Μετεγγραφές Φοιτητών: Αναζητούν μέτρα για τους 212 φοιτητές που δεν μετεγγράφονται Μετεγγραφές Φοιτητών: Αναζητούν μέτρα για τους 212 φοιτητές που δεν μετεγγράφονται

Οι μετεγγραφές, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δεν θα πραγματοποιηθούν, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο 4264 του 2014.

Μέτρα για να ολοκληρωθούν τελικά οι μετεγγραφές των συνολικά 212 πρωτοετών φοιτητών προς τις Αρχιτεκτονικές ΕΜΠ (107 φοιτητές) και ΑΠΘ (105 φοιτητές) αναζητεί το υπουργείο Παιδείας.

Οι μετεγγραφές, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δεν θα πραγματοποιηθούν, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο 4264 του 2014. Την ίδια στιγμή πάντως, ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, προκάλεσε σύγχυση σε πρωτοετείς και στους γονείς τους, καθώς ζήτησε από τα ΑΕΙ να μην εφαρμόσουν την απόφαση του ΣτΕ.


Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας, χθες, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «έχοντας την έγνοια των φοιτητών και των οικογενειών τους, θα μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα και τα νομικά περιθώρια της ιδιόμορφης κατάστασης που έχει ανακύψει, προκειμένου να τους καλύψει». Το κρίσιμο επιχείρημα είναι ότι οι 212 δήλωσαν σχολή πέρυσι τον Ιούνιο (στο μηχανογραφικό δελτίο) γνωρίζοντας ότι βάση του ν. 4264, που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2014, εδικαιούντο μετεγγραφή. Στελέχη του υπουργείου δήλωσαν χθες στην «Κ» ότι, αν δεν βρεθεί λύση διά της νομικής οδού, εξετάζεται να υπάρξει μέριμνα προς τους φοιτητές (π.χ. στέγη σε φοιτητική εστία της σχολής στην οποία πέτυχαν).

Από την άλλη, τα ίδια στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι θα επαναληφθούν οι συστάσεις προς τις ηγεσίες των δύο σχολών, ώστε να δεχθούν τους 212. Αλλωστε, χθες ο κ. Μπαλτάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο ήταν ενάντια στην προσφυγή των Αρχιτεκτονικών και παρέστη στην εκδίκαση της υπόθεσης. Οι διοικήσεις των δύο σχολών δεν δέχθηκαν να υπαναχωρήσουν στην προσφυγή τους, παρά τις συστάσεις του υπουργείου, που έγιναν με γνώμονα να μη διαταραχθεί ο προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών».

Ομως, παρότι το ίδιο το υπουργείο διευκρίνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο τις δύο Αρχιτεκτονικές και όχι τις μετεγγραφές στα άλλα ΑΕΙ, ο κ. Μπαλτάς προέτρεψε τις αρχές των υπόλοιπων σχολών να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μετεγγραφές. Η αναφορά προκάλεσε σύγχυση, αλλά σε νέα διευκρίνιση στελεχών του υπουργείου τονίσθηκε ότι οι υπόλοιπες –συνολικά 10.000– μετεγγραφές έχουν ολοκληρωθεί.

Τέλος, το υπουργείο επανέλαβε ότι θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει μετά το Πάσχα το νέο σύστημα μετεγγραφών. Οι βασικές ρυθμίσεις του νέου συστήματος είναι ότι θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια και ότι οι μετεγγραφές δεν θα ξεπερνούν το 10% του αριθμού των εισακτέων, όπως αυτός ορίζεται ετησίως από το υπ. Παιδείας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr