Έρχονται μειώσεις εισακτέων - Λιγότεροι φοιτητές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Μείωση του αριθμού εισακτέων έως 10% στα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας το επόμενο έτος και πλαφόν για τις μετεγγραφές, αναμένεται να εξαγγείλει σε λίγες ημέρες ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.

Η μείωση των εισακτέων στα κεντρικά ιδρύματα θα είναι της τάξης του 5%-10% για τους κανονικούς εισακτέους, ενώ για τις μετεγγραφές θα μπει πλαφόν ώστε να μη ξεπεράσουν το 20%-25% των εισακτέων, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Αν είσαι Φοιτητής Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ και θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πιο σημαντικά νέα της φοιτητικής σου ζωής, ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ


O υπουργός δήλωσε ότι ο αριθμός των εισακτέων «θα ανακοινωθεί εντός των ημερών σε συνεργασία και με τους πρυτάνεις».

Αν και οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για τη χρονιά που έρχεται θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή κοντά στις 70.000, όλα δείχνουν ότι λόγω του αλαλούμ με τις μετεγγραφές που επιβάρυναν κατά πολύ τα τμήματα του κέντρου θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στους εισακτέους.

Ποιες σχολές θα ζητήσουν μείωση εισακτέων

Μάλιστα εκεί που αναμένεται να πέσει το μεγαλύτερο μαχαίρι είναι στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σχολές όπως αυτές του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ και του Αριστοτέλειου που πέρυσι δέχθηκαν σχεδόν το σύνολο όσων ζήτησαν μετεγγραφές θα είναι σε θέση να έχουν πολύ λιγότερους εισακτέους. Οι σχολές μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ, η ιατρική και τα παιδαγωγικά του ΕΚΠΑ αλλά και αρκετές σχολές του Αριστοτέλειου της Θεσσαλονίκης ήδη έχουν ζητήσει μεγάλες περικοπές στους εισακτέους.

Παράλληλα από τα ιδρύματα ζητείται να μπει ένα πλαφόν στις μετεγγραφές κοντά στο 15 με 20% έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι σχολές με πολλαπλάσιους φοιτητές από εκείνους που πραγματικά μπορούν να δεχθούν.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr