υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, υποτροφία αριστείας, έπαινο αριστείας, αριστούχους ΑΕΙ, ΑΕΙ, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, πρωτοετείς φοιτητές Ο Υπουργός Παιδείας «κόβει» την υποτροφία ύψους 1.500 ευρώ στους αριστούχους των ΑΕΙ

Ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης «κόβει» την υποτροφία (έπαινο αριστείας) ύψους 1.500 ευρώ στους αριστούχους των ΑΕΙ

Οι εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές ανέμεναν τον έπαινο για τις άριστες επιδόσεις τους που συνοδευόταν από το ποσό των 1500 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δίνονται μέσω του ΙΚΥ αλλά φέτος, όπως και πέρυσι δεν δόθηκαν.

Ο βουλευτής με το «Ποτάμι» Γιώργος Αμυράς   είπε χαρακτηριστικά  στη Βουλή ότι «το 2015 και το 2016 ήταν οι δύο  χρονιές, στις οποίες  δεν δώσατε εσείς, η αριστερή κυβέρνηση τον έπαινο της αριστείας στους αριστούχους των πανεπιστημιακών σχολών».


Διαβάστε ακόμη: Οι τροπολογίες με όλες τις αλλαγές που φέρνει το Υπ. Παιδείας στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Για να τονίσει ότι: «Ήταν 1.500 ευρώ για κάθε άριστο. Πέρυσι και φέτος δεν τα δώσατε. Τα χρήματα αυτά εκταμιεύονταν και δίνονταν ως ένα μικρό επίδομα ενίσχυσης στους αριστούχους φοιτητές όλων των τάξεων, όλων των σχολών, όλων των τμημάτων των πανεπιστημίων ως μια ένδειξη επιβράβευσης της ζέσης τους να εξελιχθούν». 

Αναλυτικά η συζήτηση στη Βουλή είχε ως εξής:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Και σας ενημερώνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειδικά εσάς του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το 2015 και το 2016 ήταν οι δύο πρώτες χρονιές, στις οποίες δεν δώσατε εσείς, η αριστερή κυβέρνηση τον έπαινο της αριστείας στους αριστούχους των πανεπιστημιακών σχολών.

Ήταν 1.500 ευρώ για κάθε άριστο. Πέρυσι και φέτος δεν τα δώσατε. Τα χρήματα αυτά εκταμιεύονταν και δίνονταν ως ένα μικρό επίδομα ενίσχυσης στους αριστούχους φοιτητές όλων των τάξεων, όλων των σχολών, όλων των τμημάτων των πανεπιστημίων ως μια ένδειξη επιβράβευσης της ζέσης τους να εξελιχθούν.

Διαβάστε ακόμη: Παροχή δωρεάν συγγραμμάτων και στους φοιτητές που φοιτούν για δεύτερο πτυχίο

Πάνε αυτά τα χρήματα. Επικοινώνησα εγώ με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών να μάθω για ποιο λόγο πέρυσι το 2015 και φέτος το 2016 δεν δόθηκαν χρήματα. Μου είπαν το πολύ απλό, δεν έχουμε χρήματα. Περιμένουμε κανένα ΕΣΠΑ να πάρουμε αυτά τα χρήματα.

ΑΟΣ ΦΙΛΗΣ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Είναι θέμα φτώχειας, όχι αξιοκρατίας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Είναι θέμα φτώχειας, όχι αξιοκρατίας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Είναι θέμα φτώχειας, αλλά την ίδια ώρα προσλαμβάνετε, κύριε Υπουργέ, μετακλητούς από εδώ και από εκεί. Κόψτε τους μετακλητούς, κόψτε τους Καρανίκες στου Μαξίμου και βεβαίως θα βρείτε τα 1.500 ευρώ για να τα δώσετε στους αρίστους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Επαναλαμβάνω, δεν είναι θέμα έλλειψης αξιοκρατίας, είναι θέμα έλλειψης χρημάτων.

Περισσότερα Φοιτητικά Νέα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr