Είσαι νέος φοιτητής μακριά από το σπίτι σου;

Έξυπνοι τρόποι να εξασφαλίσεις οικονομική διαμονή

Αναζητώντας σπίτι

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να βρεις φοιτητικό σπίτι ή και σπίτι γενικότερα έχει γίνει ένας εφιάλτης στις μέρες μας. Όλα τα καλά διαμερίσματα είναι στο Airbnb και τα υπόλοιπα είναι απλησίαστα λόγω τιμής. Παρόλα αυτά έχεις αρκετές επιλογές:

  • Ψάξε να δεις εάν δικαιούσαι να μείνεις στην εστία του Πανεπιστημίου που θα σπουδάσεις. Πολλές φορές φοιτητές που είναι δικαιούχοι δεν το γνωρίζουν καν και πληρώνουν ενοίκιο χωρίς λόγο. Αν μπορείς να τρως και στην εστία θα γλυτώνεις ένα μεγάλο ποσό και από την μηνιαία έξοδα του σούπερ μάρκετ. Έλεγξε επίσης αν δικαιούσαι επίδομα ενοικίου. 
  • Για αρχή εξέτασε το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης. “Μα θα μείνω με έναν άγνωστο;” Είναι η πρώτη σου σκέψη, όμως σκέψου ξανά! Σίγουρα υπάρχει κάποιος συμμαθητής που περάσατε στην ίδια πόλη ή κάποιος σε μεγαλύτερο έτος από εσένα και μπορεί να του αρέσει κι εκείνου η ιδέα να μοιράζεται τα μηνιαία έξοδα. Δεν χάνεις κάτι να προσπαθήσεις. 
  • Αν η συγκατοίκηση δεν κάτσει κάνε λίγη έρευνα. Πήγαινε στην πόλη που θα σπουδάσεις, τσέκαρε τον πίνακα ανακοινώσεων της σχολής και του κυλικείου αλλά περπάτα επίσης στις γειτονιές γύρω από τη σχολή σου. Τα καλύτερα διαμερίσματα δε βγαίνουν ποτέ σε αγγελία γιατί πολύ απλά νοικιάζονται κατευθείαν πριν ελευθερωθούν καλά καλά από όποιον προλάβει να δει πρώτος το  κλασικό κίτρινο χαρτάκι “ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ”. 


Εξοπλισμός 

Αν βρεις σπίτι ένα άλλο μεγάλο έξοδο κάθε φοιτητή αποτελούν τα έπιπλα και οι οικιακές συσκευές που θα χρειαστεί για να το εξοπλίσει.  

  • Κάνε έρευνα αγοράς. Πολλά καταστήματα με είδη σπιτιού όπως για παράδειγμα τα Vicko κάνουν ειδικές τιμές για φοιτητές και βγάζουν και φοιτητικά πακέτα εξοπλισμού. Αυτό ισχύει και για τις ηλεκτρικές συσκευές που μπορείς πάλι να εκμεταλλευτείς φοιτητικές προσφορές. 
  • Ψάξε για απόφοιτους που μπορεί να θέλουν να πουλήσουν τα παλιά τους έπιπλα. Πολλές φορές το κόστος μεταφοράς είναι τέτοιο που όταν κάποιος τελειώνει το πανεπιστήμιο θέλει απλά να ξεφορτωθεί τα έπιπλά του και όχι να μπει στην κουραστική και πολυέξοδη διαδικασία της μετακόμισης. Γιατί να μην επωφεληθείς κι εσύ από αυτό;
  • Το ποσό που θα διαθέσεις δεν είναι αμελητέο και θα πρέπει να το λάβεις υπόψη σοβαρά όταν θα διαλέξεις ένα σπίτι επιπλωμένο ή μη. Αρκεί να σκεφτείς ότι για να αγοράσεις ένα κρεβάτι με στρώμα, ένα γραφείο, μια τηλεόραση, ένα ψυγείο, μια κουζίνα και ένα πλυντήριο μπορεί να χαλάσεις κοντά στις 2000 ή και περισσότερα. Αυτό σημαίνει πως θα ξοδέψεις για να εξοπλίσεις το φοιτητικό σου σπίτι περίπου 50 ευρώ ανά μήνα που θα μείνεις σε αυτό (αν υποθέσουμε πως θα αποφοιτήσεις στην τετραετία) περισσότερα από το να μείνεις σε ένα επιπλωμένο σπίτι. Άρα μια μικρή διαφορά προς τα πάνω στο ενοίκιο μπορεί μακροπρόθεσμα να είναι προς όφελός σου. 
  • Το ίδιο ισχύει και με τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που πολλοί ιδιοκτήτες πλέον ενσωματώνουν στην τιμή ενοικίου αλλά και με συσκευές που σου εξοικονομούν χρήματα όπως είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ αν σου αρέσει να κάνεις μπάνιο και δε θες να πληρώνεις μια περιουσία στο ρεύμα. 

Με τα παραπάνω στο μυαλό θα μπορέσεις να ξεκινήσεις οικονομικά το νέο σου ταξίδι και τα φοιτητικά χρόνια που θα σου μείνουν αξέχαστα. Συγχαρητήρια λοιπόν και καλή αρχή!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr