Το Πανεπιστήμιο Πατρών καλωσορίζει τους πρωτοετείς φοιτητές

Το Πανεπιστήμιο Πατρών καλωσορίζει τους πρωτοετείς φοιτητές

Πρωτοετείς Φοιτητές: Αναλυτικά το μήνυμα της Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας προς τους πρωτοετείς φοιτητές ακαδημαϊκού έτους 2019-2020:

Καλωσόρισμα της νέας Ακαδημαϊκής χρονιάς 


Δημιουργική, γερή και ήρεμη Ακαδημαϊκή χρονιά, εύχομαι σε όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που επέλεξαν να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τους συγχαίρουμε για την επιτυχία τους και  ευχόμαστε μια δημιουργική φοιτητική  πορεία με στοχοθέτηση, αναζητήσεις, και ουσιαστική μελέτη του γνωστικού σας αντικειμένου. 

Αγαπημένοι μας φοιτητές,

Τα χρόνια των Σπουδών σας είναι τα πιο δημιουργικά σε όλα τα επίπεδα. Αποκτάτε γνώση, εμπειρία και διαμορφώνετε προσωπικότητα. Σας εύχομαι να έχετε όραμα, αισιοδοξία, δημιουργικό προβληματισμό, ευαισθησία, αγάπη και μεράκι για τις Σπουδές σας.

Το Πανεπιστήμιό μας κατατάσσεται  στα πρώτα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όπως άλλωστε προκύπτει από τις εξωτερικές αξιολογήσεις ,την αρίστη πιστοποίηση του Ιδρύματος και διεθνείς κατατάξεις, προσφέροντας στους φοιτητές μας υψηλού επιπέδου σπουδές σε Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό επίπεδο, συνεργασίες στο διεθνή χώρο με αξιόλογα Πανεπιστήμια, δυνατότητα κινητικότητας Erasmus μέσω διμερών συμφωνιών με περίπου 600 Πανεπιστήμια στο διεθνή χώρο, κοινωνική ζωή, πολιτιστικές εκδηλώσεις και άθληση σε οργανωμένα campus του Πανεπιστημίου μας.

Ιδρύθηκε το 1964 και σήμερα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 έχει 7 Σχολές και 35 Τμήματα.  Οι στρατηγικοί στόχοι μας εδράζονται στην ισχυρή παράδοση που ήδη έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως ένα από τα κορυφαία ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συντείνουν στην εδραίωση της θέσης του στο εθνικό και διεθνές περιβάλλον. Το όραμα μας για το Πανεπιστήμιο μας εξειδικεύεται στις λέξεις: Αριστεία, Διαφάνεια, Ακαδημαϊκότητα, Δημοκρατία. Θεωρούμε ότι στην περίπτωση των Πανεπιστημίων, δεν υπάρχουν ρηξικέλευθες λύσεις παρά μόνο ορθολογικές που προκύπτουν μέσα από Δημόσιο διάλογο, συλλογικότητα, συνέργειες και συναινέσεις.

Στα 55 αυτά χρόνια, η προσπάθεια ήταν μεγάλη και πολλές φορές δύσκολη σε αντίξοες συνθήκες, αλλά, πραγματικά, άξιζε τον κόπο. Οι εξωτερικές αξιολογήσεις των Τμημάτων, αλλά και  η συνολική εξωτερική αξιολόγηση του Ιδρύματος και η πιστοποίησή του με άριστα σύμφωνα με τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης, δικαίωσαν την προσπάθειά μας και μας προσέφεραν σημαντικό πλεονέκτημα. Οι απόφοιτοι μας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας. 

Η πάγια θέση της Πρυτανείας είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο οφείλει να διασφαλίζει το αγαθό της παιδείας, να προασπίζεται θεσμούς και ακαδημαϊκές αξίες και να διατηρεί τους υψηλούς στόχους του. Στην προσπάθειά μας αυτή σας θέλουμε όλους μαζί μας για ένα Πανεπιστήμιο που θα διασφαλίζει το αγαθό της Παιδείας, θα προάγει την Καινοτομία και την Αριστεία, θα έχει εξωστρέφεια και θα ακολουθεί διεθνή πρότυπα.

Σας καλούμε από τώρα να ενημερωθείτε για την εκδήλωση Patras IQ, που αποτελεί θεσμό τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο μας, με ετήσια  διοργάνωση τεράστιας έκθεσης από τους φοιτητές μας, μέλη ΔΕΠ και νέες επιχειρήσεις  όπου η συνέργεια καινοτομίας και παραγωγικότητας γίνεται πράξη.  

Ευχόμαστε σε όλες και όλους καλή και δημιουργική ακαδημαϊκή χρονιά!

Η Πρύτανις

Βενετσάνα Κυριαζοπούλου

Καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ» 

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020  συνεχίζεται για 10η συνεχή χρονιά ο θεσμός των υποτροφιών «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών .Οι υποτροφίες για τους προπτυχιακούς φοιτητές αφορούν μόνο σε οικονομικά ασθενείς φοιτητές (πρώτος τίτλος σπουδών στις αντίστοιχες κατηγορίες). Η υποτροφία συνεχίζεται σε όλα τα έτη σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο υπότροφος έχει καλή επίδοση στις σπουδές του. Αναλυτικά:

Για Προπτυχιακές Σπουδές: Έως Τριάντα (30) υποτροφίες των 5.000 €/έτος στους πρωτοετείς φοιτητές (νέο-εισαχθέντες το 2019). 

Υποτροφίες χορηγούνται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για τελευταία χρονιά, σε φοιτητές οι οποίοι ξεκινούν το δεύτερο έτος σπουδών (νέο-εισαχθέντες το 2018). Στην περίπτωση αυτή, οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν περάσει όλα τα μαθήματα του πρώτου έτους.

Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται στο Γενικό Πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου Πατρών (αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικώς με σφραγίδα ταχυδρομείου έως και 02/10/2019).

Αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ. 

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019 - 2020

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου, καθώς και των εξεταστικών περιόδων ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 καθορίστηκαν με την υπ’ αριθμ. 151/6.6.2019 έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ως ακολούθως:

Εξετάσεις περιόδου Σεπτεμβρίου 2019:

26.8.2019- 20.9.2019

Έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου:

30.9.2019

Λήξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου:

10.1.2020

Εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου:

20.1.2020 - 7.2.2020

Έναρξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου:

17.2.2020

Λήξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου:

29.5.2020

Εξετάσεις εαρινού εξαμήνου:

8.6.2020 - 26.6.2020 


ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Με ιδιαίτερα δυναμική την παρουσία του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 31 Αυγούστου οι ΙΙ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες. Οι συγκεκριμένοι διεθνείς Αγώνες διεξήχθησαν στην Πάτρα μεταξύ 25-31 Αυγούστου 2019 περιλαμβάνοντας 11 αθλήματα (aquathlon, beach handball, beach soccer, beach volleyball, beach tennis, beach wrestling, canoe ocean racing, fin swimming, open water swimming, rowing beach sprint, water ski), στα οποία αγωνίστηκαν αθλητές 26 χωρών και των τριών ηπείρων (Ευρώπη, Αφρική, Ασία) που περιβάλουν τη Μεσόγειο. 

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών, ως επίσημος υποστηρικτής των Αγώνων και με επικεφαλής τον Δρ. Κωνσταντίνο Φουσέκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος, ανέλαβε την οργάνωση της Φυσικοθεραπευτικής κάλυψης των αγώνων  καθώς και την εκπαίδευση των εθελοντών φυσικοθεραπευτών στις Φυσικοθεραπευτικές Υπηρεσίες (τεχνικές προετοιμασίας, περίδεσης και αποκατάστασης των αθλητών) που παρασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή και την Ιατρική Υπηρεσία των Αγώνων.  

Η Φυσικοθεραπευτική υποστήριξη των Αγώνων αποτέλεσε μία πολύ σημαντική προσπάθεια, η οποία αφ’ ενός ανέδειξε την αξία της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας στους αθλητές όλων των χωρών που συμμετείχαν στους Αγώνες και αφ’ εταίρου ανέδειξε το ισχυρό εθελοντικό πνεύμα διεπιστημονικής συνεργασίας και προσφοράς.  

Την ομάδα εθελοντών Φυσικοθεραπευτών αποτέλεσαν αρκετοί καθηγητές-μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών, παλαιοί απόφοιτοι, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος, εκπαιδευτικό προσωπικό άλλων Τμημάτων Φυσικοθεραπείας καθώς και επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές. Η συμβολή της επιστημονικής αυτής ομάδας  ήταν καθοριστική τόσο για την παροχή πρώτων βοηθειών όσο και στην προετοιμασία και αποκατάσταση των αθλητών (με ειδικές θεραπευτικές τεχνικές μαλακών μορίων και διατάσεων, τεχνικές αθλητικής περίδεσης των αρθρώσεων κ.α). 

Εκ μέρους του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές φυσικοθεραπευτές για την συμμετοχή τους στην προσπάθειά Φυσικοθεραπευτικής κάλυψης των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων της Πάτρας καθώς και όλους τους επιστήμονες Υγείας (Ιατρούς-Νοσηλευτές κ.α)  για την άψογη συνεργασία σε όλη τη διάρκεια των αγώνων. 

14ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ  «ICGL14»

Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει το 14ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.Το Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από το 1993 και είναι αφιερωμένο σε όλες τις πτυχές της γλωσσολογικής μελέτης και ανάλυσης της Ελληνικής από την αρχαία μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη έμφαση στα πιο πρόσφατα στάδια της εξέλιξής της.  Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://icgl14.events.upatras.gr/ 

ΠΡΩΤΟΕΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν θέλεις να Μείνεις Ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα που αφορούν την Εγγραφή σου στην Σχολή, έκδοση φοιτητικού πάσου, αίτηση για μετεγγραφή (Προθεσμίες/Δικαιολογητικά) ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Εγγραφές Πρωτοετών στο Πανεπιστήμιο

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα που αφορούν τους Πρωτοετείς.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr