Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών μετεγγραφέντων στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών μετεγγραφέντων στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης 

"Σήμερα Τρίτη 15/10 πραγματοποιήθηκε μαχητική κινητοποίηση συλλόγων φοιτητών και επιτροπών μετεγγραφέντων στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης προκειμένου να τεθούν στον υπουργό και την κυβέρνηση τα ερωτήματα και οι διεκδικήσεις των φοιτητών καθώς και να διαδηλώσουν την αντίθεση τους στην εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια αντίστοιχων δράσεων σε προέδρους τμημάτων, κοσμητείες και Πρυτανεία απο όπου λαμβάναμε συνεχώς την απάντηση ότι τα ζητήματα που θέταμε ήταν ''υποθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου''. 

Αντιπροσωπεία φοιτητών συναντήθηκε με τον υπουργό, κ. Καραόγλου και έθεσε τα αιτήματα των φοιτητών διεκδικώντας απαντήσεις και δεσμεύσεις για την ικανοποίηση τους. Με περίσσιο θράσος ο κ. Υπουργός θέλησε να μας πείσει ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναμένουμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει την αναπτυξιακή της πολιτική από την οποία υποτίθεται πρόκειται να επωφεληθούμε όλοι. Μας ζήτησε να περιμένουμε υπομονετικά τα οφέλη δήθεν της ανάπτυξης, θέτοντας όμως σαν όρο για αυτό την διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.


Για το ζήτημα των μετεγγραφών απάντησε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, διότι τα τμήματα έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Στη συνέχεια για τα ζητήματα των δομών της φοιτητικής μέριμνας, της Εστίας και της κατάστασης διάλυσης στην οποία βρίσκονται πανελλαδικά και είναι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος για τον οποίο οι φοιτητές ζητούν μετεγγραφή, υποστήριξε πως προσπαθεί τάχα να δώσει λύση, αλλά αυτή δεν μπορεί να δωθεί άμεσα διότι ''δεν το επιτρέπει η οικονομία''. Στο γενικότερα και μείζων θέμα της υποχρηματοδότησης απάντησε πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνεται κάποια ουσιαστική αύξηση επειδή ''οι πόροι του κράτους είναι περιορισμένοι'' και το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. 

Με λίγα λόγια αλλά πολύ κυνισμό στην ερώτηση του τι θα απογίνουν οι ανάγκες μας η απάντηση του Υπουργείου ήταν πως ''θα πρέπει να χωρέσουν στην κανονικότητα της αγοράς, θα πρέπει να είστε συνετοί και <<ρεαλιστές>>, δεν μπορεί να τα ζητάτε όλα αυτά απο το κράτος. Οφείλετε να υποστηρίξετε την ιδιωτική πρωτοβουλία, οι επενδύσεις είναι αυτές που θα αναβαθμίσουν τις σπουδές, την εργασία και την ζωή σας. Μάλιστα η Κυβέρνηση κάνει ότι περνάει για αυτό, για να διασφαλίσει την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα''. Μας καλούν λοιπόν να συμβιβαστούμε, να συνηθίσουμε στα λίγα που έχουν διαμορφώσει, να ξεχάσουμε όλα όσα δικαιούμαστε και θα μπορούσαμε σήμερα να έχουμε αφού δεν συνάδουν με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που οι ίδιοι υπηρετούν! Θέλουν να συναινέσουμε και με την άλλη όψη της πολιτικής τους, την δαπάνη τεράστιων ποσών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και πολεμικές βάσεις, καθώς όπως διακηρύσσουν '' το ΝΑΤΟ είναι η προμετωπίδα της δημοκρατίας'', ''δεν γίνεται να μην συμμετέχουμε σε τέτοιους μηχανισμούς διότι αυτοί εγγυώνται την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας μας''. Είναι τουλάχιστον προκλητικοί να λένε αυτά όταν η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτού του είδους τους ανταγωνισμούς μας εμπλέκει σε όλο και πιο επικίνδυνες εξελίξεις και αντιπαραθέσεις!

Απαντάμε λοιπόν πως οι φοιτητές δεν συμβιβαζόμαστε με τον ρεαλισμό της δικής τους ανάπτυξης, γιατί είναι τέτοια που δεν αφορά εμάς! Ούτε αποδεχόμαστε την σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλλουν στην συλλογική διεκδίκηση των αναγκών μας! Θα συγκρουστούμε μέχρι τέλος με τις πολιτικές της ΕΕ του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κατακτήσουμε τα δικαιώματα μας! 

Οι επιτροπές μετεγγραφέντων φοιτητών προγραμμάτισαν συνάντηση για αύριο (16/10) στη 13:00 στη Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ για τον παραπέρα προγραμματισμό της δράσης τους ενώ από κοινού οι φοιτητές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 17/10 στις 18.00 στην Αγίας Σοφίας που θα ενωθεί με την πορεία των εργατικών σωματείων και των συνδικάτων ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης."

Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων, Ψυχολογίας, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Ιστορικού- Αρχαιολογικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και επιτροπών μετεγγραφέντων ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr