Τι δήλωσε ο Υπουργός για τις Μετεγγραφές φοιτητών 2014!

Στις αλλαγές που αφορούν τις Μεταγραφές φοιτητών 2014, μίλησε σήμερα στο Mega ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος:

«Η Βουλή το Μάιο πριν κλείσει ψήφισε μια ρύθμιση, είναι το άρθρο 53 του νόμου για τις λαϊκές αγορές, που τότε το συζητάγατε εσείς για τις λαϊκές με την ένταση που υπήρχε. Ψηφίστηκε λοιπόν μια πολύ αναλυτική διάταξη που μάλιστα η Βουλή την έκανε και όσο μπορούσε περισσότερο γενναιόδωρη. Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, οικογένειες με θύματα τρομοκρατίας, οικογένειες των οποίων οι γονείς είναι ασθενείς πέρα των παιδιών, οικογένειες που έχουν δυο παιδιά εκ των οποίων το ένα σπουδάζει πες μια οικογένεια στον Πειραιά το ένα παιδί είναι στο Ηράκλειο και δίνει και το άλλο, σε αυτές τις περιπτώσεις η μετεγγραφή αποτελεί δικαίωμα όπως λέει ο νόμος, τώρα. Χωρίς τη δική μας παρέμβαση. Ήδη ισχύει αυτό από τις 14 Μαΐου και αφορά την επόμενη χρονιά.

Θα προσθέσουμε και το στοιχείο που ίσχυε πρόπερσι που είναι εισοδηματικό, έχει να κάνει με πόσα άτομα έχει οικογένεια για να βγάλουμε τον τελικό υπολογισμό. Αυτό ίσχυε επί Αρβανιτόπουλου και εφαρμόστηκε.


Δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ αυτά, θα ισχύσουν από φέτος και ήταν και θα διατηρηθεί, θα το ξαναφέρουμε δηλαδή 9.000 € κατά άτομο της οικογένειας. Υπήρχε πέρσι και θα το επαναλάβουμε κι αυτό ένα όριο 10% γι” αυτά τα οικονομικά κριτήρια. Για τα προηγούμενα δεν υπάρχει όριο, κανένα. Και υπάρχει και η ρύθμιση στο νόμο ότι το οικείο Τμήμα είναι αρμόδιο για να καθοριστούν ποιοι είναι αυτοί των οποίων ικανοποιείται το δικαίωμα για μετεγγραφή.

Οι Πρυτάνεις αντιδρούν με τα επιχειρήματα που λέτε δεν τα επαναλαμβάνω. Συναντηθήκαμε στη Σύνοδο Πρυτάνεων στη Ρόδο και το κουβεντιάσαμε και προχθές, συναντηθήκαμε με το συντονιστικό όργανο των Πρυτάνεων, ένα τριμελές και των Προέδρων των ΤΕΙ γιατί έχουν κι εκεί πρόβλημα. Μάλιστα το ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, θα υποδεχθούν τον κύριο όγκο των αιτήσεων.

Συμφωνήσαμε τη διαδικασία και σήμερα θα βγει μια ανακοίνωση. Θα δείτε σ’ αυτήν ότι ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας να κάνει αυτό την προπαρασκευή και όχι τα Πανεπιστήμια που δεν έχουν Διοικητικούς Υπαλλήλους. Έτσι, δε διασκεδάζεται η ανησυχία των Πρυτάνεων, αλλά πάντως μπαίνουμε κι εμείς στον κόπο τους και κάνουμε κι εμείς ένα κομμάτι της δουλειάς τους. Κάτι ακόμη: Θα προβλέπει και το θεσμό της αμοιβαίας μετάθεσης, αλλά για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Επίσης, επειδή θα πάμε στη Βουλή, γι’ αυτή τη συμπλήρωση, την επαναφορά του περσινού κριτηρίου κι επειδή εκεί πολλές φορές οι Βουλευτές κάνουμε πλειοδοσία, θέλω να πω ότι υπάρχουν και τα περιφερειακά

Πανεπιστήμια άρα οι Βουλευτές, οι πάρα πολλοί που είναι από την Περιφέρεια, πρέπει να σκεφθούν ότι μια εύνοια προς κεντρικά Πανεπιστήμια, σημαίνει ερήμωση και των περιφερειακών.

Άρα λοιπόν θα πάμε τη διάταξη στη Βουλή για μια συμπλήρωση, αλλά δε θα είναι αυτό μια αφορμή για να βάλουμε στο νόμο ό,τι μας περνάει απ’ το μυαλό. Εκεί βρήκαμε, όχι συμφωνία με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ, γιατί διαμαρτύρονται οι άνθρωποι κι έχουμε εν τινι μέτρω ένα δίκιο. Αλλά βρήκαμε μια σύμπτωση λειτουργική και όχι σύμπτωση ουσίας που δε διασκεδάζει τις δικές τους ανησυχίες, αλλά επιτρέπει στα πράγματα πάντως να προχωρήσουν με κριτήριο ότι είμαστε σε μια πάρα πολύ μεγάλη οικονομική κρίση.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr