Πανεπιστήμια: Ανοίγουν εκ νέου οι αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών

Πανεπιστήμια: Ανοίγουν εκ νέου οι αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι εκ νέου αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών σε ΑΕΙ θα υποβληθούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά, σε ειδική εφαρμογή.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το χρονικό διάστημα 24, 25 και 26 Μαΐου θα υποβληθούν, εκ νέου, αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών/μετακινήσεων σε τμήματα και σχολές των ΑΕΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του Ν. 4692/2020 (ΦΕΚ Α’ 111, 12-6-2020) και του Κεφαλαίου ΣΤ΄ της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμ. 148236/Ζ1/30-10-2020 (ΦΕΚ 4806, Β΄).


Κατ' εξαίρεση Μετεγγραφές

Ποιοι φοιτητές δικαιούνται κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή/μετακίνηση:

Ειδικότερα, τα άρθρα 12, 13 και 14 ορίζουν ποιοι φοιτητές δικαιούνται κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή/μετακίνηση το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021:

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν τα σχετικά άρθρα:

Άρθρο 12
Πεδίο εφαρμογής - Δικαιούχοι μετεγγραφής

1. Αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής/ μετακίνησης υποβάλλονται αποκλειστικά για σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις ή επιγενόμενες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Ως τέτοιες χαρακτηρίζονται ιδίως οι εξής:

α) σοβαρές παθήσεις φοιτητών ή μελών της οικογένειας του φοιτητή, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα της υπό στοιχεία Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, και οι οποίες διαπιστώνονται από τα όργανα και μέσω διαδικασίας η οποία αναφέρεται στη ως άνω κοινή υπουργική απόφαση,

β) θάνατος συγγενούς α ́ βαθμού εξ αίματος σε ευ- θεία γραμμή ή β ́ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός ενός έτους πριν την υποβολή της αίτησης για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής,

γ) κυοφορούσες φοιτήτριες μετά από βεβαίωση θεράποντος ιατρού και διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος, και εφόσον αυτές ήδη φοιτούν για την απόκτηση πρώτου πτυχίου, και

δ) φοιτητές οι οποίοι έχουν υποστεί σωματική ή ψυχική βλάβη προκληθείσα από εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της γενετήσιας ελευθερίας ή της προσωπικής ελευθερίας, η οποία τεκμηριώνεται με βάση τα πορίσματα της ιατρικής επιστήμης.

  • Την ενημερωτική σελίδα των Μετεγγραφών μπορείτε να την δείτε εδώ.

2. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα Α.Ε.Ι. στην Περιφερειακή Ενότητα με εκείνο του Τμήματος εισαγωγής ή φοίτησής τους, τότε οι φοιτητές αυτοί, δύνανται να υποβάλουν αίτηση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης σε Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου για το οποίο συγκεντρώνουν τα μόρια της βάσης εισαγωγής κατά το έτος εγγραφής τους στο Τμήμα προέλευσης.

3. Σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτών την κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή ή μετακίνηση εμπίπτει σε λόγους αποκλεισμού, όπως αυτοί της παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4692/2020 (Α ́ 111), τότε η Επιτροπή κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών του άρθρου 8 δύναται να εισηγηθεί ομόφωνα στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος και κρίνει για την έκδοση απόφασης κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής ή μετακίνησης.

4. Η αίτηση για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή ή μετακίνηση δεν μπορεί να αφορά σε πραγματικά περιστατικά, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την απόρριψη της αίτησης μετεγγραφής ή μετακίνησης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τίθενται από τις διατάξεις περί μετεγγραφών ή μετακινήσεων του ν. 4692/2020 (Α ́ 111).

Άρθρο 13
Σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών/μετακινήσεων

1. Συνιστάται πενταμελής Επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση των κατ’ εξαίρεση αιτήσεων μετεγγραφής ή μετακίνησης.

Η Επιτροπή κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών/μετακινήσεων αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

α) Έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από το Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του, και εκτελεί χρέη Προέδρου.

β) Δύο (2) εκπροσώπους που υποδεικνύονται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Α.Ε.Ι., οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, ως μέλη.

γ) Έναν (1) εκπρόσωπο από τη Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. με τον αναπληρωτή του, ως μέλος.

δ) Έναν (1) εκπρόσωπο κλάδου ή ειδικότητας ΠΕ Ιατρών, ο οποίο υποδεικνύεται από τον Υπουργό Υγείας και ορίζεται με την αναπληρωτή του, ως μέλος.

2. Τα μέλη που αναφέρονται στα στοιχεία α ́, β ́ και δ ́ του παρόντος άρθρου, ορίζονται εγγράφως από τους αρμόδιους φορείς εντός δέκα (10) ημερών από τη λήψη του σχετικού αιτήματος από την αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.

3. Το μέλος του στοιχείου γ ́, καθώς και ο Γραμματέας της Επιτροπής με τον αναπληρωτή του και δύο υπάλληλοι του τμήματος Δ ́ της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης ορίζονται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

4. Η Επιτροπή λειτουργεί εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας, συγκροτείται για κάθε ακαδημαϊκό έτος με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι άμισθη και τα μέλη της δεν λαμβάνουν κανενός είδους αμοιβή ή αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αυτή. Σε περίπτωση αντικατάστασης μέλους της Επιτροπής, το νέο μέλος διανύει τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του μέλους το οποίο αντικαταστάθηκε. Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να αντικαθιστά οποιοδήποτε μέλος της Επιτροπής με αιτιολογημένη απόφασή του. Η απουσία μέλους της Επιτροπής χωρίς σοβαρό λόγο από τέσσερις (4) συνεχείς συνεδριάσεις ή για χρονική περίοδο δύο (2) μηνών, ισοδυναμεί με παραίτηση και ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να προβεί στην αντικατάστασή του, για το υπόλοιπο διάστημα της θητείας της Επιτροπής.

5. Η Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρούσα η πλειοψηφία των μελών της μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος ή ο αναπληρωτής του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

6. Η Επιτροπή συνεδριάζει μετά από έγγραφη πρόσκληση των μελών της από τον Πρόεδρο. Η πρόσκληση περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη και γνωστοποιεί- ται από τον Γραμματέα τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από τη συνεδρίαση, στα μέλη της Επιτροπής.

7. Ο Γραμματέας της Επιτροπής τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων τα οποία συντάσσονται από τον ίδιο και επικυρώνονται από τον Πρόεδρο.

8. Οι συνεδριάσεις και η λειτουργία της Επιτροπής διέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας για τα συλλογικά όργανα της Διοίκησης (ν. 2690/1999, Α ́ 45).

9. Η απόφαση ορισμού της Επιτροπής δεν δημοσιοποιείται πριν από την ολοκλήρωση του έργου της για το οικείο ακαδημαϊκό έτος.

Άρθρο 14
Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικά

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν μαζί με τα δικαιολογητικά, τα οποία τεκμηριώνουν τις σοβαρές και εξαιρετικές περιπτώσεις ή τις επιγενόμενες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 12 της παρούσας, και τα ακόλουθα:

α. Εκτυπωμένη την οριστικοποιημένη ηλεκτρονική αίτηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής/μετακίνησης που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

β. Βεβαίωση σπουδών από το Τμήμα προέλευσης από την οποία προκύπτει το εξάμηνο φοίτησης και ο τρόπος εισαγωγής στο εν λόγω Τμήμα.

γ. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο έχει εκδοθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Οι αιτήσεις μαζί με τα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε ημερομηνίες και με διαδικασία που ανακοινώνεται από το Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η Επιτροπή δύναται να ζητήσει από τον ενδιαφερόμενο επιπλέον δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση της κρίσης της περί της αίτησης για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής/μετακίνησης.

Ο πλήρης φάκελος του αιτούντος και η τεκμηριωμένη απόφαση της Επιτροπής διαβιβάζονται στο Ίδρυμα, στο οποίο ο αιτών έχει αιτηθεί την κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή/μετακίνηση.

  • Την ενημερωτική σελίδα των Μετεγγραφών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr