Προχωρά, διαδικασία, μετεγγραφών, Αρχιτεκτονικών, ΑΠΘ, ΕΜΠ, 2015, 2016 Προχωρά η διαδικασία των μετεγγραφών Αρχιτεκτονικών στο ΑΠΘ και ΕΜΠ

Προχωρά η διαδικασία των μετεγγραφών Αρχιτεκτονικών στο ΑΠΘ και ΕΜΠ

Μετά τον πολύμηνο αγώνα των φοιτητών προς μετεγγραφή για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 τώρα δικαιώνεται ο αγώνας τους, καθώς θα προχωρήσει η διαδικασία των μετεγγραφών και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Απρίλη, το ΣτΕ έκανε δεκτή προσφυγή που έκαναν η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις του τότε υπουργού Παιδείας, Α. Λοβέρδου, όσο και ο σχετικός νόμος (4264/2014), που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών, προσκρούουν σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος. Με αποτέλεσμα οι φοιτητές να παραμένουν στον αέρα χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στις πόλεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.


Όλο το προηγούμενο διάστημα οι Επιτροπές Αγώνα μετεγγραφέντων Αρχιτεκτονικής με τους γονείς τους καθώς και οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πρωτοστάτησαν σε αλλεπάλληλες και πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, απαιτώντας να ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές και να ενισχυθούν οικονομικά τα ιδρύματα.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για τις μεταγραφές στην αρχιτεκτονική ΑΠΘ σημειώνει:

«Ο αγώνας δεν θα σταματήσει εδώ καθώς η νέα ακαδημαϊκή χρονιά φέρνει αντιμέτωπους τους φοιτητές με εκρηκτικά προβλήματα μέσα στις σχολές. Βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό ταξικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του, το κίνημα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικό στο να εμποδίζει μέτρα, αλλά και πιο ικανό να κερδίζει μάχες. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τον αγώνα μέσα από τους συλλόγους μας».

Απόφαση Συνέλευσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ

«Η Συνέλευση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη συνεδρίασή της αριθμ. 1 στις 29/09/2015 συζήτησε το θέμα της μετεγγραφής φοιτητών επιτυχόντων ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.

Οι διδάσκοντες έχουν δηλώσει την αδυναμία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων να ανταποκριθεί στις σχετικές αποφάσεις για μεγάλο αριθμό εισακτέων, ο οποίος αναμένεται να επαυξηθεί με την εισαγωγή διαφόρων κατηγοριών φοιτητών σε αριθμό σπουδαστών τουλάχιστον 200, έναντι των 80 που μπορεί να εκπαιδεύσει, και επισημαίνουν την ευθύνη του υπουργείου για τη στοιχειώδη διατήρηση του επιπέδου σπουδών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων που υπηρετούν. Έχοντας, ωστόσο, επίγνωση των βαρύτατων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αλλά και με αίσθημα συμπαράστασης στους προς μετεγγραφή φοιτητές, καθώς η πολιτεία αποφεύγει ή αδυνατεί να σταθεί αρωγός στις οικογένειές τους, και να τους παρέχει τα απαραίτητα προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές στους σε περιφερειακά πανεπιστήμια, αποφάσισαν:

1. Να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγγραφής των παραπάνω επιτυχόντων κατ΄ εξαίρεση

2. Να κοινοποιήσουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους λόγους, οι οποίοι οδηγούν στην αδυναμία εκπαίδευσης υπερβολικά μεγάλου αριθμού φοιτητών (έλλειψη μελών ΔΕΠ, εργαστηριακού προσωπικού και διοικητικών υπαλλήλων, έλλειψη αναγκαίας υποδομής και ελλιπής χρηματοδότηση)

3. Να ζητήσουν από την Πολιτεία την άμεση κάλυψη των υφιστάμενων, αλλά και των νέων αναγκών που θα δημιουργηθούν, με αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης, πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, προώθηση των προκηρύξεων των θέσεων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν, προκήρυξη των αναγκαίων νέων θέσεων μελών ΔΕΠ και κάλυψη της λειτουργίας του Τμήματος με το απαραίτητο διοικητικό και εργαστηριακό προσωπικό.  Ο υπολογισμός του απαραίτητου απαιτούμενου προσωπικού πρέπει να γίνει με βάση τους πραγματικούς αριθμούς των σπουδαστών κατά τα διεθνή πρότυπα, ως μια ηθικά αποδεκτή λύση για ένα πραγματικό και όχι ψευδές και ωραιοποιημένο μέλλον για τους φοιτητές και αυριανούς αρχιτέκτονες. Έτσι το Τμήμα Αρχιτεκτόνων θα λειτουργεί ομαλά και, κατ’ επέκταση, η Πολυτεχνική Σχολή και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στο διεθνή ανταγωνισμό. Τα παραπάνω έχουν ήδη επισημανθεί και κατά την εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος από εξωτερικούς αξιολογητές.

Η απόφασή μας αυτή δεν ακυρώνει τις εκτιμήσεις που υποστηρίζουν την προσφυγή μας στο ΣΤΕ και τις διεκδικήσεις μας για κάθε νόμιμο δικαίωμα που συνδέεται με τις προσφυγές μας».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ

Καθηγητής Νικόλαος Καλογήρου

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr