Εισαγωγή και εφέτος σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με βαθμό 4 - Μεγάλη πτώση στις βάσεις

Εισαγωγή και εφέτος σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με βαθμό 4 - Μεγάλη πτώση στις βάσεις

Σε περίοδο δύσκολη, με τις πολιτικές εξελίξεις να ανατρέπουν διαρκώς τα δεδομένα και τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας υποχρηματοδοτούμενα, ο χρόνος που δόθηκε εφέτος για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων ήταν μεν μεγαλύτερος από άλλες χρονιές, βρήκε ωστόσο τους υποψηφίους μπροστά σε μεγάλα διλήμματα.

Οπως φαίνεται μάλιστα, λόγω της δραστικής μείωσης των μετεγγραφών για την επόμενη χρονιά, οι επιλογές φαίνεται να είναι σαφέστερες και στοχευμένες. Ελάχιστοι ήταν εφέτος εκείνοι που συμπλήρωσαν στο μηχανογραφικό τους τμήματα ομοειδή με εκείνα της πρώτης επιλογής τους και που βρίσκονται σε αστικά κέντρα, καθώς δεν θα μπορούν να βρεθούν μέσω μετεγγραφής σε αυτά.


Λιγότεροι αριστούχοι

Εκείνο που αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της εφετινής εξεταστικής διαδικασίας ωστόσο είναι το γεγονός ότι μειώθηκε κατά το ήμισυ ο αριθμός των αριστούχων όλων των κατευθύνσεων, ενώ οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν βαθμολογίες πάνω από 18 ήταν συνολικά 4.010 (ποσοστό 5,07%) έναντι 7.428 (9,48%) που ήταν ο αριθμός των αριστούχων κατά την περυσινή εξεταστική διαδικασία.

Οπως κάθε χρόνο, οι βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Πιθανότατο επίσης είναι ότι και εφέτος θα καταγραφεί το φαινόμενο της εισαγωγής εισακτέων σε τμήματα ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας με βαθμό κάτω από 4. Πέρυσι στα πανεπιστήμια μπήκε υποψήφιος με 7.773 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ με 4.054 μόρια.

Πάντως μέχρι και την Παρασκευή και με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.goν.gr όπου μπορούν να βρουν τον αριθμό εισακτέων, βάσεις παλαιότερων ετών, το έντυπο με τις οδηγίες του και το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο.

Μεγάλη πτώση στις βάσεις

Οπως είναι γνωστό, εφέτος αναμένεται μεγάλη πτώση στις βάσεις εισαγωγής, ιδίως σε εκείνες της περιφέρειας αλλά και στα κεντρικά πανεπιστήμια. Πτώση βάσεων όμως θα υπάρχει και σε όλες τις περιζήτητες σχολές των αστικών κέντρων, σε διαφορετική ωστόσο «ένταση».

Κάτω από τα 18.000 μόρια θα πέσουν πολλές από τις περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές, ενώ στην επαρχία σε κάποια τμήματα η πτώση των βάσεων αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 1.500 μόρια. Κάτω από το όριο των 18.000 μορίων θα βρίσκεται όπως όλα δείχνουν εφέτος η Νομική Σχολή Κομοτηνής, περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές, η Ψυχολογία Αθήνας, ενώ και στις Επιστήμες Υγείας θα υπάρξουν αρκετά τμήματα όπου οι υποψήφιοι θα εισαχθούν με λιγότερα από 18.000 μόρια.

Οι Ιατρικές Σχολές εκτός της Αθήνας επίσης αναμένεται να «πέσουν» κάτω από τα 19.000 μόρια. Πτωτικές αλλά σε μικρότερο βαθμό αναμένεται ότι θα είναι οι τάσεις στις βάσεις και των οικονομικών τμημάτων στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια. Στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται πτώση της βάσης περίπου 100 μορίων, ενώ το ίδιο αναμένεται και στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Επιστήμης του ίδιου ιδρύματος. Στην Πληροφορική στο ίδιο πανεπιστήμιο η πτώση θα είναι επίσης πολλών εκατοντάδων μορίων.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr