώ.

Η έρευνα της HVS αναφέρει ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει ένας πολύ περιορισμένος αριθμός οργανωμένων, ιδιωτικών φοιτητικών κατοικιών, με το συνολικό αριθμό δωματίων/ διαμερισμάτων να φθάνει τα 429. Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό δωματίων/ διαμερισμάτων- 325 συνολικά- από οποιαδήποτε πόλη στην Ελλάδα, ενώ οι τιμές των ενοικίων ποικίλουν ανάλογα με τις διαθέσιμες υπηρεσίες, την ηλικία του κτιρίου κ.τ..λ.. Η Αθήνα, παρόλο που έχει το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών σε όλη την Ελλάδα, δεν έχει ουσιαστικά ιδιωτική φοιτητική πολυκατοικία- μόλις μία στην Κυψέλη ανέδειξε η έρευνα της HVS- ενώ ο κατάλογος «κλείνει» με την Πάτρα.

Η εταιρεία αναφέρει και τους λόγους για τους οποίους ένας επενδυτής θα μπορούσε να τοποθετήσει κεφάλαια στο συγκεκριμένο κλάδο στην ελληνική αγορά: Καταρχάς η υψηλή ζήτηση σε σχέση με την περιορισμένη προσφορά, αν ληφθεί υπόψη ότι οι δημόσιες φοιτητικές εστίες αντιστοιχούν μόλις στο 3% επί των συνολικών αναγκών των φοιτητών στη χώρα μας. Επιπλέον, στις υφιστάμενες φοιτητικές πολυκατοικίες, οι μισθώσεις είναι στο 100%, ενώ ο ανταγωνισμός είναι χαμηλός κι επομένως υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες, κατά την HVS, για έναν επενδυτή να κτίσει ή να μετατρέψει ένα υφιστάμενο κτίριο σε φοιτητική πολυκατοικία, ακόμη και με περιορισμένα κεφάλαια. Την ίδια στιγμή τα ποσοστά των αποδόσεων στη συγκεκριμένη αγορά είναι άκρως ελκυστικά και κυμαίνονται μεταξύ 10%- 15%, ενώ οι χαμηλές τιμές των ακινήτων σε συνδυασμό με ένα σταθερό εισόδημα από ενοίκια μπορεί να αποφέρει καλύτερα έσοδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Όλα τα τελευταία νέα και συμβουλές για το Φοιτητικό Σπίτι στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ή ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr