Παράταση πήραν οι Μετεγγραφές - Τι ισχύει με τον αριθμό μετεγγραφομένων

Παράταση υποβολής αιτήσεων μετεγγραφών μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2020

Μετεγγραφές ΦοιτητώνΤο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας, ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μετεγγραφών παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 14.00.

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν παρακάτω, βήμα, βήμα, την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε ως δυνητικά δικαιούχοι φοιτητές, για τη διαδικασία Μετεγγραφής σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες: 


1. Μετεγγραφές με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, (ξεκίνησαν οι αιτήσεις) 

2. Μετεγγραφές αδελφών φοιτητών και (ξεκίνησαν οι αιτήσεις)

3. Μετεγγραφές φοιτητών Κυπριακής καταγωγής (ξεκίνησαν οι αιτήσεις)

Αριθμός μετεγγραφομένων/μετακινουμένων

Για το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 υποβλήθηκαν συνολικά 14.636 αιτήσεις και πήραν μετεγγραφή 10.030 φοιτητές, χωρίς να υπολογίζονται οι ειδικές κατηγορίες. Ενδεικτικά, το 2018 υποβλήθηκαν συνολικά 12.056 αρχικές αιτήσεις και πήραν μετεγγραφή συνολικά 8.982 φοιτητές, το 2017 υποβλήθηκαν 14.038 αρχικές αιτήσεις μετεγγραφής, εκ των οποίων έγιναν συνολικά δεκτές 7.574, και το 2016 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 12.318 και 7.258.  

Καθιέρωση από φέτος βάσης μετεγγραφής

Ως «βάση μετεγγραφής» νοείται ο αριθμός των μορίων, ο οποίος προκύπτει από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε Τμήματος Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., όπως ορίζεται στην περ. γ΄, αφαιρουμένου του αριθμού των δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων.

Τι ορίζει η φετινή εγκύκλιος για τον αριθμό μετεγγραφομένων:

Ο συνολικός αριθμός των μετεγγραφομένων και μετακινούμενων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων είναι ίσος με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Τμήμα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., όπως αυτό ορίζεται ανά ακαδημαϊκό έτος.

Δεν εμπίπτουν στο ως άνω ποσοστό θέσεων:

α) Αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές που σπουδάζουν σε Τμήματα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. τα οποία εδρεύουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα, τόσο μεταξύ τους όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία διαμένουν μόνιμα οι γονείς ή οι ίδιοι ή οι γονείς τους έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.–

β) Φοιτητές τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄ 120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια διαμένει μόνιμα ή έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, γ) Φοιτητές τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια διαμένει μόνιμα ή έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας

δ) Φοιτητές με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πιστοποιούμενη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή πάσχοντες από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ΄αρ.Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη την οποία ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη στην οποία τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης κοινής υπουργικής απόφασης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα εντός της ίδιας περιφέρειας, οι σχετικές αιτήσεις για μετεγγραφή υποβάλλονται προς την Επιτροπή Κατ’ Εξαίρεση Μετεγγραφών, η οποία εξετάζει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του εδαφίου β΄ του άρθρου 77 του Ν. 4386/2016 (Α΄ 83).

ε) Φοιτητές κρατούμενοι σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχο ή συναφές με το Τμήμα εισαγωγής τους Α.Ε.Ι. τμήμα το οποίο εδρεύει σε Περιφερειακή Ενότητα όπου λειτουργεί το Κατάστημα Κράτησης στο οποίο κρατούνται κατά την ημερομηνία της αίτησης μετεγγραφής τους.

στ) Φοιτητές κυπριακής καταγωγής, οι οποίοι εισήχθησαν σε ποσοστό θέσεων καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ΄ αρ. Φ.151/20049/Β6/2007 (Β΄272) απόφαση της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) του συνολικού αριθμού των εισαχθέντων της ανωτέρω κατηγορίας, ζ) Φοιτητές Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης οι οποίοι εισήχθησαν σε ποσοστό θέσεων καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ. Φ. 151/20049/Β6/2007 (Β΄ 272) απόφαση της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού αριθμού των εισαχθέντων της ανωτέρω κατηγορίας,

η) κληρικοί, οι οποίοι κατέχουν οργανική θέση εφημέριου και φοιτούν σε Ιερατικό Τμήμα των Α.Ε.Α. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στο Ιερατικό Τμήμα της Α.Ε.Α. που βρίσκεται στην πλησιέστερη Περιφερειακή Ενότητα του τόπου της οργανικής τους θέσης.

Η Εγκύκλιος των Μετεγγραφών

Μετεγγραφές με κοινωνικά & οικονομικά κριτήρια

Εγχειρίδιο Χρήσης

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Σε ποια Τμήματα μπορούν οι φοιτητές να πάρουν Μετεγγραφή!

Μετεγγραφές Αδελφών

Εγχειρίδιο Χρήσης

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Σε ποια Τμήματα μπορούν οι φοιτητές να πάρουν Μετεγγραφή!

Μετεγγραφές φοιτητών Κυπριακής καταγωγής

Άνοιξε η εφαρμογή για τις μετεγγραφές των φοιτητών Κυπριακής Καταγωγής


Σε ποια Τμήματα μπορούν οι φοιτητές να πάρουν Μετεγγραφή!


Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα των Μετεγγραφών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr