Αντιδρούν Ιατρική Αθηνών και Σχολή Θετικών Επιστημών στις μετεγγραφές φοιτητών [2014]

Αντιδρούν Ιατρική Αθηνών και Σχολή Θετικών Επιστημών στις μετεγγραφές φοιτητών Σε κρίση βρίσκεται η κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και οι μετεγγραφές 1.700 φοιτητών περισσότερων από τους εφετινούς εισακτέους του έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυκτικές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, η γενική συνέλευση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών για το θέμα των μετεγγραφών και την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Αθ.Δημόπουλος, αναφέρεται: «Θεωρούμε βέβαιο ότι η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων θα έχει ως αποτέλεσμα η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών να περιέλθει σε δυσμενή θέση ως προς το εκπαιδευτικό αλλά και διοικητικό έργο και αυτό για τους εξής λόγους:

Ενώ οι εισαχθέντες μέσω πανελληνίων εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 είναι 180, αναμένεται ο τελικός αριθμός τους να ανέλθει περίπου στους 420.


Κάθε Ιατρική Σχολή από τη φύση της διαθέτει ανελαστικό πρόγραμμα σπουδών ως προς τον αριθμό των εκπαιδευομένων, ο οποίος καθορίζεται από τις υπάρχουσες υποδομές στα εργαστήρια (κυρίως της προκλινικής εκπαίδευσης) αλλά και από τον αριθμό των πανεπιστημιακών κλινών όπου ασκούνται οι μελλοντικοί ιατροί. Δεν είναι τυχαίο ότι διεθνώς οι ιατρικές σχολές προκαθορίζουν σαφώς τον αριθμό των εισακτέων (κλειστός αριθμός εισαγομένων) προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύρυθμη πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού τους προγράμματος. Μία αθρόα, χωρίς ανώτερο όριο, εισροή φοιτητών στη Σχολή μας θα είχε πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις και θα οδηγούσε σαφώς σε τέλμα τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για την βελτίωση των δεικτών αξιολόγησης της μεγαλύτερης Ιατρικής Σχολής της χώρας.

Είναι γνωστό ότι από το 2009 και έπειτα, όλες οι θέσεις καθηγητών που κενώνονται λόγω συνταξιοδότησης, παραίτησης κ.λπ. δεν προκηρύσσονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εκπαιδευτών. Στην Ιατρική Σχολή το πρόβλημα του μειωμένου προσωπικού είναι πλέον οξύ στα προκλινικά έτη. Επομένως η διεξαγωγή εργαστηριακών μαθημάτων και ασκήσεων καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Η χρηματοδότηση του ΕΚΠΑ από την Πολιτεία έχει μειωθεί κατά 70% περίπου από το 2009 και μετά. Ήδη το Ίδρυμά μας αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την κάλυψη των ανελαστικών αναγκών του. Τα προβλήματα αυτά θα επιδεινωθούν από την τόσο σημαντική και οξεία αύξηση των φοιτητών που καλούμαστε να εκπαιδεύσουμε. Όπως είναι γνωστό ένας σημαντικός αριθμός διοικητικών υπαλλήλων της Σχολής μας και του Ιδρύματός μας βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα. Αν δε μεσολαβήσει κάποια αλλαγή, αναμένεται να διακοπεί πλήρως η εργασιακή τους σχέση με το Ίδρυμά μας τον Ιανουάριο 2015» τονίζουν τα μέλη της σχολής.

Και ζητούν:

  • Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης προς την Ιατρική Σχολή, ούτως ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν τουλάχιστον τα αναλώσιμα υλικά και τα εργαστηριακή είδη που απαιτούνται για την εκπαίδευση των φοιτητών των προκλινικών ετών.
  • Επανεξέταση του μέτρου της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ με δεδομένο ότι οι ανάγκες σε διοικητική υποστήριξη των Τμημάτων και των Σχολών υποδοχής των μετεγγραφομένων φοιτητών αυξάνονται δραματικά.
  • Άμεση προκήρυξη των θέσεων καθηγητών που παραμένουν κενές τα τελευταία πέντε χρόνια με προτεραιότητα όσες αφορούν σε μαθήματα των πρώτων ετών.
  • Αντιδρά και η Σχολή Θετικών Επιστημών

Για το ίδιο θέμα η Σχολή Θετικών Επιστημών και οι καθηγητές της ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη, ότι «με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία εκφράζει τη λύπη και την πλήρη αδυναμία της να υποδεχθεί στα Τμήματά της φοιτητές με τη διαδικασία μεταφοράς θέσης, ιδίως στα Τμήματα όπου απαιτούνται εργαστηριακά μαθήματα. Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των Τμημάτων της για δεύτερη συνεχή χρονιά για την προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλωσίμων υλικών και τη συντήρηση του υπάρχοντος υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και την έλλειψη κατάλληλου αριθμού εκπαιδευτικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού για τη στελέχωσή τους, υποβαθμίζεται η υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων με συνέπεια την αδυναμία άσκησης σε αυτά ακόμη και των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών χωρίς τη προσθήκη μετεγγραφόμενων φοιτητών. Η απορρέουσα αποδυνάμωση των Τμημάτων θέτει εν αμφιβόλω την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια διδασκόντων και διδασκομένων και περιορίζει τη δυνατότητα προσφοράς υψηλού επιπέδου σπουδών που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το εκπαιδευτικό έργο που θα πρέπει να επιτελεί το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό Ίδρυμα της χώρας».

Την ανακοίνωση υπογράφει ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών καθηγητής Κων.Βαρώτσος.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr