ΑΕΝ: Τέλος χρόνου για τις Μετεγγραφές των πρωτοετών (Διαδικασία και Δικαιολογητικά)

ΑΕΝ: Τέλος χρόνου για τις Μετεγγραφές των πρωτοετών (ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ)

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Οι νεοεισαγόμενοι σπουδαστές δύνανται να υποβάλουν αιτήσεις για μετεγγραφή, εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στο ΥΕΝ/ΔΕΚΝ, αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή.

Δηλαδή οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι την Παρασκευή 18/9 καθώς τα αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί την Παρασκευή 4/9. 


Για τις μετεγγραφές των Πρωτοετών φοιτητών των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση μέσα από τα «Φοιτητικά Νέα» εντός των επόμενων ημερών. Μείνετε συντονισμένοι!

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν οι παρακάτω κατηγορίες σπουδαστών:

Ι. Τέκνα πολυτέκνων

ΙΙ. Σπουδαστές για τους οποίους συντρέχουν λόγοι οικονομικοί, κοινωνικοί, οικογενειακοί.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι εξής περιπτώσεις:

α) Αδελφοί φοιτούντων σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή Α.Ε.Ν.

β) Σπουδαστές γονείς ανήλικου παιδιού

γ) Σύζυγοι φοιτητές ή σπουδαστές

δ) Σπουδαστές με ανάπηρους αδελφούς (αναπηρία 67% και πάνω)

ε) Σπουδαστές που ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους, ως ανάπηρος αξιωματικός ή οπλίτης ή προς αυτούς εξομοιούμενος, συνταξιοδοτείται από το δημόσιο ταμείο για την αιτία αυτή εφόσον η αναπηρία του προήλθε από πολεμική αιτία ή σε ειρηνική περίοδο και διατεταγμένη υπηρεσία.

στ) Σπουδαστές που ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους τελεί ως αξιωματικός σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου λόγω πολεμικού τραύματος ή σε πολεμική διαθεσιμότητα

ζ) Σπουδαστές των οποίων ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους είναι ανάπηρος ή Θύμα εθνικής αντίστασης και παίρνει σύνταξη από το δημόσιο ταμείο για την αιτία αυτή.

η) Σπουδαστές των οποίων ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους ή μεταξύ των συνοικούντων μελών της οικογένειας, είναι ασθενής ή χρήζει ειδικής νοσηλευτικής φροντίδας.

3. Οι μετεγγραφές διενεργούνται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου σπουδαστή, στην οποία θα εκτίθενται αναλυτικά οι συγκεκριμένοι λόγοι, για τους οποίους αυτή αιτείται και θα συνοδεύεται κατά περίπτωση από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

β) Εκκαθαριστικό σημείωμα της οικείας Εφορίας ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ή βεβαίωση δημόσιας αρχής εάν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση για το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας του ενδιαφερόμενου.

γ) Έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών κοινής ωφέλειας από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων.

δ) Προκειμένου για περιπτώσεις τέκνων πολυτέκνων, βεβαίωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

ε) Προκειμένου για περιπτώσεις αδελφών φοιτητών ή σπουδαστών, βεβαίωση οικείου τμήματος από την οποία προκύπτει η φοιτητική ιδιότητα του αδελφού.

στ) Έγγραφο δημόσιας αρχής ή οτιδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να αποδεικνύεται πασίδηλα η συνδρομή των λόγων που επικαλείται για την μετεγγραφή ο ενδιαφερόμενος όπως π.χ. προκειμένου για λόγους υγείας, πιστοποιητικό νοσηλείας σε κρατικά, στρατιωτικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως επίσης και κλινικές, αιματολογικές και λοιπές εξετάσεις σχετικά με τον επικαλούμενο λόγο υγείας από νοσηλευτικά ιδρύματα του δημοσίου τομέα.

4. Κάθε Α.Ε.Ν. προωθεί στο ΥΕΝ/ΔΕΚΝ τις αιτήσεις μετεγγραφών με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά, προκειμένου για σπουδαστές, πλην του Α’ εξαμήνου, μέχρι την 31η του μηνός Αυγούστου, μετά γνώμης επί των προβαλλόμενων λόγων μετεγγραφής. Οι αιτήσεις συνοδεύονται και από αντίγραφο της σπουδαστικής κατάστασης του ενδιαφερόμενου με βαθμολογία των μαθημάτων στα οποία έχει προαχθεί.

5. Ο Υ.Ε.Ν. με απόφαση του, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των Α.Ε.Ν. εγκρίνει περιορισμένο αριθμό μετεγγραφών για τις οποίες συντρέχει αποδεδειγμένα σοβαρός λόγος, εφόσον το επιτρέπουν οι υπάρχουσες δυνατότητες υποδοχής της κάθε Α.Ε.Ν.. Σε περίπτωση προβολής ισοδύναμων λόγων λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος βαθμολογίας των μαθημάτων στα οποία έχουν προαχθεί οι σπουδαστές, πλην αυτών του Α’ εξαμήνου.

6. Αλλαγή ειδικότητας δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση.

Κριτήρια και επιπλέον πληροφορίες

1. Οι αιτήσεις για μετεγγραφή θα υποβάλλονται στις Α.Ε.Ν. που φοιτούν οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές μετά τη λήξη του διδακτικού έτους και μέχρι την 15η Ιουλίου κάθε Ακαδημαϊκού έτους. Οι νεοεισαγόμενοι σπουδαστές δύνανται να υποβάλουν αιτήσεις για μετεγγραφή, εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στο ΥΝΑΝΠ/ΔΕΚΝ, αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή ή μέσω των Α.Ε.Ν.

2. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων που μπορεί να δεχθεί μία Σχολή Α.Ε.Ν. είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, σε αυτή τη Σχολή Α.Ε.Ν., όπως αυτός είχε ορισθεί. Σε κάθε Α.Ε.Ν. το Συμβούλιο μπορεί να εισηγηθεί αιτιολογημένα μεγαλύτερο ποσοστό μετεγγραφομένων που θα γίνουν δεκτοί σε Σχολή αυτής της Α.Ε.Ν. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα. Το ίδιο Συμβούλιο εισηγείται και τον αριθμό μετεγγραφομένων για τους Α’ διετείς, τριετείς, σε αναστολή, κ.τ.λ., καθώς και για τα Γ’ και Δ’ εξάμηνα.

3. Χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, σύμφωνα με την δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, σύμφωνα με την δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001 έως 6.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, σύμφωνα με την δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001 έως 9.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Μόρια 3). Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3). Απαιτείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης τελευταίου εξαμήνου και ληξιαρχική πράξη θανάτου.

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2). Απαιτείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης τελευταίου εξαμήνου και πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) που να είναι σε ισχύ.

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1). Απαιτείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης τελευταίου εξαμήνου.

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Α.Ε.Ν. ή Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), ή στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1). Προκειμένου για περιπτώσεις αδελφών φοιτητών ή σπουδαστών απαιτείται βεβαίωση τελευταίου εξαμήνου οικείου τμήματος από την οποία να προκύπτει η φοιτητική ιδιότητα του αδελφού, καθώς και υπεύθυνη δήλωσή του, του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, ότι δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, η οποία θα είναι θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από Αρμόδια Αρχή. Επίσης, ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων προκύπτει από έγγραφο δημόσιας Αρχής ή Υπηρεσιών ή λογαριασμών κοινής ωφέλειας ή βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για τη μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιούμενης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της Φ. 151/17897/Β6/2014 (Β’ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον έναν γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1). Απαιτείται ληξιαρχική πράξη θανάτου και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης τελευταίου εξαμήνου.

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στις Α.Ε.Ν. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

4. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α’ 120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του.

5. Κάθε Α.Ε.Ν. προωθεί στο ΥΝΑΝΠ/ΔΕΚΝ τις αιτήσεις μετεγγραφών με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά, προκειμένου για σπουδαστές, πλην των νεοεισαγομένων, μέχρι την 31η του μηνός Αυγούστου, αναφέροντας τον αριθμό μετεγγραφόμενων σπουδαστών που μπορεί να δεχθεί. Οι αιτήσεις συνοδεύονται και από αντίγραφο της σπουδαστικής κατάστασης του ενδιαφερόμενου με πίνακες από τα μόρια που συγκεντρώνει κάθε σπουδαστής σύμφωνα με την παρούσα. Ο Υ.ΝΑ.Ν.Π. με απόφασή του, με βάση τις παραγράφους 2, 3 και 4 του παρόντος άρθρου εγκρίνει τις μετεγγραφές σε κάθε Α.Ε.Ν.

6. Αλλαγή ειδικότητας δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση.

7. Ο Υ.ΝΑ.Ν.Π. με απόφασή του, με βάση τις παραγράφους 2, 3 και 4 του παρόντος άρθρου εγκρίνει τις μετεγγραφές σε κάθε Α.Ε.Ν., το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου για το χειμερινό εξάμηνο και την 20η Φεβρουαρίου για το εαρινό εξάμηνο, ενώ για το Α’ εξάμηνο οι μετεγγραφές εγκρίνονται το αργότερο ένα μήνα μετά την τελευταία εισαγωγή των νεοεισαγόμενων υποψηφίων σπουδαστών που θα έχουν δικαίωμα μεταγραφής.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία για τις ΑΕΝ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr