Περισσότερες επιλογές για τους υποψήφιους στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ το 2016

Μεγαλύτερη γκάμα τμημάτων και σχολών θα μπορούν να επιλέξουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων που θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σύστημα το οποίο καθιέρωσε το 2013 ο Κ. Αρβανιτόπουλος και θα κάνει πρεμιέρα του χρόνου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξετάζει τρόπους που θα δίνουν τη δυνατότητα στους υποψηφίους να επιλέγουν περισσότερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς το νέο σύστημα περιόρισε δραστικά τις επιλογές τους. Ταυτόχρονα, θα επανεξετάσει άμεσα το αναλυτικό πρόγραμμα της Γ' τάξης του «Νέου Λυκείου» που έσπευσε να εγκρίνει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Σε άμεση επανεξέταση του αναλυτικού προγράμματος της Γ' Λυκείου, που είχε σπεύσει να εγκρίνει προεκλογικά ο Αν. Λοβέρδος, θα προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Ειδικότερα, οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στη Γ' Λυκείου θα διαγωνιστούν σε τέσσερα μαθήματα, όπως ορίζει ο νόμος για το «Νέο Λύκειο». Ωστόσο, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου χωρίς να διαταράξει τις εκπαιδευτικές λειτουργίες, μελετά τρόπους διεύρυνσης των επιλογών τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με το σύστημα Αρβανιτόπουλου, οι δυνατότητες αυτές περιορίζονται δραστικά, καθώς οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τμήματα μόνο από ένα επιστημονικό πεδίο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο ανταγωνισμός, αλλά και το άγχος των υποψηφίων, οι οποίοι μπορεί να αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμη και αν πετύχουν υψηλότατες βαθμολογίες. Επίσης, περιορίζονται και οι δυνατότητές τους να επιλέξουν και να εισαχθούν σε τμήμα ή σχολή που δεν θα τους υποχρεώνει να πάρουν τον δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης.


Με το προηγούμενο καθεστώς, οι υποψήφιοι μπορούσαν, με συνδυασμό δύο επιστημονικών πεδίων, να έχουν ευρύτατη γκάμα επιλογών, που μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 250 τμήματα. Ο νέος νόμος κόβει τις δυνατότητες αυτές το πολύ στις 140 με κατώτερο όριο ακόμα και τα 35. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας υποψήφιος που θα παρακολουθεί το πεδίο ανθρωπιστικών σπουδών, το οποίο οδηγεί στις τρεις Νομικές και στα τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Ψυχολογίας, δεν θα μπορεί πλέον να δηλώσει κανένα από τα Παιδαγωγικά τμήματα που ανήκουν σε άλλο πεδίο και διδάσκονται άλλα μαθήματα. Αντιστοίχως, μειώνονται δραστικά οι δυνατότητες επιλογής των υποψηφίων που θα παρακολουθήσουν το επιστημονικό πεδίο που οδηγεί στα τμήματα πληροφορικής που δεν ξεπερνούν τα 35.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας θα επανεξετάσει άμεσα το αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ' Λυκείου του «Νέου Λυκείου», το οποίο εγκρίθηκε μέσα από μια στρεβλή διαδικασία, που και πάλι απέκλειε τη διαβούλευση με τους φορείς των εκπαιδευτικών και τις επιστημονικές ενώσεις. Μάλιστα, η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της στις 20.1.2015, κατήγγειλε ότι το υπουργείο Παιδείας και η ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην εναγώνια προσπάθειά τους να παραλάβουν και να εγκρίνουν τα νέα αναλυτικά προγράμματα για το «Νέο Λύκειο» πριν την ημερομηνία των εκλογών, παρέκαμψαν τις ειδικές επιτροπές που είχαν συσταθεί γι' αυτόν τον σκοπό σε κάθε αντικείμενο/μάθημα και παραβιάζοντας τον αρχικό σχεδιασμό συγκρότησαν μια ενιαία τριμελή επιτροπή παραλαβής για όλα τα μαθήματα.

Η ΟΛΜΕ είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια βιαστική και αβασάνιστη διαδικασία για την ποιότητα των αναλυτικών προγραμμάτων, ενώ τόνιζε ότι κακοποιείται βάναυσα κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου, με τους καθ' ύλην αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς να τίθενται για μια ακόμα φορά στο περιθώριο.

Μάχιμοι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν μαθήματα κατεύθυνσης στο Λύκειο τονίζουν ότι η προβλεπόμενη ύλη δεν βγαίνει, ενώ επισημαίνουν ότι σε κάποια μαθήματα (π.χ. Χημεία) «κατεβαίνει» ύλη που διδάσκεται στο πρώτο έτος πανεπιστημιακών τμημάτων, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να χρειάζεται να γραφτούν ή να συμπληρωθούν τα υπάρχοντα βιβλία.

Π. ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ - avgi.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr