Προς νομοθετική λύση πάει το υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών Προς νομοθετική λύση πάει το υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο στις μετεγγραφές στις δύο αρχιτεκτονικές ΕΜΠ και ΑΠΘ  που προσέφυγαν - Στο μέλλον μετεγγραφές σε βαριά άρρωστους φοιτητές και με αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα

«Φρένο» στις χωρίς κανένα όριο μετεγγραφές φοιτητών βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας . Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ ο αριθμός των μετεγγραφομένων φοιτητών μπορεί να είναι  μέχρι  το  ποσοστό του 10% του αριθμού εισακτέων  σε κάθε ΑΕΙ και θα αφορούν  σε σοβαρούς λόγους υγείας καθώς  και οικονομικούς λόγους.  

Ως αποτέλεσμα της χθεσινής απόφασης  οι   μετεγγραφές στις Αρχιτεκτονικές σχολές του  ΕΜΠ και  του ΑΠΘ δεν θα πραγματοποιηθούν  καθώς   η  απόφαση του ΣτΕ  αφορά  μόνο για τις μετεγγραφές στις δύο Αρχιτεκτονικές και όχι για το σύνολο των μετεγγραφών σε όλες τις σχολές, οι οποίες δεν επηρεάζονται. Η απόφαση του ΣτΕ προιδεάζει  για το  νομοθετικό πλαίσιο των των μετεγγραφών  που αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας και θα αφορά σε φοιτητές με μεγάλα προβλήματα υγείας, σε φοιτητές με αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα και με συγκεκριμένο ποσοστό επί του αριθμού εισακτέων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο  υπουργός  Παιδείας Αρ. Μπαλτάς θα λύσει νομοθετικά το ζήτημα των μετεγγραφών των φοιτητών στις δύο Αρχιτεκτονικές Σχολές και αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα. 


Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το ΣτΕ δικαίωσε τις Αρχιτεκτονικές ΕΜΠ και ΑΠΘ και τους   πανεπιστημιακούς που προσέφυγαν υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 4264/2014 περί μετεγγραφών και οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν βάσει αυτού. Οι πανεπιστημιακοί  είχαν προσφύγει κατά των μετεγγραφών προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία τους, την οποία συνεπάγεται η καθ’ υπέρβαση των εκπαιδευτικών τους δυνατοτήτων «μεταφορά θέσεων» μεγάλου αριθμού φοιτητών από άλλα ΑΕΙ της χώρας.

Με βάση αυτήν την απόφαση  οι  φοιτητές που δικαιούνται με βάση αυτόν τον νόμο, μετεγγραφή στις δύο Αρχιτεκτονικές Σχολές , δηλαδή 107 στο ΕΜΠ και 105 στο ΑΠΘ, θα πρέπει να φοιτήσουν στις σχολές στις οποίες εισήχθησαν με βάση τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014.

Αλλαγή στο καθεστώς μετεγγραφών από φέτος,  έχει στην ουσία ανακοινώσει  ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς επισημαίνοντας οτι οι μετεγγραφές θα γίνονται μόνο σε φοιτητές με οικονομικά  κριτήρια.  Ο κ. Μπαλτάς τόνισε μάλιστα ότι  γονείς και παιδιά, όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό από φέτος, αν δεν έχουν τα εισοδηματικά κριτήρια «να μην ελπίζουν πλέον σε εύκολες μετεγγραφές για λόγους ισονομίας, αλλά ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλη την επικράτεια», προϊδεάζοντας ότι θα μπει τέλος  στο καθεστώς των ανεξέλεγκτων  μετεγγραφών.

 Ο κ. Μπαλτάς στη Βουλή πάντως έχει δηλώσει:«Πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή για το πώς πρέπει να γίνονται οι μετεγγραφές. Πρέπει αυτές να γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια που έχουν σχέση με εισοδήματα και κοινωνικές ανάγκες. Πρέπει ταυτόχρονα οι γονείς έχοντας –και εμείς και αυτοί- συνείδηση των δυσκολιών, να έχουν μια μέριμνα ότι είναι πολύ πιο ακριβό για τους ίδιους, να σπουδάσουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι τους. Και όσο μπορεί η πολιτεία στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται, θα βοηθήσει. Να καταλάβουν, όμως, ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Και άρα να υπάρχει και μια ευθύνη ως προς το πώς συμπληρώνουν τα παιδιά τα μηχανογραφικά.

Για να συμπληρώσει: «Η προηγούμενη κυβέρνηση εκτίναξε πέρα από κάθε όριο τις μετεγγραφές. Το αποτέλεσμα ήταν να αδειάσουν πολλά από τα περιφερειακά πανεπιστήμια και να γεμίσουν τα κεντρικά πανεπιστήμια με τρόπους που και στις δύο περιπτώσεις –και στα κεντρικά και στα περιφερειακά- να διαταράσσεται πλήρως η εκπαιδευτική διαδικασία».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr