Ποιοι φοιτητές δεν δικαιούνται μετεγγραφή

Ποιοι φοιτητές δεν δικαιούνται μετεγγραφή

Μετεγγραφές Φοιτητών: Σύμφωνα με την εγκύκλιο των μετεγγραφών ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής ή μετακίνησης:

α) όσοι έχουν λάβει μετεγγραφή, ή μετακίνηση σε άλλο Τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου, [Σημειώνεται ότι όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί με εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου ΓΕ.Λ. ή ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑ.Λ. εκάστου σχολικού έτους, είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης (εισαγωγή με το 10%) εκ νέου σε Τμήμα διαφορετικό από αυτό, στο οποίο τους χορηγήθηκε κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη μετεγγραφ, δύνανται να αιτηθούν μετεγγραφή/μετακίνηση.]


β) όσοι έχουν υπερβεί τον κανονικό χρόνο φοίτησης, ο οποίος προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, όπου φοιτούν.

γ) όσοι, με αίτησή τους, έχουν διακόψει τη φοίτησή τους και για όσο χρόνο διαρκεί η διακοπή της φοίτησης και της φοιτητικής ιδιότητας, εκτός αν αυτή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας, και εφόσον δεν έχουν υποβάλλει αίτηση επανεγγραφής σε Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 56 του ν. 4415/2016 (Α΄159),

δ) Όσοι έχουν εισαχθεί στα Α.Ε.Ι. με τις κάτωθι κατηγορίες:

(δα) τέκνα των Ελλήνων του εξωτερικού. (δβ) αλλοδαποί – αλλογενείς.

(δγ) υπότροφοι αλλοδαποί - αλλογενείς οι οποίοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα τμήματα Θεολογίας των Α.Ε.Ι. και στα προγράμματα σπουδών των Α.Ε.Α. σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε όλες τις υπόλοιπες Σχολές.

(δδ) υπότροφοι ομογενείς.

(δε) αθλητές οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 2725/1999 (Α΄121),

(δστ) όσοι έχουν εισαχθεί στα Α.Ε.Ι. σε θέσεις ελεύθερης πρόσβασης, δηλαδή χωρίς συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις (εξαιρούνται οι αναφερόμενες κατηγορίες στη σελ.1 της παρούσης),

(δζ) όσοι έχουν εγγραφεί σε Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Αποκλείεται η μετεγγραφή μεταξύ Τμημάτων Α.Ε.Ι. με έδρα την ίδια Περιφερειακή Ενότητα.

  • Γενικές προϋποθέσεις μετεγγραφής και μετακίνησης

1. Γενική προϋπόθεση για μετεγγραφή σε όλες τις κατηγορίες μετεγγραφής των ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Β και Γ καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες μετεγγραφής του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ε (σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4692/2020) είναι η ύπαρξη αντιστοιχίας των Σχολών/Τμημάτων όπως αναφέρονται στην υπό στοιχεία 84620/Ζ1/08-07-2022(Β΄3599) απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το Τμήμα προέλευσης.

2. Προϋπόθεση για τη μετεγγραφή φοιτητή στις κατηγορίες μετεγγραφής των Κεφαλαίων Β΄ και Γ΄ της παρούσας, είναι η συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής του Τμήματος στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή ο φοιτητής.

3. Γενική προϋπόθεση για τη μετακίνηση φοιτητή σε Τμήματα ή Σχολές του ίδιου επιστημονικού πεδίου βάσει μοριοδότησης οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων καθώς και των αδελφών προπτυχιακών φοιτητών στα Α.Ε.Ι. και στις Α.Ε.Α., είναι να πληρούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής στα εν λόγω Τμήματα ή Σχολές, στα οποία το σύνολο των μορίων/συνολική βαθμολογία του φοιτητή υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4186/2013 (Α΄ 193).

  • Διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

α) Σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018 (Α΄142), 4589/2019 (Α΄13) και 4610/2019 (Α΄70) εγγραφές και μετεγγραφές φοιτητών στα Τμήματα των καταργηθέντων με τους ως άνω νόμους Τ.Ε.Ι. διενεργήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή η μετεγγραφή/μετακίνηση των εγγεγραμμένων, κατά την έναρξη ισχύος των ως άνω νόμων, σε Τμήματα των καταργηθέντων Τ.Ε.Ι. φοιτητών, σε άλλα Τμήματα Τ.Ε.Ι. (η ακαδημαϊκή λειτουργία των οποίων συνεχίζεται μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων) αλλά ούτε και σε Τμήματα Πανεπιστημίων, δεδομένου ότι οι ως άνω φοιτητές συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους, η ακαδημαϊκή λειτουργία του οποίου συνεχίζεται μεταβατικά.

β) Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για μία μόνο κατηγορία δικαιούχων μετεγγραφής/μετακίνησης.

  • Ορισμοί

Διευκρινίζεται ότι:

α) Ως «Τμήμα» νοείται η Σχολή ή το Τμήμα ή η Εισαγωγική Κατεύθυνση ή Πρόγραμμα Σπουδών Α.Ε.Ι. ή Α.Ε.Α.

β) Ως «μετεγγραφή» νοείται η δεύτερη εγγραφή ενός φοιτητή σε αντίστοιχο Τμήμα άλλου Α.Ε.Ι. ή Α.Ε.Α. με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί και εγγραφεί είτε μέσω της επιτυχίας του στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης.

γ) Ως «μετακίνηση» νοείται η μετακίνηση ενός φοιτητή σε άλλο Τμήμα άλλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. του ίδιου επιστημονικού πεδίου, αντίστοιχο ή μη, με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί και εγγραφεί μέσω της επιτυχίας του στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης.

δ) Ως «βάση εισαγωγής» νοείται ο ελάχιστος αριθμός μορίων, ο οποίος απαιτείται για την εισαγωγή ενός υποψηφίου ανά Τμήμα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. κατά το έτος συμμετοχής του στις εισαγωγικές εξετάσεις πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ανά κατηγορία εισαγωγής του υποψηφίου.

Ως έτος συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση νοείται το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου ο αιτών μετεγγραφή φοιτητής εισήχθη σε Τμήμα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α..

ε) Ως «βάση μετεγγραφής» νοείται ο αριθμός των μορίων, ο οποίος προκύπτει από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε Τμήματος Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., όπως ορίζεται στην περ. γ΄, αφαιρουμένου του αριθμού των δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων.

στ) Ως «ατομικό εισόδημα» νοείται ο μέσος όρος των τριών (3) τελευταίων οικονομικών ετών του φορολογητέου εισοδήματος του αιτούντος μετεγγραφή ή μετακίνηση από οποιαδήποτε πηγή εισοδήματος κατά την έννοια του άρθρου 7 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167).

ζ) Ως «κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα» νοείται ο μέσος όρος των τριών (3) τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν αθροίσματος του φορολογητέου εισοδήματος των μελών της οικογένειας του αιτούντος μετεγγραφή ή μετακίνηση κατά την έννοια του άρθρου 7 του ν. 4172/2013, ήτοι του ίδιου του αιτούντα φοιτητή, των γονέων, ανεξαρτήτως εάν κάνουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, και των αδελφών κάτω των 25 ετών εφόσον είναι άγαμοι έχουν ίδιο φορολογητέο εισόδημα και δεν είναι «εξαρτώμενα μέλη» κατά την έννοια του άρθρου 11 του ν. 4172/2013, ή του/της συζύγου εφόσον ο αιτών φοιτητής είναι έγγαμος. Σε περίπτωση που οι γονείς του αιτούντος μετεγγραφή είναι διαζευγμένοι, ως «κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα» νοείται ο μέσος όρος των τριών (3) τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν αθροίσματος του φορολογητέου εισοδήματος των δύο γονέων εκτός από την περίπτωση φοιτητή αιτούντα μετεγγραφή, η επιμέλεια του οποίου έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον ένα γονέα, οπότε υπολογίζεται το εισόδημα μόνου αυτού.

η) Ως «κατά κεφαλήν εισόδημα» νοείται το υψηλότερο μεταξύ του ατομικού εισοδήματος και του κατά κεφαλήν οικογενειακού εισοδήματος. Εφόσον ο αιτών τη μετεγγραφή ή μετακίνηση είναι άνω των 25 ετών, άγαμος και διαθέτει ατομικό εισόδημα, λαμβάνεται υπόψη μόνο το ατομικό του εισόδημα.

θ) Ως «κανονικός χρόνος φοίτησης» νοείται ο προβλεπόμενος ανώτατος χρόνος σπουδών, ο οποίος ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος προσαυξημένο κατά τέσσερα (4) εξάμηνα. Σημειώνεται ότι για τα προγράμματα σπουδών των οποίων ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, ο χρόνος προσαυξάνεται κατά έξι (6) εξάμηνα.

ι) Πόλη ορίζεται το πολεοδομικό συγκρότημα, το οποίο μπορεί να απαρτίζεται από έναν ή περισσότερους Δήμους κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), όπως τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αττικής και Θεσσαλονίκης, το κάθε ένα εκ των οποίων νοείται ως μία πόλη.

κ) Η Περιφέρεια Αττικής νοείται ως μία Περιφερειακή Ενότητα, εξαιρουμένης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Την αναλυτική εγκύκλιο των μετεγγραφών 2022-2023 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Αντιστοιχίες Τμημάτων και Σχολών για τις Μετεγγραφές 2022-2023

  • Την ενημερωτική σελίδα των Μετεγγραφών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr