Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι ρυθμίσεις των μετεγγραφών Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι ρυθμίσεις των μετεγγραφών

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι ρυθμίσεις των μετεγγραφών

Οι αλλαγές στις μετεγγραφές έχουν οδηγήσει πολλούς υποψηφίους στο να αποφύγουν να δηλώσουν σχολές στην περιφέρεια προτιμώντας να επιλέξουν μια άλλη σχολή στην πόλη διαμονής τους ή κοντά σε αυτήν.

Όταν ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δεν είχε ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός σε γονείς και μαθητές. Τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τελικά βουλευτική τροπολογία στην οποία μετέφεραν τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τι θα ισχύσει το νέο ακαδημαϊκό έτος. Θυμίζουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των μηχανογραφικών είναι η 17η Ιουλίου.


Οι ρυθμίσεις εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και αποτελούν πλέον άρθρα του νόμου 4332. Το βασικό στοιχείο των νέων ρυθμίσεων είναι το γεγονός ότι τίθεται όριο 15% στον αριθμό των μετεγγραφομένων αφού αναφέρεται ότι «Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα».

Χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

Σε περίπτωση λοιπόν που ο αριθμός των αιτήσεων για μετεγγραφή είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων τότε τις θέσεις θα καταλάβουν όσοι έχουν τα περισσότερα μόρια με βάση το εισόδημα και άλλα κοινωνικά κριτήρια.

Ενδεχομένως να σημειωθούν πολλές ισοβαθμίες, αφού δεν υπάρχει μεγάλο εύρος στα μοριοδοτούμενα κριτήρια. Στην περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

Δεκάδες φοιτητές εκτός μετεγγραφών στις Αρχιτεκτονικές

Για τους φοιτητές των Αρχιτεκτονικών σχολών του 2014-15 θα εφαρμοστεί το πλαφόν του 15% στον αριθμό των θέσεων για μεταφορά ενώ και εδώ θα ισχύσουν τα πιο πάνω μοριοδοτούμενα κριτήρια.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι εισαχθέντες – χωρίς τους φοιτητές των κατατακτηρίων- διαμορφώθηκαν στους 208 για την Αρχιτεκτονική Αθήνας και στους 168 για τη σχολή του ΑΠΘ γίνεται αντιληπτό ότι θα λάβουν μετεγγραφή στην Αθήνα 31 φοιτητές και στη Θεσσαλονίκη 25.

Οι αριθμοί αυτοί δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τους δικαιούχους των ρυθμίσεων του ν. 4274/2014 αφού στην Αθήνα οι μετεγγραφέντες ανέρχονταν σε 113 με τους 99 εξ αυτών να ανήκουν στα κοινωνικά κριτήρια και 14 στα οικονομικά. Στη Θεσσαλονίκη οι δικαιούχοι ήταν 60 (47 κοινωνικά κριτήρια και 13 οικονομικά). Εκτός μετεγγραφών αναμένεται να μείνουν περισσότεροι από 100 φοιτητές.

Για όσους δεν πάρουν μετεγγραφή υπάρχει μέριμνα ώστε:

α) να εξασφαλιστεί κατά προτεραιότητα η στέγαση και η σίτισή τους στα Τμήματα ή Σχολές επιτυχίας τους,

β) να τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής άλλης Σχολής στον τόπο που επιθυμούν, στην οποία θα μπορούν να μετεγγραφούν με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις

Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας οι αιτήσεις

Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο (2) διαφορετικών Α.Ε.Ι.

Μέχρι 11 Σεπτεμβρίου γνωστοποιούν τα Τμήματα τον αριθμό των θέσεων

Για το νέο ακαδημαϊκό έτος τα Τμήματα θα πρέπει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου να καταθέσουν

ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν.

Ποια Τμήματα είχαν το 2014-15 το μεγαλύτερο αριθμό μετεγγραφών

Αριστοτέλειο και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έδωσαν το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος στοιχεία για τις μετεγγραφές. Μέσα από αυτά διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες μετεγγραφές αφορούσαν τα Τμήματα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία ΕΚΠΑ καθώς και το Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία ΑΠΘ. Μεγάλος αριθμός μετεγγραφών σημειώθηκε στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Ιατρικής, Μαθηματικών, Φιλολογίας, ΦΠΨ, Φυσικής κ.α.

Σε Τμήματα που έχουν μεγάλο αριθμό αντίστοιχών τους στην περιφέρεια πιθανόν να υπάρξει μεγάλος αριθμός αιτήσεων για μετεγγραφές.

Σημειώνουμε ότι το προηγούμενο έτος ίσχυσε το καθεστώς των ελεύθερων μετεγγραφών για όσους εντάσσονται στις κατηγορίες των κοινωνικών κριτηρίων.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr